Home » Den norske rederen kjemper mot «paragraf 22» i sanksjonene mot Russland

Den norske rederen kjemper mot «paragraf 22» i sanksjonene mot Russland

by Gabriel Scott

Gard-assurandøren har stoppet Havila Kystruten-rederiets nyeste skip på grunn av russiske sanksjoner, men de samme sanksjonene hindrer rederen i å «kjøpe» seg ut av charteret. Det er en doom-loop.

Den norske rederen mangler ikke midler, men juridiske hindringer hindrer dets nyeste fartøy i å operere.

Sanksjoner mot det russiske leasingfinansieringsselskapet GTLK Asia stanset cruisefergen Havila Capella med 15.500 GT (bygget i 2021) ved et verft i Bergens havn da forsikringsselskapet Gard nektet ham forsikringsdekning for første påskereise på en statsstøttet norsk dyphavsrute.

Stilt overfor situasjonen med innføring av sanksjoner mot russiske selskaper, planla Havila Kystruten en «flukt», og implementerte muligheten til å kjøpe skipet, som hadde vært hos den norske rederen, i et ubemannet charter (bareboat charter).

Problemet er at enhver betaling knyttet til et slikt oppkjøp som ville fritatt skipet fra sanksjoner, i seg selv ville bli sanksjonert. Så vi har en ond sirkel. Selskapet ønsker å gå bort fra å leie et skip fra et russisk selskap, men å kjøpe skipet fra utleier er også en virksomhet som er forbudt ved sanksjoner.

Dette setter den norske rederen i en lignende situasjon som mange redere rundt om i verden som møter juridiske hindringer for å opprettholde, men også løsrive seg fra sine russiske økonomiske eller charterbånd.

«Det er en ikke-vinn-situasjon, en ekte «Paragraf 22». «Dette bekreftet Lasse Vangstein, kommunikasjonsdirektør i Havila Kystruten, i et intervju med nyhetstjenesten TradeWinds».Vi er i tett samarbeid med myndighetene og de ulike bankene og håper det finnes en vei ut av denne situasjonen. Men å refinansiere skip til en verdi av 100 millioner euro er ikke like enkelt som å refinansiere en bil«.

Prisen på opsjonen til å kjøpe fartøyet under leieavtalen er ikke offentliggjort. Tidligere var det kommet frem informasjon om prisen på nybygget Havila Capella og hvert av dets tre søsterskip ved Tyrkias Tersan-verft for 123 millioner dollar (108 millioner euro).

Vangstein, i et intervju med TradeWinds News, nektet å avsløre om Havila allerede hadde et erstatningsfinansieringsselskap for skipet Havila Capella eller dets søsterskip, men sa at selskapet vurderer flere løsninger, både på kort og lang sikt.

Kortsiktig finansiering ville gjort det mulig Havila Capella for å møte de som er planlagt til 23. april i år. avtalefestet avgang fra Kirkenes havn i Nord-Norge eller ytterligere 11 dager senere mens det arbeides med en permanent løsning.

Russlands statlige leasingselskap GTLK Asia, sammen med GTLK Global og Moskva-baserte overordnede State Transport Leasing Co (GTLK), ble rammet av EU-sanksjoner 8. april, relativt lenge etter Russlands internasjonalt fordømte invasjon av Ukraina.

Norge, som ikke er medlem av EU, er også forpliktet til å innføre EU-sanksjoner mot russiske selskaper, og dette skal ha fått Gard til å trekke tilbake forsikringsdekningen for skipet i forkant av den planlagte reisen 14. april. Havila Capella fra Bergen til den nordlige enden av det tradisjonelle cruiserederiet langs norskekysten ved Kirkenes.

En del av cruiseskipet som Havila kaller verdens grønneste passasjerskip, med verdens største batteripakke vurdert til 6,1 MW, er tatt ut av drift etter Garda-vedtaket. Det batteridrevne hybrid- og LNG-skipet ble nylig hedret med prisen «Next Generation Ship» på Nor-Shipping-messen.

I tillegg bør GTLK finansiere andre skip fra det tyrkiske Tersan-verftet, inkludert de som allerede er ferdigstilt Havila Castor med en kapasitet på 15.500 GT. Skipet er klart til å seile og Havila-mannskapet er på stedet og klar til å starte skipets motorer når den usanksjonerte banken betaler verftet. Havila håper fortsatt på å hente fergen fra verftet Havila Castor og bringe den til Norge i tide – i forkant av jomfruturen fra Bergen, som etter planen starter 10. mai.

PBS, fra media

Foto: Havila Voyages

Anløpshavner på Kystruten-ruten

You may also like

Leave a Comment