Home » Belgia fraråder å reise til Ukraina: risikoen for krig i Europa «større enn noen gang»

Belgia fraråder å reise til Ukraina: risikoen for krig i Europa «større enn noen gang»

by Gunnar Garfors

Belgias utenriksdepartement fraråder lørdag alle reiser til hele det ukrainske territoriet og anbefaler på det sterkeste at belgiske statsborgere som oppholder seg i Ukraina forlater landet. Utenriksdepartementet gir råd for alle land i verden, og det for Ukraina ble endret på lørdag. Fra nå av, enhver tur til Ukrainas territorium «sterkt frarådet«.

Innbyggere i Ukraina»og hvis tilstedeværelse ikke er absolutt nødvendig» Bli bedt om å forlate landet. Hvis dette ikke er mulig, anbefaler Foreign Affairs å registrere seg på nettstedet «reisende på internett«og å søke den belgiske ambassaden i Kiev.»Skulle situasjonen forverres, kan en evakuering fra Ukraina ikke garanteres. Det er derfor lurt å forlate landet mens det fortsatt er mulig.»advarer Utenriksdepartementet og viser til at ved en plutselig forverring av situasjonen kan kommunikasjonsmidlene bli alvorlig forstyrret.

Vi ser fortsatt tegn til russisk eskalering

Denne endringen i reiseråd kommer etter hvert som spenningen øker ved grensene mellom Ukraina og Russland, hvor førstnevnte frykter en invasjon av sistnevnte. Russland fortsetter å benekte sin intensjon om å invadere Ukraina, til tross for at de stadig styrker sin militære posisjon ved den ukrainske grensen. Storbritannia, Norge, Nederland, USA, Australia og New Zealand har også bedt sine statsborgere som er til stede i Ukraina om å forlate landet.

Washington advarer om at risikoen for krig i Europa er større enn noen gang

USA sa fredag ​​at Russland kan invadere Ukraina. «når som helst» i de kommende dagene vil mer enn noen gang krigsspekteret i Europa gjenopplives i en dramatisk akselerasjon av hendelser etter en periode med intenst diplomati. Stilt overfor denne overhengende trusselen ringer telefonklokkene høyere på begge sider av Atlanterhavet og prøver å start dialogen på nytt.

USAs president Joe Biden, som tilbringer helgen i Camp David-residensen, vil ha en telefonsamtale med sin russiske kollega Vladimir Putin på lørdag, etter en telefonsamtale mellom deres statsoverhoder og majors på fredag. En telefonsamtale mellom Kreml-mesteren og den franske statsoverhodet Emmanuel Macron er også planlagt lørdag.

En invasjon kan skje hver gang Vladimir Putin gir ordren

«Vi fortsetter å se tegn på russisk eskalering, inkludert ankomsten av nye styrker ved den ukrainske grensen.»advarte Det hvite hus nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan etter et virtuelt møte med senior vestlige ledere.

«En invasjon kan skje når som helst Vladimir Putin gir ordren,» la han til, og forsikret at den til og med kunne «starte under OL.» fra Beijing som avsluttes 20. februar.

Ifølge ham er en slik offensiv en «veldig, veldig reell mulighet», men amerikansk etterretning vet ikke om den russiske presidenten «har tatt en endelig avgjørelse» eller ikke. – Ingen vet om det er tatt en beslutning om å handle, sa en NATO-diplomat til AFP.

Etter disse uttalelsene falt Wall Street kraftig mens oljeprisen steg.

«Tunge» straffer

Joe Bidens rådgiver gjentok at vestlige «klar for alle scenarier»: enestående økonomiske represalier i tilfelle krig, men også en utstrakt diplomatisk hånd for å fortsette forhandlingene med Moskva om sikkerhet i Europa. I mellomtiden sender Pentagon «3000 ekstra amerikanske soldater i Polen de kommende dagene for å «roe ned de allierte i NATO». Og sjefen for amerikansk diplomati, Antony Blinken, forsikret sin ukrainske kollega Dmytro Kouleba om USAs «fast støtte» i Kiev fredag. Flere runder med samtaler de siste dagene har ikke vært i stand til å desarmere krisen forårsaket av utplasseringen av mer enn 100 000 russiske soldater med tunge våpen på Ukrainas grenser de siste månedene.

«De allierte er fast bestemt på å jobbe sammen for å innføre raske og drastiske sanksjoner mot Russland.» I tilfelle et angrep tvitret talsmannen for kansler Olaf Scholz, som skal reise til Moskva tidlig neste uke, etter møtet med vestlige stats- og regjeringssjefer.

I likhet med Paris passerte Berlin underveis»diplomatisk«gå til en»deeskalering».

Ved siden av Joe Biden, Emmanuel Macron og Olaf Scholz, samlet konferansesamtalen NATO- og EU-ledere, samt Polens president Andrzej Duda, Canadas statsminister Justin Trudeau og Storbritannias statsminister Boris Johnson, som reiste «frykt for Europas sikkerhet». «.

«luftangrep»

Det hvite hus har hyllet vestliges «bemerkelsesverdige» samhold i møte med det de ser på som det farligste øyeblikket for Europa siden slutten av den kalde krigen for tretti år siden.

Amerikanerne, som delte deres etterretningsbyrås analyse med sine allierte, skisserte et dramatisk scenario i tilfelle en russisk offensiv. Denne «cvil sannsynligvis begynne med luftangrep og rakettskyting som åpenbart kan drepe sivile., fortalte Jake Sullivan til pressen. Det kunne også»et raskt raid«mot hovedstaden Kiev. Rådgiver oppfordrer amerikanere i Ukraina til å forlate landet», dvsher 24 til 48 timer« for å videresende den svært direkte advarselen fra Joe Biden dagen før, som hadde advart om det «Ting kan bli revet med veldig raskt.»

Den amerikanske presidenten gjentok imidlertid at han i tilfelle en russisk invasjon ikke ville sende lokale soldater til Ukraina, selv for å evakuere amerikanere, da dette kan utløse «en verdenskrig».

diskusjoner uten resultat

Fredag ​​opplyste Kreml at samtaler med representanter for Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike dagen før i Berlin ikke hadde funnet sted. «Ingen resultat funnet». Disse diskusjonene fokuserer på konflikten i det østlige Ukraina, der russiskstøttede separatister har møtt den ukrainske hæren siden 2014 og har tatt livet av mer enn 14 000 mennesker. Moskva, som annekterte Krim i 2014, benekter alle aggressive intensjoner mot Ukraina, men knytter deeskalering til en rekke krav, særlig en forsikring om at Kiev aldri vil integreres med NATO. Uakseptabelt, sier vestlendinger.

Mens Emmanuel Macron forsikret at han mandag mottok en forpliktelse fra Vladimir Putin om ikke å gi næring til ytterligere eskalering, annonserte Russland nye militære manøvrer på den ukrainske grensen fredag. I tillegg til de storstilte øvelsene som ble lansert i Hviterussland torsdag, vil det være videre trening for «kampoppdrag» i Russlands Rostov-grenseregion med hundrevis av soldater og stridsvogner. Den russiske marinen gjennomfører også manøvrer i Svartehavet, som grenser til Ukraina.

You may also like

Leave a Comment