Home » Krig i Ukraina: hvilke sanksjoner innfører EU for å «kvele Russlands funksjon»?

Krig i Ukraina: hvilke sanksjoner innfører EU for å «kvele Russlands funksjon»?

by Peter Østbye

Etter at USA strammet inn sanksjonene mot Russland etter en innledende salve av tiltak på et toppmøte mellom EU-ledere torsdag kveld. – Russiske ledere står overfor en enestående isolasjon, sa kommisjonens president Ursula von der Leyen. Og Josep Borell, sjefen for EUs diplomati, la til: «Dette er den tøffeste sanksjonspakken som noen gang er pålagt».

«Jeg er ikke sikker på om president Putin målte omfanget av sanksjonene som ble vedtatt. Det handler om å kvele funksjonen til Russland», reagerte Jean-Yves Le Drian til France Inter fredag ​​morgen. «Den annonserte tiltakspakken er ganske spektakulær. Det gjenspeiler alvoret i situasjonen», fortsatte utenriksministeren.

  • Forby ny gjeld

Spesielt vil EU drastisk begrense Russlands tilgang til spesielt europeiske kapitalmarkeder, og dermed hemme og øke finansieringen av gjelden. Med andre ord, USA og Europa, i et koordinert trekk, bestemte seg for å forby Russland fra å pådra seg ny gjeld i hvilken som helst valuta i deres markeder.

«Vi innfører sanksjoner mot russisk statsgjeld. Regjeringen kan ikke lenger låne penger i Vesten, den kan ikke lenger bytte gjeld i Europa, sa USAs president Joe Biden tirsdag kveld. Europeiske sanksjoner «vil drive opp inflasjonen, akselerere kapitalutstrømning og gradvis erodere landets industrielle base», vil Ursula von der Leyen tro.

Tanken bak denne gjeldssanksjonen er å strupe Russland økonomisk og permanent frata det utenlandske ressurser. EU «ønsker å kutte alle bånd mellom Russland og det globale finanssystemet», sa økonomiminister Bruno Le Maire fredag ​​morgen. «Vi ønsker å isolere Russland økonomisk (…) Vi ønsker å tørke opp finansieringen» av den russiske økonomien, sa han til pressen kort tid før starten på et finansministermøte i Paris.

Hvis resultatet kan tynge på verdien av rubelen på kort sikt og snøballe kjøpekraften til russiske forbrukere, spesielt for importerte produkter, kan Russland meget vel snu og bevege seg nærmere andre partnere som Kina-finansiering. I tillegg har Russland realaktiva med valutareserver anslått til nesten 560 milliarder euro og et suverent formuesfond på rundt 160 milliarder euro. En ullstrømpe som skal gjøre ham i stand til å dempe sjokket av sanksjonene i en viss tid.

  • Slutt på eksport av «nøkkelteknologier»

Den europeiske union har også besluttet å begrense Russlands tilgang til «kritiske teknologier» og frata det elektroniske komponenter og programvare for å «alvorlig ulempe» økonomien, la Ursula von der Leyen til torsdag kveld. Spesielt gjelder dette forbudet mot eksport til Russland av fly, deler og utstyr fra romfartsindustrien og raffineringsteknologi for oljeindustrien. Disse restriksjonene gjelder også gjenstander med dobbelt bruk (sivile og militære).

  • Svekkelse av eliter og de nære Putin

Tanken er også å nå elitene i Russland. EU-banker er blokkert fra å akseptere innskudd fra russiske statsborgere over €100 000 og flere russiske statseide selskaper nektes tilgang til europeisk finans. Dette går også gjennom frysing av eiendeler eller avvisning av personligheter nær Vladimir Putin. «Påvirkningen vil være størst på den russiske eliten», forsikret Ursula von der Leyen. Det vil forøvrig også bli ilagt ytterligere sanksjoner mot Hviterussland, som er anklaget for å være involvert i russiske operasjoner.

  • Ingen blokkering av Swift interbanksystem

Men EU er ikke helt klar ennå. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy hadde bedt om å blokkere Russlands tilgang til Swifts bankmeldingssystem for å isolere det økonomisk fra resten av verden, slik Iran gjorde i slutten av 2019. For tiden bruker rundt 300 russiske banker og institusjoner dette systemet for sine pengeoverføringer mellom banker.

Verken USA eller EU har ennå brukt denne spaken, noe som ville være mest skadelig. Ved å overskride denne grensen frykter flere land, inkludert Tyskland, at Russland plutselig vil stoppe gassforsyningen. Tyskland er imidlertid 60 % avhengig av russisk gass.

Forbundsfinansminister Christian Lindner forklarte på TV-kanalen ARD at et slikt tiltak innebærer «en høy risiko for at Tyskland ikke lenger vil motta forsyninger av gass og andre råvarer fra Russland. Italia, Ungarn, Kypros, Østerrike, Slovakia og til og med Latvia er i samme situasjon som Tyskland.

  • Andre sanksjoner bedt om

EU-sanksjoner er ikke nok for den ukrainske presidenten. «Alle mulige sanksjoner er ennå ikke oppbrukt. Presset på Russland må øke, sa han til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. En mening som deles av den britiske statsministeren og landene i Joint Expeditionary Force (Danmark, Finland, Estland, Island, Latvia, Litauen, Nederland, Sverige og Norge). Boris Johnson og hans nordeuropeiske allierte er enige om at «ytterligere sanksjoner» er nødvendig mot Moskva etter invasjonen av Ukraina, spesielt mot «President Vladimir Putins nære følge», sa Downing Street fredag.

Det ser ut til at de har blitt hørt. Denne fredagen, sent på morgenen, sa presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel, at ytterligere sanksjoner mot Moskva var «under presserende forberedelser».

Moskva forsikret på sin side at «mottiltak vil selvfølgelig følge». «Hvor symmetriske eller asymmetriske de vil være avhenger av analysen av restriksjonene som er pålagt Russland,» fortsatte Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

You may also like

Leave a Comment