Home » I desember 2022 | Jens Stoltenberg forlater NATO for å lede Norges Bank

I desember 2022 | Jens Stoltenberg forlater NATO for å lede Norges Bank

by Gunnar Garfors

(Oslo) Etter NATO vil Jens Stoltenberg overta styret i Norges Bank ved utgangen av året, meldte den norske regjeringen fredag, en kontroversiell avgjørelse som allerede har reist spørsmål om institusjonens uavhengighet.

Lagt ut 4. februar

Pierre-Henry DESHAYES
Mediebyrå Frankrike

Mr. Stoltenbergs utnevnelse kommer midt i en krise mellom Vesten og Russland om Ukraina, men den 62 år gamle lederen, en økonom av utdannelse, vil ikke offisielt tiltre sine nye roller før «rundt 1. mai».er desember».

«Inntil slutten av min periode i NATO 1er oktober vil jeg vie all min styrke og oppmerksomhet til alliansens oppførsel,» sa han på en videokonferanse fredag.

«Det er helt nødvendig i en tid da Europa og Nord-Amerika må holde sammen,» la han til.

Nordmannen, som søkte etter anmodning fra Finansdepartementet, takket regjeringen for tilliten.

– Jeg var veldig interessert i å finne den beste sentralbanksjefen for Norge og Norge […] Jeg er overbevist om at det er Jens Stoltenberg, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Stoltenberg ble valgt fremfor Ida Wolden Bache, som antas å være hans viktigste rival og nåværende visepresident i sentralbanken. Den som ville ha vært den første kvinnelige innehaveren av stillingen siden den ble opprettet i 1816, vil bli holdt fra 1. januar 1816er Mars til Mr. Stoltenbergs ankomst.

Nominasjonsprosessen har trukket mye blekk i Norge, der kommentatorer og politikere har stilt spørsmål ved koblingene mellom den fremtidige sentralbanksjefen og den regjerende Arbeiderparti-dominerte koalisjonen.

Stoltenberg var statsminister frem til 2013 og ledet partiet fra 2002 til 2014, året han dro til Brussel for å ta styringen av Atlanterhavsalliansen.

Den nåværende lederen i partiet, men også i regjeringen, er ingen ringere enn Jonas Gahr Støre, som var hans protesjé og trakk seg fra klagebehandlingen for å unngå påstander om interessekonflikt.

«Ikke smart»

I parlamentet har de fleste grupper, inkludert noen ved makten, uttrykt fiendtlighet mot Stoltenbergs utnevnelse på forhånd, og hevdet at det kan undergrave bankens uavhengighet, eller i det minste oppfatningen av den.

– Det er ikke den klokeste utnevnelsen, som spenningen rundt hans kandidatur og spørsmålene om sentralbankuavhengighet viser, sier økonomisjef Kari Elisabeth Kaski, et parti Sosialistisk Venstre, til NTB.

Flere tjenestemenn har kunngjort at de har til hensikt å holde regjeringen ansvarlig midt i presserapporter som beskriver urovekkende møter bak kulissene mellom ulike hovedpersoner.

En TV2-undersøkelse publisert i januar fant at to tredjedeler av respondentene (66,8 %) støttet utnevnelsen av Mmeg Wolden Bache i sjefen for Norges Bank, bare 25,7 % ønsker at valget skal bli Mr. Stoltenberg, likevel svært populær i sitt land.

49-åringen og doktorgraden i økonomi Mmeg Wolden Bache har hatt flere sentrale stillinger i banken, men har også jobbet i Handelsbanken Capital Markets. Hans kandidatur var også søkt av Finansdepartementet.

Omtrent 43 % av de spurte sa også at de ikke hadde tillit til ansettelsesprosessen.

Stoltenberg, økonom og tidligere finansminister, erstatter Øystein Olsen som sentralbanksjef, som tiltrer 1. januar.er mars i en alder av 70 år.

Norges Bank bestemmer pengepolitikken, men fører også tilsyn med landets enorme suverene formuesfond, det største i verden.

Med en vekt på 11.767 milliarder kroner (mer enn 1.178 milliarder euro), kontrollerer ullsokken i gjennomsnitt 1,4 % av kapitalen til alle børsnoterte selskaper i verden.

Sysselmannens funksjonstid er seks år.

You may also like

Leave a Comment