Home » Damian Czykier: I 2023 sikter jeg mot 13:20 og verdensmesterskapet i Budapest

Damian Czykier: I 2023 sikter jeg mot 13:20 og verdensmesterskapet i Budapest

by Catherine Monroe

På slutten av året satte han nasjonale rekorder på begge distansene. 22. februar under Copernicus Cup-stevnet i Toruń løp han 60 m hekk på 7.48 mens han 11. juni i det polske mesterskapet i Suwałki løp 110 m hekk på 13.25.

Til sammenligning: Verdensrekorden i denne konkurransen er 12,80. I 2012 ble dette resultatet oppnådd av amerikanske Widder Merritt.

– Etter det jeg løp i år vet vi med treneren hvor feilene var og hvorfor resultatet på 13.25 ikke ble bedre. I mindre enn 13 sekunder skal alt passe perfekt sammen. Det måtte være Diamond League i Chorzów, for eksempel, der det polske publikummet fikk meg så revet med at jeg brøt ned barrierene mine. Dette vil kreve god form og alle de tekniske elementene for å bli utført riktig. Det virker for meg som 12,99 er mitt maksimum som er innen rekkevidde – forklarte atleten.

SE OGSÅ: Saint-Ersetic venter på borsjtsj, Wasick fester i Las Vegas og Hołub-Kowalik… mangler klokken. Slik tilbringer stjernene i AZS-klubbene julen (BILDER)

I oktober hvilte Czykier og trente i Guadeloupe, en fransk oversjøisk avdeling.

– Jeg er veldig fornøyd med denne turen. Jeg dro dit for egen regning. Jeg var der med familien min, og du kan si at jeg var på ferie. I tillegg har jeg gjennomført fagutdanning. Jeg hadde også gode treningsforhold i treningsstudioet. Jeg gjorde noen grunnleggende forberedelser til sesongen der. Forberedelsestiden gikk veldig bra. Først Guadeloupe, så leiren i Spała. Så var vi i Monte Gordo, Portugal, hvor vi trente til 17. desember,» informerte han.

Hekkeløperen vurderte forholdene på treningsleiren i desember i Portugal.

– Det var mange polske idrettsutøvere der. Vi hadde vår egen hekketreningsgruppe bestående av trener Mikołaj Justyński og to hekkeløpere: Klaudia Wojtunik og Weronika Barcz. Det var en regntung leir. Vi trente mye innendørs i stedet for utendørs, men utenom det var det greit. Dette forstyrret ikke våre forberedelser. Vi gjennomførte planen, sa han.

– Det var bare to ukers separasjon fra familien. Nå skal jeg trene i Polen, så min kone og datter vil kjøre med meg – la han til.

Friidrettssesongen innendørs begynner i januar og varer ut mars.

– Jeg er komfortabel i min posisjon. Vi trener alle med beste helse. Vi jobber hele tiden med å forbedre teknologien. Vi ser en viss fremgang. For i dag er jeg avslappet angående innendørssesongen – sa Czykier

Det viktigste arrangementet i hallen er EM i Istanbul, som finner sted i begynnelsen av mars. De polske mesterskapene i Toruń var igjen planlagt til 18.-19. planlagt til februar.

– Jeg begynner i Düsseldorf 29. januar. Deretter er det to polske møter, nemlig Łódź og Toruń. Historien om mine opptredener i Copernicus Cup er lang og veldig fruktbar. Jeg vil fortsette det fordi jeg har fine minner. Før det polske mesterskapet starter jeg i Lievin, Frankrike – annonserte Czykier, utdannet ved Warszawa teknologiske universitet.

– Jeg studerte Byggingeniør ved Fakultet for bygg og anlegg. Min spesialisering er kommunikasjonsteknikk. Jeg har fullført en ingeniørutdanning. Jeg sa imidlertid opp etter første semester av mastergraden fordi jeg var i en slik fase av idrettskarrieren at det var vanskelig å kombinere krevende studier med trening på profesjonelt nivå. De neste årene vil jeg fokusere på sport, men kanskje i fremtiden vil jeg gå i denne retningen – sa han.

Friidrettsrekorder har blitt slått stadig oftere de siste sesongene. Dette er spesielt synlig på 400m hekk – i juli satte Sydney McLaughlin fra USA verdensrekorden – 50,68, i 2021 norske Karst Warholm – 45,94. Ifølge Czykier har vitenskapen spilt sin rolle i dette.

– Nye pigger hjelper deg å få bedre resultater. Disse skoene lar deg forlenge skrittene dine, så det å forbedre verdensrekordene dine ses best på 400 meter hekk. Det var alltid et problem med antall skritt mellom hekkene. I de nye toppene kan spillerne sette sitt optimale nummer. På 110m LTL har det ikke så stor effekt fordi vi alltid tar tre steg mellom hekkene og ingenting endres. Det er alltid samme rytme og vi dekker avstanden på samme måte.

