Home » Norsk gjødselprodusent varsler gradvis utfasing av import av hviterussisk kalium på grunn av sanksjoner

Norsk gjødselprodusent varsler gradvis utfasing av import av hviterussisk kalium på grunn av sanksjoner

by Erlend Loe

For tiden henter Yara en stor del av sitt kaliumkarbonat, som er en viktig komponent i mineralgjødsel og en av Hviterusslands viktigste eksportvarer, fra det statseide Belaruskali Group.

«Med støtte fra menneskerettighetsorganisasjoner og fagforeninger har Yara forsøkt å gjøre en positiv forskjell i å fremme arbeidsplasssikkerhet og menneskerettigheter gjennom sin tilstedeværelse i Hviterussland,» sa selskapet. Aksjer tilhører den norske stat.

«Men virkningen av de nåværende sanksjonene mot Hviterussland på forsyningskjeden har tvunget Yara til å starte utfasingen av kaliumforsendelser fra Hviterussland,» la selskapet til.

USA, EU, Storbritannia og Canada strammer stadig inn sanksjonene mot Hviterussland på grunn av den autoritære lederen Aliaksandr Lukasjenkos nedbryting av protester over hans omstridte gjenvalg i presidentvalget i 2020.

Ifølge International Fertilizer Association (IFA) fortsatte Yara å kjøpe kalium fra Belaruskali, som eksporterer 20 prosent av sin eksport, og sa at kjøpene ikke var i strid med vestlige sanksjoner som ble pålagt Minsk. global kaliumeksport.

Det er anslått at Yara importerer rundt 10-15 %. alle hviterusskiske produkter.

Det norske selskapet sa at det forventer å stanse importen frem til april.

Ingen del av denne publikasjonen kan reproduseres uten skriftlig tillatelse fra ELTA.

You may also like

Leave a Comment