Home » En av Belaruskalijs største kunder vil slutte å kjøpe kaliumgjødsel

En av Belaruskalijs største kunder vil slutte å kjøpe kaliumgjødsel

by Peter Østbye

Reuters / Scanpix Photo

Den norske gjødselgiganten Yara har kunngjort at de vil redusere sine kjøp av kaliumgjødsel fra Hviterussland midt påvirkningen av sanksjonene på leverandørkjedene.

Påvirkningen av forsyningskjeden av sanksjonene mot Hviterussland tvinger Yara til å redusere forsyningen av kalium, en nøkkelkomponent i mineralgjødsel som brukes i landbruket, fra Hviterussland.

Det norske selskapet er en av de største kjøperne av produkter fra den hviterussiske gjødselgiganten Belaruskalij.

Selskapets pressemelding sier at Yara konsekvent har overholdt alle gjeldende lover og forskrifter, inkludert sanksjoner.

Og selv om import av kaliumgjødsel fra Hviterussland er helt i tråd med gjeldende sanksjoner, holder andre deler av forsyningskjeden tilbake viktige tjenester som er nødvendige for å eksportere kalium fra Hviterussland.

Som et resultat av dette setter Yara i gang en prosess for å stanse importen av kaliumgjødsel, som forventes å være fullført innen 1. april.

Ifølge egne uttalelser er den fast forpliktet til å beskytte menneskerettighetene og fordømmer all undertrykkelse og menneskerettighetsbrudd. Selskapet fant ut at det ved hjelp av menneskerettighetsorganisasjoner og fagforeninger søkte positiv endring i Hviterussland gjennom sitt arbeid i landet for å fremme arbeidssikkerhet og menneskerettigheter.

I løpet av denne perioden vil selskapet fortsette å overvåke utviklingen av situasjonen, inkludert sanksjonssituasjonen.

Mandag kunngjorde selskapet også at det vil utvide det europeiske forretningssenteret Yara EBS i Vilnius. Innen utgangen av dette året skal 130 finansfagfolk være ansatt i finanssektoren.

Vestlige land har innført sanksjoner mot regimet til den autoritære hviterussiske presidenten Aliaksandr Lukasjenko, inkludert restriksjoner på eksport av noe kaliumgjødsel, og anklaget Lukasjenko for å forfalske resultatene av presidentvalget i 2020 og slå ned på motstandere.

Gjengivelse av informasjon fra BNS nyhetsbyrå i media og på nettsider er forbudt uten skriftlig samtykke fra UAB BNS.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg – vi informerer deg med et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i «Verslo žinios», «Sodra», registersenteret osv. Kilder.