Home » Białystok De viktigste Kresy-prisene for resitatorer fra…

Białystok De viktigste Kresy-prisene for resitatorer fra…

by Catherine Monroe

Reciters fra Litauen vant de viktigste nasjonene i finalen i den 31. resitasjonskonkurransen for polakker i utlandet «Kresy», som ble avsluttet i Białystok lørdag. Navnene på vinnerne ble annonsert under en gallakonsert på Bialystok Puppet Theatre.

Det er en prestisjefylt begivenhet i polske kretser i utlandet. Det tjener til å fremme og popularisere det polske språket, men også å styrke og forme identiteten til polakker i utlandet.

I år deltok 20 resitatorer fra ni land i den ukentlige konkurransefinalen og kunstneriske workshops i Białystok og Supraśl: Hviterussland, Tsjekkia, Litauen, Latvia, Kasakhstan, Georgia, Romania, Ukraina og Moldova. Dette er de 16+ beste resitatorene som er valgt i landets kvalifiseringsrunder. Totalt deltok 1,6 tusen personer i fire alderskategorier i kvalifiseringsrundene. Personer.

I det krigsherjede Ukraina konkurrerte resitatorer i landets kvalifiseringer ved å sende innspilte videoer av resitasjoner, konkurransen var online. I Hviterussland var det en blandet form for kvalifisering.

Hver av resitatorene presenterte to tekster fra poesi, men også fra polsk, klassisk og samtidsprosa i konkurransen.

Konkurransens Grand Prix gikk til Bartosz Wojciech Urbanowicz fra Litauen, som resiterte et fragment fra «Kordian» av Juliusz Słowacki og «Punktualność» av Sławomir Mrożek.

Vinneren av «Kresy» ble presentert som en elsker av skuespill, sang og fotografi under konsertkonkurransen som ble holdt på Wierszalin-teateret i Supraśl nær Białystok onsdag. Vinneren sa da at sangene som ble valgt for konkurransen, som han resiterte, «definerer ham» og ikke ble valgt tilfeldig.

Kresy-konkurransen er oppkalt etter Adam Mickiewicz. En spesiell pris deles ut for å resitere bardens verk. Vinneren ble Dominik Wołkanowski fra Litauen, som leste diktene «Three Horses» av Adam Mickiewicz og «Please take note» av Ludwik Jerzy Kern i konkurransen.

Publikumsprisen gikk til Daniel Aleks Marcinkiewicz fra Litauen for hans tolkning av «I want to be a horse» av Sławomir Mrożek og et fragment av «Dziady part III» av Adam Mickiewicz. Under konkurransen kunne du se det fulle uttrykket av disse presentasjonene med skuespill.

Juryen, ledet av prof. Piotr Damulewicz, delte også ut fem priser (første, to andre og to tredjedeler) og tre hederlige omtaler.

Førstepremien gikk til Wiktoria Milenko fra Kasakhstan, andre til Ester Pyszko fra Tsjekkia og Margarita Semanaka fra Latvia. Tredjepremier gikk til: Anastazja Mychalczuk fra Ukraina og Daniel Aleks Marcinkiewicz fra Litauen.

Prisene gikk til: Paulina Kiedal fra Hviterussland, Anna Maisiuki fra Georgia og Stela Małyszko fra Litauen, fortalte arrangørene til PAP.

Kresy-konkurransen arrangeres av Podlaski-grenen til Union of Polish Municipalities i samarbeid med konsulatene i Republikken Polen og polske organisasjoner.

Årets finale er medfinansiert av statsministerens kontor fra midlene til oppgaver til støtte for det polske samfunnet og polakker i utlandet på PLN 90.000. zloty. PLN 10 tusen ble bidratt av byen Białystok (PAP).

av Izabela Próchnicka

kow/ gud/

You may also like

Leave a Comment