Home » — Det er ikke akseptabelt. Burza etter diskvalifikasjon av polakker. Stoeckl reagerer

— Det er ikke akseptabelt. Burza etter diskvalifikasjon av polakker. Stoeckl reagerer

by Erlend Loe

Diskvalifikasjonen til Piotr Żyła og Stefan Hula dukket opp flere dusin minutter etter slutten av konkurransen i Willingen. Som Sport.pl fikk vite, var dette ikke en rutinemessig inspeksjon etter konkurransen, men forberedelse til et spesifikt utstyr etter en protest fra det tyske personalet.

se videoen
Gjennombrudd i polsk skihopp kort tid før OL? Det er en klar endring

Stoeckl er enig med Horngacher. «Skoskiftet var åpenbart»

– Det var en protest. Først var det ingen diskvalifikasjon, men siden det kom en offisielt inngitt protest fra den tyske staben, måtte vi se nærmere på det, forteller Mika Jukkara, FIS-utstyrskontrollør i verdenscupkonkurransen for menn, til Sport.pl. Han bekreftet senere at polske hoppere ikke ville få bruke de nye støvlene.

Vi kjenner detaljene til polske sko. De gjorde tyskerne sinte

– Stefan Horngacher var sint for at vi tok ut nytt utstyr kort tid før OL. Han betalte 500 franc og protesterte offisielt mot skoene til hopperne våre. Han bestemte seg for at de var nye. Jeg tror han også klaget på skiene og kjeledressene våre – sier Jan Winkiel, generalsekretær i det polske skiforbundet, i et intervju med Sport.pl.

En annen utenlandsk trener tok ordet. – Jeg har respekt og mye takknemlighet for de polske ansatte, for denne løsningen var en god, veldig interessant idé. Det er smart å utvikle disse skoene slik polakkene gjorde. Denne forvirringen overrasker meg imidlertid ikke. Det var tydelig at noe hadde endret seg, spesielt siden toppspillerne dine nylig ble eliminert fra verdensmesterskapet. Og noen øyeblikk senere, fra og med fredag, hoppet de veldig bra. Det var tydelig at noe viste seg i støvlene til hopperne dine – innrømmer Alexander Stoeckl, treneren for de norske hopperne, i et intervju med oss.

– Dette er tydelig forklart i regelverket: Sko må ikke produseres på en måte som gir konkurrentene en aerodynamisk fordel. Det er så selvsagt og så tydelig i regelverket at jeg har full forståelse for Stefan Horngacher. Han gjorde det rette, og det faktum at han gjorde det trekket overrasker meg ikke i det hele tatt, siden skobyttet var veldig tydelig. Hvis han ikke hadde tatt det skrittet, er jeg sikker på at noen andre ville gjort det. Selv om det er en god idé, er det uakseptabelt når du ser på FIS-utstyrsforskriften. Ikke denne gangen, mine polske venner, ler Stöckl.

«Hvis du gjør en drastisk endring før OL, må du forvente problemer»

Den østerrikske treneren påpekte også at FIS bestemmer seg for å utestenge alt utstyr i løpet av sesongen. – Større endringer på utstyr skal presenteres på vårmøtet, må gjennom testfasen og kan eventuelt godkjennes. Gjør man en så drastisk endring midt i sesongen, rett før OL, må man regne med problemer – understreket treneren.

Teamet vårt hevder imidlertid at alle polakker i Willingen hopper med sko som ikke bør forbys fordi modifikasjonene som er påført dem ikke er for store. Og hva er det egentlig? Hemmelig.

Kamil Stoch i verdenscupen i Willingen.«Det er ikke konspirasjon, det er ikke juryens feil.» Kamil Stoch er uheldig for dagen i Willingen

FIS mener angivelig at støvlene tross alt er nye, og hevder noen ganger at modifikasjonene er for omfattende. Det er ingen klare regler for hva som kan og ikke kan endres i sko. Etter tyskernes protester bestemte FIS-inspektøren Mika Jukkara seg også for å forby skoene til polakkene – de får ikke være med på dem verken på søndag eller ved de olympiske leker i Beijing.

Åpen hoppkrig kort før OL i Beijing? «Det var ikke mye spenning»

Det ser ut til at det startet en skikkelig åpen krig i hopprenn lørdag, en uke før OL. – Det er litt kaos og forvirring rett før hovedarrangementet, men jeg tror det er hvert fjerde år. Du prøver å finne passende gode ideer, og noen lykkes, andre mislykkes. Jeg vil ikke si at jeg føler at jeg er i krig fordi alle respekterer hverandres arbeid, men hvis noe ikke er i henhold til reglene, hvorfor skal det være lov? – understreker Alexander Stoeckl.

Hvordan var stemningen i trenertårnet når alle allerede visste at polakkene forberedte noe nytt? «Det var ikke mye spenning, og det er et normalt skritt for noen å rapportere det,» argumenterer Stöckl. Han legger imidlertid til at den siste offisielle protesten mot andre lags drakter som han husker var mot Simon Ammanns bånd ved OL i Vancouver 2010: «Jeg synes stemningen mellom lagene er god.» Alle så ut til å si: God idé, men ulovlig – dømmer treneren.

– Dette er en interessant utvikling av arrangementer generelt, jeg liker slike spill. Da snakkes det mye mer om sport, ikke bare om konkurranse. Det er litt som Formel 1. Det er en god retning, sier østerrikeren.

You may also like

Leave a Comment