Home » Besteforeldre for klimaet, kjemper «for barnebarn over hele verden»

Besteforeldre for klimaet, kjemper «for barnebarn over hele verden»

by Peter Østbye

«Vi er varmere enn klimaet», «Det brenner en ild på sjøen!», «Du må velge om du vil leke eller lage mat»… Disse slagordene er assosiert med unge kampmunner, med denne generasjonen av tenåringer 2019 invaderte gatene i Lausanne og Genève i tusenvis. Imidlertid er de ikke de eneste som synger dem eller bekymrer seg for planetens fremtid. Grands-Parents pour le climat-foreningen har også kjempet for en økologisk snuoperasjon siden 2014 – selv før Paris COP rakk å skuffe folk.

Les også: Klimavern er virkelig nå

Når disse besteforeldrene ringer på alarmklokkene er det ikke direkte til deres egen fordel, de har allerede nådd sluttfasen av pensjonisttilværelsen, men for barnebarna deres hvis fremtid ikke er bestemt ennå.» skriv. Som så ofte er inspirasjonen skandinavisk. Strømmen ble født i Norge i 2007 før den spredte seg til Sverige, landet Greta Thunberg, og deretter til Belgia, USA og Canada.

Siden 2014 har også sveitsiske seniorer skriket om klimakrisen. Det hele startet med «Brevet fra denne verdens barnebarn til de over 60», publisert i Den vedvarende gjennomgangen Sent i 2012. Utfordret av teksten møttes rundt førti mennesker i Lausanne for å forstå disse bekymringene fullt ut. Noen måneder senere, i september 2014, den grunnleggende teksten, forholdene av besteforeldrene for klima og den første komiteen er født. Siden den gang har rekkene deres fortsatt å vokse. Foreningen multipliserer seksjonene over hele det vestlige Sveits og spenner i år til og med over Saane.

Avtrykket av de strålende trettiårene

Drivhuseffekt, fracking [technique d’extraction de ressources], Antropocen… I lang tid var dette vokabularet i beste fall ukjent, i verste fall misforstått, av de som ble født før 1950 – de hvis ungdomsår ble rystet av forbrukerdiskursen fra etterkrigstidens boomår, da fremgang, akkumulering og materiell komfort var en. I dag er det noen besteforeldre som snur på tingene. De omfavner disse nye ordene og ser på fremtiden. Som foreningens vedtekter minner oss om: «Alder gir oss rettigheter, seter, rabatter, noen ganger til og med respekt. I lys av klimakatastrofen anerkjenner vi også våre forpliktelser.

Marc Treboux er den tidligere kantonkjemikeren i Neuchâtel. På forespørsel fra en venn ble han med i bevegelsen for å sitte i foreningens vitenskapelige råd, «i selskap med Jacques Dubochet og Martine Rebetez», lyser han opp. I dag koordinerer Marc Treboux Bejune-seksjonen (Jura Arc og Neuchâtel) av bevegelsen, som har rundt tretti medlemmer. Som de andre vokser regionforeningen «så mye at den snart må deles i to».

Les igjen: Karbonfotavtrykket til vitenskapelig forskning vekker samvittigheten

For denne 68 år gamle mannen er følsomhet for klimaspørsmål ikke nytt, bare det haster har blitt mer presserende: «Allerede i 1968 viste Roma-rapporten at måten vi jobbet på førte oss til en blindvei. På den tiden ble det annonsert for 2050. Vi trodde vi hadde god tid… Et halvt århundre senere har vi ikke tatt et steg mot et mer bærekraftig samfunn.

Diktaturets spøkelse

Er det feilen til de som fortsatt lukker ørene? Mange eldre, «men også unge», hører fortsatt ikke vitenskapens sirener hyle. «Det er litt alarmerende, men om du vil det eller ei, vil sivilisasjonen vår slik vi kjenner den kollapse i løpet av de neste tiårene. Fra i dag må de tenke på modellen som skal erstatte den nåværende. I mangel på forventning er «risikoen for at vi havner i et diktatorisk og slavebundet samfunn betydelig».