Hekkeløperen innrømmet at verdensmesterskapet 2023 i Budapest (19.-27. august) vil være det viktigste for ham.

Vi fortsetter arbeidet vi startet i fjor. Jeg endrer teknikk med treneren. Vi trener på andre elementer enn tidligere år. Startmålet vårt er verdensmesterskapet. Som jeg nevnte før skal jeg starte innendørs, men mentalt er jeg klar for sommersesongen – la han til.

I juli var han nær en medalje i verdensmesterskapet i Eugene, hvor han ble nummer fire.

«Det ville vært tilfredsstillende for meg å holde meg blant de åtte beste i verden. Jeg har en tendens til ikke å se på medaljer, men på å utvikle meg videre og forbedre svakhetene mine. Jeg tror at hvis jeg får et resultat under 13.20 der, så er jeg helt fornøyd. Det er vanskelig å si om det blir medalje fordi nivået øker for hvert år. I hver sport trenger du litt flaks. Ønsk meg lykke til, det blir medalje.

Den polske rekordholderen har bodd i Warszawa i 10 år, men er fortsatt Podlasie Białystok-spiller.

«Jeg representerer hjemmeklubben min der jeg vokste opp. Jeg tilbrakte hele min barndom i Białystok, selv om jeg ble født i Warszawa, fordi faren min var Legia-fotballspiller og moren min var Polonia-basketballspiller. Jeg har aldri tenkt på å bytte klubb. Jeg har veldig gode forhold i Podlasie. Jeg er også en lokalpatriot.

Han fikk sportsviruset fra foreldrene.

«Foreldrene mine var en stor innflytelse på meg. Jeg vokste opp atletisk. Faren min tok meg med på kamper og til fotballgarderoben. Jeg var også sammen med min mor på Włókniarz Białystok-treningsøktene. Jeg drev med sport hele tiden. Det var slik jeg ble oppdratt. Jeg har alltid likt konkurranse. For meg er det naturlig å bli idrettsutøver. Jeg er veldig glad for at jeg kan drive idrett profesjonelt, og dette er jobben min – understreket han.

Jeg har drevet med andre idretter før. Jeg har viet mye tid til innebandy, fotball og basketball. Jeg begynte med friidrett på videregående. Etter et halvt år følte jeg at dette er det, og jeg vil bli i det lenger – la Czykier til.

Faren hans var etter vellykkede opptredener i Jagiellonian og Legia etter slutten av sin spillekarriere assistenttrener for Michał Probierz i Białystok-klubben.

«Jeg tror i en alternativ virkelighet at jeg kunne blitt fotballspiller hvis faren min hadde insistert. Pappa, derimot, er omgjengelig og hadde en «hva som blir, blir, lev livet ditt»-holdning. Så jeg var ikke under noe press. Jeg slapp unna fotball i all hemmelighet og endte opp i friidrett. Men med dagens erfaring tror jeg at jeg kunne tenke meg å velge en fotballkarriere – innrømmet han.

Fotball har alltid interessert ham. Han har vært en fan av… Juventus siden han var barn.

– Dette er favorittklubben min. Jeg har gode minner fra da Alessandro del Piero og Gianluigi Buffon spilte der. For øyeblikket er Arkadiusz Milik og Wojciech Szczęsny der, så jeg følger og støtter hele tiden dette laget – sa han.

Sam spiller ikke lenger fotball med risiko for skade.

– Det var en gang jeg likte å spille med vennene mine på fritiden, men jeg gjør det ikke lenger fordi jeg hadde for mange skader. Det kan jeg ikke risikere på dette sportslige nivået. Jeg tror jeg kommer til å forsone meg med fotballen etter slutten av friidrettskarrieren – innrømmet han med et smil.

Dataspill er også hobbyen hans.

Jeg er en stor fan av e-sport. Jeg pleide å spille mye. Mye sjeldnere nå fordi jeg har mindre tid. Likevel liker jeg å se e-sport. Hvert år følger jeg League of Legends-spill – nevnte han.

30-åringen tilbringer jul i Białystok.

– Min kone er fra Sandomierz og vi bytter sted hvor vi tilbringer jul hvert år. I år falt det på familien min og Białystok – nevnte han.

For seks måneder siden ble en datter, Emilia, født.

«Å være far er en utrolig opplevelse. De to første månedene var de mest krevende. Sammen med min kone Aneta føler vi at vi allerede bygger et veldig fint forhold til Emilka. Vi kommer godt overens. Å se datteren din utvikle seg, absorbere kunnskap og ha det gøy er en vakker ting – innrømmet Czykier.

PS, PA

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment