Home » Du kan reise raskere i Norge med tilhenger

Du kan reise raskere i Norge med tilhenger

by Peter Østbye

Den viktigste endringen kommer fra godkjenning av tilhengere med en hastighet på 100 km/t. «Tempo 100» – denne meldingen vil glede campingfans når de camperer i Norge.

Det er et merke som informerer andre trafikanter om at du trygt kan kjøre på motorveien i 100 km/t med denne tilhengeren og i denne bilen! Fra mars i år vil biler med vanlig henger og campinghenger kunne kjøre raskere etter forskriften.

Du må søke om Tempo 100-sertifikatet. Skal du til Norge? Du kan sjekke om en bestemt bil og tilhenger kan registreres i 100 km/t på Statens vegvesens nettsider. Du må angi VIN-nummeret til kjøretøyet og tilhengeren. Og svar positivt på noen spørsmål (Statens vegvesen, her er link til engelsk versjon: https://www.vegvesen.no/en/kjøretøy/own-and-maintain/trailer/tempo100/?lang=en).

Det viktigste er at bilen er utstyrt med et elektronisk stabilitetskontrollsystem (ESC) som tar hensyn til tilhengeren. Kjøretøyet skal ha ABS-bremser og tillatt totalvekt må ikke overstige 3.500 kg. I tillegg er det vektkrav til bil- og tilhengerkombinasjonen slik at trekkvognen ikke er for lett i forhold til tilhengeren. Det stilles også tilleggskrav til tilhengerutstyret for å sikre en stabil og sikker tur.

Større restriksjoner gjelder for tilhengere

Er tilhengeren utstyrt med hydrauliske støtdempere? Og koblingssystemet med stabiliseringsløsninger? Hvis vi svarer «ja» på dette spørsmålet, kan vi søke om «Tempo 100»-sertifikatet.

Har du en (campingvogn)tilhenger i Norge som er mer enn fire år gammel, må den kontrolleres og godkjennes som trafikksikkerhet. Tilhengere godkjent for «Tempo 100» veitrafikk gjennomgår en teknisk kontroll annethvert år.

Fra mars 2022 vil vi generelt kunne reise raskere med hver trailer i Norge. Utenfor motorveiene kjører vi i 80 km/t i stedet for 60 km/t. Vi kommer raskere til campingplassen på mange ruter. Pluss at det skal være tryggere på denne måten. Statens vegvesen legger til grunn at risikoen for farlig forbikjøring av en vogntog (kjøretøy + tilhenger) kan reduseres i fremtiden.

«Hastighet 100»

Norge slutter seg til gruppen som anser det som trygt å kjøre med henger i 100 km/t. Noen kjøretøy med tilhenger har nå fått kjøre i hastigheter på opptil 100 km/t på motorveier og motorveier i Tyskland, Nederland og for eksempel Sveits. På denne måten belønnes kjøretøy som oppfyller visse (høyere) tekniske krav. For eksempel, i Tyskland må du kontakte en autorisert forskningsinstitusjon for å utføre ytterligere tekniske tester, bekreftet av det tilsvarende «Tempo 100»-sertifikatet. Det er for eksempel viktig om clutchsystemet samsvarer med ISO 11555-1-standarden (godkjenning mulig ved 100 km/t). Testen gjelder amortisering av tilhengerhjulene og den stabiliserende effekten av systemet som kobler kjøretøyet til tilhengeren. I Tyskland må hastighetsindeksen for dekk (maksimalt 6 år) ikke være mindre enn 120 km/t.

Følg oss på Google Nyheter

You may also like

Leave a Comment