Home » Elbiler i Norge slår rekorder igjen i 2021

Elbiler i Norge slår rekorder igjen i 2021

by Peter Østbye

Norge bekrefter sin status som et verdensomspennende unntak i 2021 med en markedsandel for elbiler nær 2/3. De 113.751 solgte elbilene i inneværende år ifølge offisiell informasjon Utgjør 64,5 % av det totale antallet nye biler som selges til privatpersoner. En verdensrekord i dette landet som begynte å elektrifisere flåten sin i god tid før resten av verden og forfølger den i godt tempo.

Andelen elbiler i detaljhandelen i Norge de siste ti årene (Graf MacGeneration).

Veksten i elbiler er derfor svimlende mellom 2020 og 2021, med mer enn 48 % av tilleggsbilene solgt på ett år. I det neste året kan markedsandelen for elbiler overstige 80 %, ifølge prognoser fra OFV, som overvåker det norske bilmarkedet. Og hvis vi legger til hybridbiler, er markedsandelen for elektrifisering nær 92 %, noe som setter landet på vei til å nå 100 % i år:

Norge kunne ha 100 % salg av elektrifiserte biler d

Norge kunne selge 100 % elektrifiserte biler innen 6 måneder

Med tanke på hybrider og helelektriske biler er termiske modeller i Norge bare en dråpe i havet: rundt 4 % for bensin og like mye for diesel. Dette er konsekvensen av regjeringens strømpolitikk som har vært ført i årevis. Batteridrevne biler er nesten avgiftsfrie, mens biler med forbrenningsmotor belastes hardt, og det er mange andre fordeler med elektrisk kjøring, inkludert gratis byavgift.

Nå som overgangen er godt i gang, planlegger regjeringen å reversere visse fordeler, særlig ved å gjeninnføre moms på de dyrere modellene. Det skal sies at det norske bilmarkedet slo en historisk rekord i år, med 176.276 solgte biler til privatpersoner, et nivå som aldri er sett før. Det ser ut til at salg av elektrifiserte modeller ikke så mye erstatter Thermik som å bringe nye ut på veien, noe som nok ikke er målet.

Bilsalg til privatpersoner i Norge i ti år, med pris for helelektriske modeller (grafisk MacGeneration).

Nå er det Tesla igjen drar mest nytte av denne veksten elektriske biler. Den amerikanske produsenten har solgt 20.397 kjøretøy, og er dermed nummer én foran Volkswagen og Toyota, to tungvektere på landets marked som tidligere hadde delt førsteplasser. Ikke overraskende oppnådde Model 3 mest salg med 12.058 enheter, og tok førsteplassen foran Toyotas RAV4, hybrid-SUV-en fra den japanske produsenten.

I Frankrike har elbiler holdt seg under 10 %-grensen i år, og Model 3 har kommet inn på topp 10 privatbiler, men er langt fra de øverste plassene. Det franske bilmarkedet er imidlertid mye større enn Norge, så Tesla har solgt mer i Frankrike målt i volum.

Model 3 vil slutte seg til de 10 bestselgende bilene i Frankrike i 2021

Model 3 vil slutte seg til de 10 bestselgende bilene i Frankrike i 2021

You may also like

Leave a Comment