Home » Det billigste polske drivstoffet i Europa? Regjeringen tar ikke hensyn til kjøpekraft

Det billigste polske drivstoffet i Europa? Regjeringen tar ikke hensyn til kjøpekraft

by Gabriel Scott
  • I følge portalen e-petrol.pl, i uken fra 2. til 8. februar var bensinprisen i Polen den nest laveste i Europa. Innbyggere i Tyrkia betalte mindre for en liter.
  • til medium kompensasjon Nettverk en statistisk polakker har råd til å kjøpe rundt 831,5 liter drivstoff.
  • I slutten av oktober i fjor, da drivstoffprisene nærmet seg PLN 5,90, hadde en polak råd til gjennomsnittslønnen for å kjøpe 673,9 liter drivstoff.
  • Med tanke på kjøpekraften til penger, var Polen rangert som nummer 20 av 29 land i Europa på den tiden.

Regjeringen kutter drivstoffprisene

Fra 1. februar 2022 trådte i kraft Redusert momssats på drivstoff. Dette er en del av det såkalte inflasjonsskjoldet 2.0, som vil være i kraft frem til 31. juli 2022. Reduksjonen i merverdiavgiften vil ifølge regjeringens meldinger føre til en ytterligere reduksjon i drivstoffprisen med inntil flere titalls kroner per liter.

Drivstoffpolitikk er for tiden et av hovedtemaene for diskusjon. Statsminister og president von Orlen argumenterer for at Polen i dag har den laveste momsen på drivstoff i EU. Data om dette emnet kan finnes i analyse Uttalelser av Daniel Obajtek.

Myndighetene hevder at situasjonen i Polen er den beste i Europa

Folk fra den regjerende leiren understreker at drivstoffprisene i Polen for tiden er blant de billigste i Europa. I de siste dagene kalte de det ved siden av statsminister Morawiecki og president Obajtek f.eks Jacek Ozdoba og Henryk Kowalczyk.

I begynnelsen av februar ble det lansert en kampanje på Twitter for å sammenligne drivstoffprisene i Polen med andre europeiske land. Ansvarlig for dette er profilen til den polske avtalen.

Den nominelle drivstoffprisen er ikke alt

I følge portalen e-petrol.pl, i uken fra 2. til 8. februar var bensinprisen i Polen den nest laveste i Europa og var PLN 5,19 per liter (fra 29 land).

Tyrkere betalte enda mindre på bensinstasjoner. Der kostet en liter bensin 4,23 PLN, altså 14,15 tyrkiske lira. På tredjeplass er Bulgaria (PLN 5,68, eller 2,44 bulgarske lev).

De høyeste drivstoffprisene ble registrert i Norge (PLN 9,14, dvs. NOK 19,95) og Nederland (PLN 9,64, dvs. EUR 2,12).

Viktigere er imidlertid hvor mange liter drivstoff du kan kjøpe i forhold til inntjeningen. I følge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittslønnen i fjerde kvartal 2021 utgjorde i Polen PLN 5 995,09. På den annen side er en statisk arbeider tilgjengelig mottar 4 PLN 315,50.

For en slik betaling kunne man kjøpe rundt 831,5 liter bensin fra 2. til 8. februar 2022.

Du kan kjøpe mer i andre land

Vi søkte på nettsidene til statistiske kontorer i land fra listen over e-petrol.pl-portalen og beregnet hvor mye drivstoff som kan kjøpes for det gjennomsnittlige månedlige beløpet som mottas i et gitt land.

Der kun gjennomsnittlig bruttolønn var tilgjengelig, brukte vi landsspesifikke lønnskalkulatorer på nett. Fullstendige resultater, sammen med kilder, er tilgjengelige her.

Våre beregninger viser at Polen er bare 17. av 29 land.

Hun kom også til lignende konklusjoner Gazeta Wyborcza. Beregninger viser at Polen er på 18. plass av 29 europeiske land når det gjelder muligheten til å kjøpe Pb95-drivstoff til redusert lønn

Mest drivstoff for en gjennomsnittslønn kan kjøpes Sveits (3260,49L) i Luxembourg (2417,64 L). De laveste prisene, der nominelle bensinpriser er blant de laveste – i Tyrkia (212,57 L) i Bulgaria (483,39 L).

E-Petrol er et informasjonsmarkedsnettsted som primært tilbyr internettjenester for drivstoffindustrien. Portalen tilbyr ukentlige sammendrag av drivstoffpriser i utvalgte europeiske land, omregnet til nasjonale valutaer. Dataene dekker 29 land, inkludert de 25 EU-landene (unntatt Kypros og Malta) og fire ikke-EU-land (Sveits, Tyrkia, Norge og Storbritannia).

You may also like

Leave a Comment