Home » Den svingete veien til en litauisk olympier – ski, arbeid i en norsk fabrikk og nok en test under lekene

Den svingete veien til en litauisk olympier – ski, arbeid i en norsk fabrikk og nok en test under lekene

by Connie Nielsen

Alt skjedde på den sportslige veien til M. Vaičiulis – både en sykdom som tvang ham til å stoppe alt for en stund, og å jobbe i Norge for å ha et grunnleggende levebrød.

Det yngste medlemmet av landslaget (21) som konkurrerte på lekene i Vancouver i 2010 endte på 54. plass med Mantu Strolia og ble nummer 18 i lagsprinten.

M. Vaičiulis måtte imidlertid snart presse på Stoppe Knapp. Det var rett og slett ikke noe annet valg. Selv om atleten hadde planer om å konkurrere i OL i 2014 i Sotsji, Russland, ble alt forvirret av borreliose forårsaket av flåtten.

Utøveren måtte ta en pause i flere år.

«Den gangen la vi akkurat merke til at det var en tvungen pause etter kampene i Vancouver. Året etter stilte jeg i VM, men om sommeren fikk jeg borreliose og kreft. Jeg kunne bare ikke drive med sport på en stund, men det var denne drømmen å begynne å spille igjen.

Jeg hadde håpet å delta i Sotsji i 2014, men bare noen måneder før jeg følte meg mer eller mindre restituert, gikk jeg fortsatt tom for tid til å forberede meg til lekenes start,» sa utøveren.

Men den fullt restituerte skiløperen skyndte seg for å komme tilbake på jobb og kom tilbake til tempoet i full fart. M. Vaičiulis tilbrakte mesteparten av tiden sin på trening i utlandet og prøvde noen ganger å utnytte den litauiske vinteren, vinne en billett og konkurrere i vinter-OL 2018 i Pyongyang, hvor han endte på 44. plass i 1,5 km fristil. Med Mantu Strolia ble han nummer 25 i lagstafetten.

Men senere måtte jeg klikke igjen Stoppe Knapp.

For første gang på ski

M. Vaičiulis, som vokste opp i Ignalina, ble oppmuntret til å gå på ski av sin mor Dalia, som var nært knyttet til ski hele livet og jobbet allerede som trener på den tiden.

«Moren min drev med idrett selv, hun jobbet som trener da jeg ble født, så jeg gikk også på skiene. Jeg var 7 år i første klasse og ble invitert til å prøve det. Det var slik reisen min begynte,” fortalte M. Vaičiulis til tv3.lt-portalen.

Fyren forsto vanskelighetene med sporten ganske godt, og som han sier gikk alt ganske bra med en gang.

– På en eller annen måte følte jeg meg ganske komfortabel på skiene helt fra starten, alt gikk bra. Først husker jeg at jeg fikk treski, og så fikk jeg bedre. «Jeg har vel sett at jeg er ganske solid og ikke treffer det første treet raskere,» sa atleten.

Litauiske representanter for vintersport i vårt land står også overfor naturlige problemer. Hvor er denne vinteren? Selv om hun har spolert vintersport i en årrekke, er det vanskelig å planlegge når alt er prisgitt naturen.

Derfor må M. Vaičiulis, som mange representanter for vintersport, ofte tilbringe tid i leirer i utlandet.

«Jeg husker vinteren var veldig god nok for oss for 20-25 år siden, men det siste tiåret kan være vanskeligere å forutsi, det er virkelig mangel på naturlig snø for å kunne trene fullt ut. Så disse vanskelighetene oppstår alltid.

Jeg har mye tid til å trene i utlandet hvor forholdene er veldig gode og alltid stabile. I starten av sesongen drar vi vanligvis til Finland for å trene. Det er sant at når vi er i utlandet er vi stort sett helt på snø enn hjemme, sa skiløperen.

arbeid i Norge

Uansett hvor entusiastisk entusiasmen og viljen til å kjempe i en idrett, er det noen ganger et grunnleggende spørsmål i livet – hva skal man overleve på? Uten stabile resultater i konkurranser på høyeste nivå vil ikke utøveren få stabil inntekt.

Det er støtte fra idrettsforeningen eller LTOK, men ofte ikke nok. M. Vaičiulis følte dette også, og han innrømmer åpent at man ikke kan leve av å gå på ski, så det var en periode i livet hans da man måtte endre alt drastisk.

«Det er ingen fortjeneste, ingen inntekt, ikke engang litt sport står i veien for å søke jobb. Selvfølgelig var det noen besparelser på reiser eller mat, men det var ikke nok,” sa M. Vaičiulis.

Idrettsutøver fortsatt etter 2014 jobbet i Norge i noen måneder, og returnerte deretter til Ignalina, hvor han jobbet i flere år ved byens Yrkesopplæringssenter for teknologi og økonomi.

Deretter fulgte allerede nevnte 2018. Olympia i Pyongyang, etterfulgt av et kardinaltrinn og arbeid i en fiskefabrikk i Norge. M. Vaičiulis innrømmer at arbeidet ikke var lett, det krevde mye fysisk styrke, lange timer, men det var begges valg og kona hans.

