Home » Drap i Auschwitz. Distriktsadvokatembetet tok ut tiltale mot nordmannen i retten i Krakow

Drap i Auschwitz. Distriktsadvokatembetet tok ut tiltale mot nordmannen i retten i Krakow

by Gunnar Garfors

Aktoratet avsluttet etterforskningen mot en norsk statsborger mistenkt for drapet på en 26 år gammel kvinne fra Oświęcim og kidnappingen av barnet hennes, den gang fem år gamle lille Maja. Distriktsadvokatens kontor i Oświęcim sendte en tiltale til tingretten i Kraków.

Forbrytelsen fant sted 5. november 2022 i en boligblokk i Oświęcim. På ettermiddagen samme dag fikk politiet beskjed om at kvinnens far hadde funnet liket. 26-åringens kropp hadde synlige kutt som tydet på at hun var blitt myrdet. Datteren Maja var ikke hjemme.

Takket være betjentenes intensive arbeid klarte de raskt å identifisere gjerningsmannen, det viste seg å være en 25 år gammel nordmann, fornærmedes tidligere partner. Derfor ble det satt i gang et søk etter ham i Polen og Europa. Etterforskernes funn avslørte at 5-åringen kan være sammen med mannen som var faren hennes, og derfor ble det utstedt et barnevarsel.

Samme natt stanset danske politifolk en Volkswagen på motorveien i København for en trafikkkontroll. Den etterlyste mannen satt bak rattet, og en 5 år gammel jente satt i baksetet på kjøretøyet. Nordmannen ble pågrepet og ført til Københavns politienhet. Barnet var i god behold og ble overlevert til det danske sosialvesenet og deretter til bestefaren.

Drapet på Pamela Sz. fant sted 5. november 2022 i et av boligfeltene i Oświęcim Jerzy Zaborski

Det er åpnet utleveringssak mot en mann mistenkt for drap og barnebortføring i henhold til prosedyren for den europeiske arrestordren. Kvelden 29. desember 2022 ble nordmannen fraktet med fly av polititjenestemenn fra konvoiavdelingen til Forebyggingskontoret i Politikontoret og i første omgang overlevert til politifolk fra Hovedstadens politistasjon for varetektsfengsling, senere til tjenestemenn fra politiet. Voivodship politihovedkvarter i Kraków og plassert i varetektsfengsling i Wadowice. 3. januar 2023 Ved distriktsadvokatens kontor i Oświęcim ble han siktet for drap og kidnapping av en mindreårig jente. Mistenkte erkjente delvis straffskyld og avga forklaringer. Samme dag ble det gjennomført en prøveprøve i form av et stedlig besøk på åstedet. Dagen etter forlenget tingretten i Oświęcim den mistenktes varetektsfengsling.

Under saksgangen gjennomførte etterforskerne en rekke nødvendige tiltak for å samle pålitelige bevis for omstendighetene og årsakene til forbrytelsen. Kriminalteknikere ble kalt inn til etterforskningen og en rekke vitner ble avhørt. Flere måneder med hardt arbeid av politifolk fra Lillepolen og distriktsadvokatembetet i Oświęcim gjorde at distriktsadvokaten i Oświęcim kunne utarbeide en tiltale mot den 26 år gamle nordmannen og videresende den til tingretten i Kraków.

Det skjer i Polen og rundt om i verden – les videre i.pl

You may also like

Leave a Comment