Home » Beijing 2022: Dawid Kubacki og bronsemedaljen hans som søndagens polske begivenhet

by Catherine Monroe

I konkurransen på normalbanen måtte Kubacki bare erkjenne overlegenheten til japaneren Ryoyu Kobayashi og østerrikeren Manuel Fettner.

Etter første runde så Kamil Stoch ut til å ha de beste sjansene til pallen på tredjeplass. Imidlertid falt han tilbake til sjette posisjon, og Kubacki brøt inn i dem fra åttende posisjon. Piotr Żyła tok 21. plass og Stefan Hula – 26. plass.

Kubacki-medaljen er den tiende olympiske skiven i prestasjonene til polske skihoppere. Denne samlingen består av fire gull, tre sølv og tre bronse.

Deres medaljevinnende prestasjoner ble åpnet i 1972 av Wojciech Fortuna som triumferte i Sapporo. Vi måtte vente 30 år og Adam Małysz æra på de neste. I 2002 tok «Orzeł z Wisły» sølv og bronse fra Salt Lake City, åtte år senere var han to ganger på andre trinn på pallen i Vancouver.

I 2014 ble det vunnet to gullmedaljer av Kamil Stoch, som også satte beste tid i Pyeongchang i 2018. I Sør-Korea ble tredjeplassen også tatt av det polske laget: Stoch, Kubacki, Hula og Maciej Kot.

Søndag presenterte ytterligere tre polakker seg på OL-arenaene. Dominik Bury, som ble nummer 26 i sammenlagt utfor, kunne hatt grunn til å være fornøyd.

Russiske Alexander Bolsjunov triumferte. Hans landsmann Denis Spicow ble nummer to og finnen Iivo Niskanen tredje. Mateusz Haratyk ble doblet.

SE OGSÅ: Beijing 2022. Kamil Stoch: Ett hopp er ikke nok

Mateusz Sochowicz ble nummer 25 i akekonkurransen. For den 25 år gamle polakken var OL-opptredenen i Beijing symbolsk. I november i fjor hadde han en alvorlig treningsulykke på samme bane i Yanqing. Han kom først tilbake til banen i midten av januar etter intensiv rehabilitering.

Tyskeren Johannes Ludwig viste seg å være best. De resterende plassene på pallen gikk til Østerrikes Wolfgang Kindl og Italias Dominik Fischnaller.

Den svenske skøyteløperen Nils van der Poel vant konkurransen på 5000 m. Ved de tre foregående OL vant Sven Kramer gull i denne konkurransen. Den nesten 36 år gamle nederlenderen ble nummer ni denne gangen.

Med en poengsum på 6.08.84 satte van der Poel olympisk rekord. 25-åringen ble verdensrekordholder i Salt Lake City i desember (01/06/56).

Nederlenderen Patrick Roest vant sølvmedaljen og nordmannen Hallgeir Engebraten bronsemedaljen.

Kramer, som har totalt ni OL-medaljer, inkludert fire gull, har tidligere annonsert at han vil trekke seg etter OL i Beijing. I mai i fjor gjennomgikk han en ryggradsoperasjon for å løse sine kroniske helseproblemer.