En annen vanskelig kategori av mennesker å overbevise: ridderne av grønn kapitalisme. «Selv om de forstår at vi lever i en verden med begrensede ressurser, tror mange mennesker i min generasjon på nye energiløsninger, på frelse gjennom teknologi. Det er vanskelig for en revolusjon å få dem til å tenke på en annen modell», angrer den tidligere kjemikeren. Denne revolusjonen går gjennom gaten, han og hans følgesvenner nøler ikke med å banke på fortauet. «Vi er ikke kloke gamle tepper i hjørnet deres. Ekte visdom består nettopp i å være på gata med unge mennesker.

Når den lille kolibrien tenker stort

Laurence Martin har vært med i bevegelsen siden starten i 2014. I dag, 77 år gammel, er hun medformann på nasjonalt nivå. «Tod, jeg har tenkt mye på det. Jeg har problemer med Followers of Flood After Me. Vi fortsetter i avkommet vårt, mener hun. Jeg vil ikke være i hennes sted… Å ikke kunne projisere seg selv er veldig foruroligende.

Som de fleste andre medlemmer er Laurence Martin inspirert av Pierre Rabhi og lignelsen om kolibrien: de små gestene, hver i sin størrelse. «Men utover denne talen prøver vi i dag å ha en direkte innvirkning på det politiske nivået,» sier aktivisten.

Fra hjemmet sitt i Saint-Ursanne deler Jura-paret Jean-Marc og Christiane Comment denne visjonen, som fokuserer på individuell handling. – Politikk strukturerer absolutt verden, men overgangen må også gå gjennom konkrete ting. For en tid tilbake delte vi ut håndsydde poser foran et stort område som folk kunne legge grønnsakene sine i. Forrige uke gjorde en klasse med barn akkurat det vi gjorde. Overleveringen gjennom utdanning er viktig, forklarer ekteparet. Vi blir ofte fortalt: «Det ville vært fint å ha besteforeldre som deg.» Noen forstår ikke at barnebarna deres dropper ut av college for å protestere …»

På sin side bruker Virginia Halecka Cattin, også medlem av Bejune-seksjonen, grovere termer i betydningen Extinction Rebellion. I 2013 er denne tidligere arkitekten av argentinsk opprinnelse opphavet til en borgerbevegelse som har førte til et forbud mot hydraulisk trykking i Neuchâtel. Helt siden denne kampen har hun stilt seg helt til tjeneste for den økologiske snuoperasjonen. «Vår industrielle sivilisasjon er i ferd med å havne i en blindgate. Selv kriger erklæres av forretningsmessige årsaker. Og institusjonene våre tar oss ikke noe sted… Det er alt demokrati som må omdefineres,” hevder Noiraigue-beboeren.

«Vi brente noe, olje»

De fem medlemmene av Bejune-seksjonen har barnebarn mellom 4 måneder og 22 år. Ville de vært forlovet hvis de ikke hadde en? «Uten tvil. Vi kjemper for hele verdens barnebarn,» svarer de unisont. Men hva er det motoren deres går i gang? Skyldfølelsen, skammen over å ha deltatt i ødeleggelsen av økosystemet? Konverterer de sine klimasynder. ? Spørsmålet virker nesten slitsomt siden det allerede er stilt.

«Jeg skammer meg ikke så mye», forklarer Marc Treboux. Det er ingen vits i å fortelle folk at de burde ha gjort det annerledes. Det er bedre å gjøre dem oppmerksomme på hva som må gjøres.» Laurence Martin har også erkjent ikke straffskyld. «Selvfølgelig ble vi fanget opp i et helt system. Sammen med mannen min tok vi spennende turer til USA, Peru, India, Kamerun… Vi brente olje. Men også her var vi overbevist om at myndighetene ville gjøre det rette.»

Les også: Planet i fare: timen med hast

Også der er standpunktene om konvergens av kamper som kreves av den fremtidige streiken… divergerende, nøyaktig. Der Marc Treboux og Laurence Martin foretrekker å fokusere energien sin på «klimaprioriteten», ønsker Virginia Halecka Cattin å samle all «opprørsk energi». Men forskjellene i visjoner, «det er akkurat det som gjør rikdommen til vår bevegelse», konkluderer sistnevnte. Vi er ikke små soldater.»

You may also like

Leave a Comment