Home » Det er ingen vei tilbake: Den globale matvaregiganten vil legge kjøttet som dyrkes i laboratoriet i Israel i produktene sine

Det er ingen vei tilbake: Den globale matvaregiganten vil legge kjøttet som dyrkes i laboratoriet i Israel i produktene sine

by Peter Østbye

Hvordan kan vi være så sikre? Fordi slikt kjøtt vil være overalt. Inkludert dine favorittpølser, halvfabrikata og andre produkter. I juli i fjor signerte det israelske bioteknologiselskapet Future Meat Technologies og den globale matvaregiganten Nestlé en avtale om å inkludere laboratoriedyrket kjøtt i Nestlé-produkter. Den eneste grunnen til at laboratoriedyrket kjøtt ikke har blitt til kjøttprodukter er prisen. Men hun faller.

Future Meat annonserte nettopp at det har dyrket veldig billig kylling. $17 per kilo kyllingbryst ser ikke billig ut, men prisen på et laboratoriedyrket bryst var det dobbelte av for bare seks måneder siden. Et 110 grams bryst er nå priset til $1,7.

Og ja, denne prisen er selvsagt fortsatt godt over prisen på naturlig kylling. Men forskjellen er ikke lenger astronomisk. Future Meat har nettopp tiltrukket seg 347 millioner dollar i investeringer, og de første laboratoriedyrkede kjøttproduktene er allerede tilgjengelige i Israel.

Interessant nok snakker Future Meat ikke bare om påvirkningen på miljøet, men også om produksjonshastigheten. Industrielt landbruk har blitt mye kritisert for sine skadelige utslipp, og det er grunnen til at teknologier for kjøttproduksjon utvikles i laboratoriet.

Future Meat sier imidlertid at den kan produsere 500 kg kjøtt per dag, og selve produksjonssyklusen er 20 ganger raskere enn økologisk landbruk.

Laboratoriekjøtt er en raskt voksende industri. Når prisene faller, er det slutt – kjøtt fra laboratoriet går inn i pølsen din. Den gode nyheten er at den skiller seg lite fra den naturlige.

Kjemisk er de de samme stoffene. Stamceller dyrkes til fett- og muskelvev. Teksturen er annerledes fordi disse stoffene mister krympingen. Men magen din vil nok ikke bry seg.

Kilde: https://www.timesofisrael.com/israels-future-meat-raises-347m-largest-investment-for-cultured-meat-firm-to-date/

You may also like

Leave a Comment