Home » De unge akveduktorene fra Lviv føler seg hjemme i Beižionys

De unge akveduktorene fra Lviv føler seg hjemme i Beižionys

by Erlend Loe
Etter turen.

Marytė Marcinkevičiūtė, sportas.info

Etter en risikabel reise fylt med spenning og frykt, ankom ni lutherske vannveteraner i alderen 10 til 12 år med tre mødre og en enslig søster, som flyktet fra krigen i Ukraina, til Litauen torsdag kveld. Flere andre mammaer til spillerne er også klare til å komme.

Justas Liubert, visepresident i det litauiske vannpolosportsforbundet (LVSF) og Romas Vasiljev, trener, møtte ukrainerne ved grensen.

Ved grensen og under turen ble de unge Lviv-vannsvømmerne matet og ført med electrėnai-klubben «Žaibas»-busser til det tidligere Beižioniai-barnehjemmet i Elektrėnai-kommunen, som i fjor ble omgjort til Elektrėnai Day Care Center.

Flyktningene ble innkvartert av Elektrėnai kommune, som lovet dem all hjelp de kunne trenge.

For ikke å belaste Elektrėnai kommune med hele byrden, blir de unge akveduktorene i Lviv ivaretatt av LVSF og foreningen «Žaibas».

LVSF-president Anatolijus Asajavičius møtte ukrainere i Beižionis fredag ​​morgen.

«Beižionys har et flott treningsstudio, som ble renovert for noen år siden som en del av det norske programmet for finansiell mekanisme, så de unge ukrainerne som hvilte og spiste frokost etter turen spilte fotball og basketball i morges.

Vi planlegger å ta de unge Lviv-akveduktorene til Elektrėnai svømmebasseng tre ganger i uken, hvor trenerne våre vil organisere øvelser for dem.

Vi planla også fellestreninger for ukrainere med Elektrėnai-lag.

«Treneren deres, som er i en gråtende alder og forsvarer hjemlandet sitt, kunne ikke komme med Lviv-spillerne,» sa A. Asajavičius.

Vilmantas Palčiauskas, en lærer ved Elektrėnai-familiens hjem, som grunnla barnehjemmet Beižioniai og har drevet det i mer enn 20 år, sa at unge ukrainere bor på et godt hotell i Elektrėnai barnehage – i varme rom for to.

«Ukrainere føler seg hjemme. De likte treningsstudioet vårt, hvor de bare nynnet og glemte alle vanskelighetene med krigen.

I dag, på dagen for Litauens gjenopprettelse av uavhengighet, holdt vi en festlig markering i Beižionys. Vi heiste flaggene til Litauen og Ukraina, og hymnene fra begge land ble fremført.

Vi arrangerte en kladdeturnering i gymsalen, hvor vi inviterte ukrainere til å spille med 20 av våre tidligere elever som nå bor i huset til familien Elektrėnai.

Ved middagstid kokte vi ukrainsk borsjtsj, som alle likte veldig godt. Leksjoner blir gitt til barna eksternt, de kan kommunisere med lærerne sine fra Ukraina som fortsatt er der, sier V. Palčiauskas.

Den eldste av Beižionys Mindaugas Makūnas, som inviterte ukrainere til en festlig lunsj i anledning dagen for gjenoppretting av Litauens uavhengighet, legger også stor vekt på ukrainere.

Fra dag én, under hans ledelse, har folk i gruppen av eldste stadig spurt hva de kan gjøre for å hjelpe barna som rømte krigen, invitert dem inn i hjemmene sine og forsøkt å holde dem opptatt så mye som mulig.

You may also like

Leave a Comment