Home » Verdensmesterskap i blitz: Stormester Jan-Krzysztof Duda forsvarer sølv i Almaty

Verdensmesterskap i blitz: Stormester Jan-Krzysztof Duda forsvarer sølv i Almaty

by Erlend Loe

Mesterskapene i Kasakhstan avholdes med 12 måneders utsettelse. For et år siden skulle Nur-Sultan være vertskap for arrangementet, men de lokale arrangørene ga opp nesten i siste liten og arrangementet gikk til Warszawa.

SE OGSÅ: Stormester Mateusz Bartel: Kampen mot juks i sjakk bør være en prioritet for alle

Medaljer i Open Rapid Tournament på PGE National Stadium gikk til 17 år gamle Nodirbek Abdusattorow fra Usbekistan, som beseiret Jan Niepomniszcze fra Russland i finalen etter ekstraomganger. Den forsvarende mesteren fra Norge, Magnus Carlsen, vant bronse mens Jan-Krzysztof Duda tok femteplassen. I kvinnekategorien vant russeren Aleksandra Kosteniuk foran representanten for Kasakhstan Bibisara Assubayeva og hennes landsmann Valentina Gunina. De samme spillerne delte topplasseringene i blitzturneringen, men denne gangen var Assubayeva på topp foran Kosteniuk og Gunina. Frankrikes Maxime Vachier-Lagrave triumferte i åpen blitz for å vinne gullsluttspillet med Duda. Bronse gikk til en annen av «tricolors» – Alireza Firouzja.

Med unntak av sistnevnte vil alle medaljevinnere fra Warszawa starte i Almaty, med unntak av at sjakkspillere fra sanksjonert Russland vil spille under FIDE-flagget. Andre favoritter foran Carlsen i blitz var de amerikanske stormesterne Hikaru Nakamura, som vant bronse (rask) og sølv (blitz) i Moskva for tre år siden, og Fabiano Caruana.

Det siste FIDE-arrangementet i 2022 vil inneholde nesten 300 sjakkspillere, inkludert 95 prosent av verdens beste stormestere.

Denne gangen er Jan-Krzysztof Duda den eneste deltakeren fra Polen i det fjerne Kasakhstan (for et år siden var det totalt 52 hvit-røde syklister til start i Warszawa). Stormesteren fra Wieliczka kjemper alltid om de høyeste plassene i hurtigsjakk- og blitz-verdensmesterskapsturneringene. I 2017 vant han sølv i blitzsjakk i St. Petersburg, bak Carlsen og foran Nakamura. For tre år siden i Moskva, hvor nordmannen triumferte i begge åpne kategorier, ble polakken nummer sju i hurtig og tiende i blitz.

Denne gangen deltok ikke den beste polske stormesteren i EM i Katowice, som ble avsluttet sist søndag, hvor han tok gullmedaljen i blitz for ett år siden. Han forberedte seg til starten i Almaty sammen med trenerne Kamil Mitoń og Grzegorz Gajewski i treningsleiren i Rymanów. Fredag ​​fløy han med førstnevnte til Kasakhstan.

På startlisten, tatt i betraktning gjeldende rangering, er Duda nummer fire i hurtigturneringen (bak Carlsen, som representerer Romania, Richard Rapport og Nakamura) og niende i blitz (foran Nakamura, Caruna, Carlsen og Kinas Yangyi Yu). .

Fra og med mandag skal deltakerne konkurrere i hurtigsjakk over en distanse på 13 runder i tre dager. En 21-runders blitzturnering arrangeres 29. og 30. desember.

Premiepotten til mesterskapene i Almaty er den samme som i Warszawa – én million dollar, hvorav 700 000 i åpen turnering og 300 000 i turnering. i kvinnekonkurransen.

AA, PAP

Gå til Polsatsport.pl

You may also like

Leave a Comment