Home » Canada og flere andre land stenger luftrommet for russiske fly

Canada og flere andre land stenger luftrommet for russiske fly

by Gunnar Garfors

Se hele dokumentasjonen vår om den russiske invasjonen av Ukraina

Canada fulgte i fotsporene til flere europeiske land ved å kunngjøre stenging av luftrommet for russiske fly søndag morgen.

• Les også: LIVE | Volden fortsetter i Ukraina

• Les også: Zelenskyi hilser dannelsen av en internasjonal «koalisjon» velkommen for å hjelpe Ukraina

• Les også: Ukraina: et ekte ekte land

«Canadisk luftrom er nå stengt for alle russiske flyoperatører. Vi vil klandre Russland for dets uprovoserte angrep på Ukraina», sa den tyske transportministeren Omar Alghabra på sin Twitter-konto.

Tiltaket trådte i kraft umiddelbart og påvirker alle fly «eid, chartret eller operert av russiske interesser, inkludert i luftrommet over kanadisk territorialfarvann», sa regjeringen.

Canada følger i fotsporene til flere land, mest i Europa. Etter østlige stater som Polen, har også vestlige land besluttet å stenge luftrommet for Russland, inkludert Frankrike og Tyskland.

Dette nye tiltaket legger til en allerede velfylt pakke med sanksjoner fra Canada, som i tillegg til å gå med på å gi økonomisk, materiell og forsvarshjelp til Ukraina, også har tatt økonomiske gjengjeldelsestiltak mot Russland og dets ledere.

«Canada vil fortsette å gjøre alt i sin makt mot den russiske regjeringens aggresjon. Vi er forent med våre allierte i vår urokkelige støtte til Ukraina og jobber for å få slutt på denne uprovoserte krigen», sa utenriksminister Mélanie Joly.

Den europeiske union kunngjorde også at den ville stenge luftrommet for russiske flyselskaper som gjengjeldelse for Moskvas invasjon av Ukraina, et tiltak som også er blitt enige om av flere europeiske land utenfor EU og Canada.

«Vi foreslår (til de tjuesju) å forby alle fly som eies, er registrert i Russland eller kontrollert av russiske interesser. Du vil ikke lenger kunne lande, ta av eller fly over EUs territorium, sa kommisjonspresident Ursula von der Leyen søndag.

Fra Tyskland til Sverige, via Frankrike og Italia, har europeiske land besluttet å stenge luftrommet for russiske selskaper som gjengjeldelse for Moskvas invasjon av Ukraina, et trekk Canada har sluttet seg til.

Søndag, fra 14:00 GMT, utstedte det føderale transportdepartementet «et flyforbud for russiske fly og flyoperatører i tysk luftrom».

Berlin gjorde det klart at dette forbudet gjelder i tre måneder, men ikke påvirker humanitære flyvninger.

Etter tilsynelatende nøling kunngjorde Frankrike endelig et lignende tiltak midt på dagen: «Fra i kveld (søndag) kveld vil Frankrike stenge sitt luftrom for alle russiske fly og selskaper. Europa svarer med absolutt enhet på den russiske invasjonen av Ukraina, sa visetransportminister Jean-Baptiste Djebbari på Twitter.

Samme avgjørelse fra Irland, Spania, Belgia, Nederland, Italia, Malta, Østerrike og Nord-Makedonia.

«I Europa er himmelen åpen (…) for de som forbinder mennesker, ikke for de som begår brutal aggresjon, sa Belgias statsminister Alexander De Croo på Twitter.

– Det er ikke plass i nederlandsk luftrom for et regime som bruker unødvendig og brutal makt, sa den nederlandske infrastrukturminister Mark Harbers.

Den luxembourgske regjeringen, en viktig plattform for lastefly og godstransport i Europa, sa også at de forbereder «de nødvendige varslinger for å stenge» luftrommet for russiske selskaper fra søndag.

I Nord-Europa varslet også Finland, som deler en over 1300 kilometer lang grense med sin russiske nabo, Sverige, Danmark, Norge og Island slike tiltak søndag.

Disse landene får selskap av særlig Polen, Tsjekkia, Estland, Bulgaria, Moldova og Storbritannia.

Utenfor Europa har Canada, det nest største landet i verden, også kunngjort en slik beslutning.

Siden mange land allerede har stengt luftrommet eller kunngjort stengingen, står russisk flytrafikk overfor en svært stor flyforbudssone, som tvinger flyreiser til å ta lange omveier.

Flere land inkludert Frankrike, Italia, Danmark og Sverige har bedt om en koordinert europeisk respons.

På et planlagt møte med EUs utenriksministre søndag, «vil vi presse på for en EU-omfattende nedleggelse,» sa den danske utenriksministeren Jeppe Kofod på Twitter.

Den russiske invasjonen av Ukraina «må møtes med de strengeste internasjonale sanksjoner,» sa han.

«Vi ønsker at (luftromsstengingen, red.anm.) skal skje så snart som mulig, og den beste og raskeste måten ville vært om dette skjedde på europeisk nivå, sa den svenske europaministeren, Hans Dahlgren.

Som gjengjeldelse har Moskva begynt å forby overflyvninger av sitt territorium med fly knyttet til europeiske land som har kunngjort slike beslutninger de siste dagene, som Storbritannia, Latvia, Litauen, Estland, Slovenia, Bulgaria, Polen og Tsjekkia.

I tråd med et økende antall vestlige flyselskaper, besluttet Lufthansa – Europas ledende konsern med merkevarene Lufthansa, Condor, Swiss og Brussels Airlines – lørdag å innstille flyvninger til og via Russland i en uke og avventer gjengjeldelse fra Moskva.

På sin side kunngjorde Air France søndag at de midlertidig vil stoppe «service og overflyvninger fra Russland» og ikke lenger vil tilby sine forbindelser til Moskva og St. Petersburg inntil videre «gitt situasjonen i regionen».

Som et resultat suspenderer flyselskapet også flyvninger til og fra Kina, Korea og Japan, «tid for å utforske rutealternativer for å unngå russisk luftrom.»

You may also like

Leave a Comment