Home » Det er funnet gullskårne minneplater fra 1400 år tilbake i Norge

Det er funnet gullskårne minneplater fra 1400 år tilbake i Norge

by Connie Nielsen

Panelene viser rikt kledde menn og kvinner med forseggjorte frisyrer og smykker. De skildrer en mann og en kvinne og viser et rikt billedvev av klær, smykker og frisyrer. Ved tidligere utgravninger på gården Hov i Vingrom, Tretti av disse bitene av lignende plakett ble gravd opp i umiddelbar nærhet til det eksperter tror en gang eksisterte hedensk tinning. En teori var at de kunne vært billetter!

«Til tross for den lille størrelsen på flisene, er rikdommen til de utskårne motivene slående.» – sa en arkeolog fra Universitetet i Oslo Nicolai Eckhoff, som var involvert i utgravningene.

Kvinnene bruker kjoler, noen ganger med kapper, og mennene bruker kortere kapper som eksponerer føttene. De har alle smykker, forskjellige frisyrer og holder gjenstander som kopper, tryllestaver i hendene og peker med forskjellige bevegelser. Disse utskårne figurene er så detaljerte at de fungerer som en utmerket kilde for kostyme og ikonografiske studier.

De siste minneplatene ble funnet på stedet der tempelveggene sto. De ble sannsynligvis opprinnelig plassert der med vilje, selv om formålet deres er ukjent. Arkeologen Kathrine Stene tar for seg billett-teorien – Siden de var usynlige for mennesker fordi de var skjult under tresøyler, var de sannsynligvis et offer eller en religiøs handling. De kan rett og slett ha tjent til å beskytte bygningen.

100 gullplater ble oppdaget i et lignende tempel i Uppåkra, Sverige, og 2500 av dem ble avdekket i et felt på den danske øya Bornholm.Siste data fra 2019, ifølge Ingunn Marit Røstad, arkeolog ved Kulturhistorisk museum i Oslo og ekspert på Merovingertid I Norge, Totalt ble det funnet 3.243 figurer i Skandinavia.

Kilde: Independent.pl; Ancient-originis.net

#Gullplater #Norge #Utgravninger #Arkeologi på Bornholm #Tempel i Vingrom

Magdalena Lysiak

Laster anmeldelse…

You may also like

Leave a Comment