Home » Britisk minister: Mariupol kjemisk angrep rettferdiggjorde Vesten, Azov sier at tropper ble rammet

Britisk minister: Mariupol kjemisk angrep rettferdiggjorde Vesten, Azov sier at tropper ble rammet

by Gabriel Scott

Storbritannia prøver å undersøke rapporter om at Russland brukte et kjemisk våpen i et angrep på den beleirede ukrainske havnen Mariupol, sa en britisk diplomatisk sjef mandag.

Vestlige tjenestemenn har tidligere uttrykt bekymring for at Russland, som invaderte et naboland 24. februar, kan ty til ekstreme tiltak, inkludert kjemiske våpen.

«Rapporterer at russiske styrker kan ha brukt kjemikalier under angrepet på innbyggerne i Mariupol. Vi jobber raskt med partnere for å verifisere informasjonen», skrev Liz Truss, Storbritannias utenriksminister, på Twitter.

«Enhver bruk av slike våpen vil være en hjerteløs opptrapping av denne konflikten, og vi vil kreve ansvar fra Putin og hans regime,» la hun til.

Reuters / Scanpix Photo / Menneskekropper i krigsherjede Mariupol

Den ukrainske lovgiveren Ivana Klympush sa at Russland brukte «ukjent materiale» i Mariupol og at folk hadde problemer med å puste.

«Sannsynligvis kjemiske våpen!» skrev hun på Twitter.

Varaordføreren i Mariupol skrev på Telegram-plattformen den gang at det kjemiske angrepet var «foreløpig ubekreftet».

«Vi venter på offisiell informasjon fra hæren», skrev Peter Andriushchenko.

Ukrainas Azov-bataljon sa mandag at den russiske dronen slapp «giftig materiale» på soldater og sivile i Mariupol.

De væpnede styrkene sa også at personene led av luftveis- og nevrologiske problemer.

«Tre personer har klare tegn på kjemisk forgiftning, men uten katastrofale konsekvenser,» sa Azov-grunnlegger Andrius Bilecki senere i en videomelding på sin Telegram-kanal. Han anklaget russerne for å bruke et kjemisk våpen for å angripe byens store metallurgiske anlegg, Azovstal.

AFP kan ikke bekrefte disse rapportene.

Den strategisk viktige havnebyen Mariupol ved Azovhavet har vært under beleiring i flere uker, og ukrainske styrker advarer om deres fall.

US Pentagon-talsmann John Kirby sa mandag kveld at Washington var klar over rapporter om et kjemisk våpenangrep i byen, men kunne ikke bekrefte dem.

«Hvis disse rapportene er korrekte, er de et spørsmål om alvorlig bekymring og reflekterer vår frykt for at Russland kan bruke ulike midler for opprørskontroll i Ukraina, inkludert tåregass blandet med kjemikalier,» sa han.

Eduard Basurin, en høytstående tjenestemann ved separatistbastionen i Donetsk, har hentydet til muligheten for at et kjemisk våpen blir brukt i Mariupol.

Russland nekter for å ha begått krigsforbrytelser i Ukraina.

You may also like

Leave a Comment