Home » Danmark: En skandale i tjenesten. Leder for den hemmelige tjenesten i varetekt

Danmark: En skandale i tjenesten. Leder for den hemmelige tjenesten i varetekt

by Gabriel Scott

Dette er fortsettelsen av den største skandalen i Danmarks historie om lokal etterretning. Findsen ble suspendert i august 2020 etter at media avslørte at FE-etterretningen samarbeider med amerikanske NSAs elektroniske etterretning for å avlytte politikere i Europa.

Siden den gang har skandalen bare blitt større. Danske medier meldte at FE hadde hjulpet amerikanske NSA med å koble til fiberoptiske kabler i Danmark. Dette ga amerikanere tilgang til kommunikasjon mellom myndigheter og politiske institusjoner, inkludert i Sverige, Norge og Tyskland.

Etterforskningen til det danske hemmelige politiet PET inne i FE avslørte ifølge danske medier at også militær etterretning brøt loven, inkludert avlytting av PET-offiserer.

I dag opphevet en dansk domstol informasjonssperringen for en beslutning som ble tatt for en måned siden om å arrestere Findsen. Mediene meldte i dag at Findsen, som siden er avskjediget som direktør for militær etterretning, har sittet bak lås og slå i en måned i påvente av rettssak. Årsakene til pågripelsen er ikke offisielt kjent, men danske medier sier at den formelle årsaken til varetektsfengslingen av eks-direktøren er påstand om å ha røpet hemmeligstemplet informasjon til media.

Mediene meldte også at PET-direktør Finn Borch Andersen og fungerende direktør i FE Svend Larsen inviterte sjefredaktørene i de største danske mediene til møte i forrige måned. De ba henne om ikke å publisere lekkasjer om tre sentrale undersøkelser:

  • saken til Ahmed Samsam, som nylig ble dømt for spionasje i Spania og mest sannsynlig også var agent for den danske hemmelige tjenesten i en terrororganisasjon i Spania;
  • Saker om danske statsborgere som oppholder seg med barna sine i flyktningleirer i Syria;
  • Saker om samarbeid mellom danske hemmelige tjenester og amerikanske NSA.

I alle disse tilfellene vil publisering av ytterligere informasjon ifølge lederne for de danske tjenestene sette den nasjonale sikkerheten i Danmark i fare.

Vi er glade for at du er med oss. Abonner på Onet-nyhetsbrevet for å motta det mest verdifulle innholdet fra oss.

You may also like

Leave a Comment