«På den tiden planla vi også et bryllup, bygde et hus og andre ting dukket opp som trengte penger elementært. Vi måtte bare tjene penger, vi tenkte begge at nå er det ganske bra, sa M. Vaičiulis.

Det tok litt tid før det litauiske ekteparet bestemte seg for at de hadde jobbet i Norge i noen år. Først returnerte M. Vaičiulis kone til Litauen, senere dro atleten selv til hjembyen. Selv under arbeidet i utlandet glemte ikke skiløperen å gå på ski.

«Jeg trente litt mens jeg jobbet der, men hardt arbeid er selvfølgelig bare en støtte, for noen ganger har jeg ikke lyst og har ikke så mye tid. Men samtidig vil de ikke skilles helt, i alle fall for å holde seg i form, bare for å føle seg vel. På de få årene hadde jeg reist tilbake til Litauen flere ganger for å konkurrere i rulleskøyter og ski.

Jeg husker at jeg startet i slutten av juli i fjor og alt gikk ganske bra. Så jeg tenkte på en måte, jeg trener fortsatt, jeg kommer tilbake, og hvorfor ikke? Jeg ønsket også å ta en pause fra utlandet, og min kone var allerede opprørt fordi det var en liten tid da jeg var der alene og hun allerede var i Litauen, sa Olympian M. Vaičiulis til tv3.lt-portalen.

Mantas Strolia og Modestas Vaičiulis kom ikke til finalen.

Skiløperen deltok i vinter-OL i Beijing. Beleilig nok gikk M. Vaičiulis inn på verdenscupscenen så snart han kom tilbake.

Gode ​​resultater tillot ham å vinne en billett til kampene. Mens det den gang så ut som om de endelige planene først var ferdigstilt noen måneder tidligere, ble det klart at OL var utsatt med ett år.

Mangel på konkurranse og mål i Beijing

Skiløper M. Vaičiulis, som skal konkurrere i sitt tredje vinter-OL, innrømmer at fjorårets personlige resultater ikke var noe ekstraordinært, men har fortsatt et mål.

«Jeg strålte ikke på noen måte i fjor, resultatene mine er ikke veldig gode. Det var som om jeg ville ha mer, men nå har jeg fortsatt mål for OL, all innsats er fokusert på disse konkurransene,» sa atleten.

Hva er disse målene?

«Jeg vil gjerne være i de øvre trettiårene. For fire år siden var det tre sekunder før det målet. Jeg var 42 på den tiden, men nå vil jeg hoppe, forsikret olympieren.

M. Vaičiulis vil konkurrere i sprint- og lagsprintkonkurranser i Beijing. Det vil avhenge av landslagstrenerne om utøveren skal være med på den lengre distansen på 15 km, men olympieren innrømmer selv at han neppe ville vist et bedre resultat der.

En veteran 32 år gammel idrettsutøver har sett alt i sin karriere. Skiløperen, som har vært i sporten i snart 25 år, beklager mangel på konkurranse, noe som selvsagt noen ganger hindrer idrettsutøvernes utvikling.

«Den gang la vi bare merke til at det ikke var mye konkurranse, og noen ganger ble det selvfølgelig avtakende forventninger. Jeg har vært en av de dyktigste skiløperne siden 2010, men jeg var ung da. Men ti år har gått og det er praktisk talt ingen som klatrer på hælene mine. Selv om jeg har kommet tilbake etter en pause på over to år. Det er et problem her,” sa M. Vaičiulis til tv3.lt.

«Noen idrettsutøvere byttet til skiskyting, noen skiløpere ga bare opp sporten. En av hovedtrenerne på landslaget jobber nå kun med små barn. I mange tilfeller har noen idrettsutøvere kun den entusiasmen og ikke lenger den faktiske motivasjonen som skal til. Og jeg vet ikke hvorfor nivået vårt stiger. Unge er ikke involvert, det mangler løsninger og fra regjeringstoppen. Hvis vårt samlede nivå frem til 2018. det fortsatt var stabilt, har det falt kraftig siden i år, sa skiløperen.

Til tross for dagens problemer i litauisk skipolitikk, ser M. Vaičiulis frem til sitt tredje OL.

I de siste dagene av fjoråret beseiret M. Vaičiulis alle konkurrentene og vant gull i menns 1,1 km sprint fristilkonkurranse i den litauiske friluftscupen.

Allerede tidlig i januar 2022 triumferte M. Vaičiulis på scenen i den litauiske skikonkurransen i Ignalina, både i fristilssprint og klassisk sprintstil. Han var raskest i både kvalifiseringen og finalen.

Ettersom det er mindre og mindre tid til Beijing, avslørte M. Vaičiulis at det ikke er mye spenning, men han gleder seg allerede til de olympiske leker rett rundt hjørnet.

Vinter-OL i Beijing finner sted fra 4. til 20. februar. TV3 Channel Group er den offisielle kringkasteren av de olympiske leker i Litauen.

You may also like

Leave a Comment