Home » En del av verden vil ikke se solen før i 2022 – byer er badet i polarmørke

En del av verden vil ikke se solen før i 2022 – byer er badet i polarmørke

by Peter Østbye

Longyearbyen, Norge

Bare ekstremt robuste mennesker kan bo her. Ca 2 tusen. Befolkningen i Longyearbyen i Nord-Norge er bosatt på det som er oppgitt som et av de mest ubeleilige stedene for menneskeliv på land.

Fra april til slutten av august går ikke solen ned her og du kan nyte det konstante lyset, men det blir mørkt på andre tider av året. Og i fire måneder – fra slutten av oktober til midten av februar – står ikke solen engang. Selv om det fortsatt ikke er noe som heter blindt mørke – når sollyset litt til byen. Men fra midten av november til slutten av januar er det til og med mørkt her ved middagstid.

Du vil bli overrasket over at Longyearbyen, til tross for at det er så langt nord, ikke fryser her. Tidligere ble det noen ganger målt -40 grader her om vinteren, i dag er gjennomsnittstemperaturen -20 grader.

Det ser ut til at mørket er ekstremt vanskelig å ta, men Emma, ​​en lokal talskvinne for den svenske portalen expressen.se, gjør det ikke klart. «Vi la merke til det da. Selvfølgelig er det mørkt, skikkelig mørkt i to måneder. Men er det egentlig mye annerledes enn å bo i Stockholm når du jobber på kontoret om vinteren? Da ser du ikke solen heller!» sa hun.

En annen beboer, Marianne, innrømmet at hun til og med hadde ventet på polarnatten. «Vi la merke til det da. Vent på freden og opplev ekte stillhet. Du kan også se nordlyset hele dagen! ”Hun var glad.

Interessant nok er det ulovlig å dø i denne byen. Byen på Svalbardskjærgården ligger mer eller mindre halvveis mellom fastlands-Norge og Nordpolen. Det er en av de nordligste menneskelige bosetningene og har vært utenfor rekkevidde for solen i flere måneder.

En uvanlig lov ble vedtatt i 1950 da lokalbefolkningen la merke til at det ikke var noen kropper begravet på kirkegården på grunn av det kalde klimaet. Også da forskere i 1998 gravde opp likene til de som døde under influensaepidemien i 1918, var de i stand til å ta prøver av det dødelige viruset fra kroppene deres.

Uhelbredelig syke må forlate øya og tilbringe resten av dagene på fastlands-Norge. «Hvis Anapilin ser ut til å være på markedet snart, vil det bli gjort alt for å sende deg til fastlandet,» sa Jan Christian Meyer ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Utkiagvikas, Alaska, USA

Forrige uke stirret innbyggerne i en liten by i Alaska på solen for siste gang i år. Du vil ikke se henne her på 65 dager. 4 tusen befolkningen i Utkiagvik var omgitt av en polarnatt.

Den nordligste byen i USA ligger 480 km fra polarsirkelen. Det er ikke den eneste byen i USA som går i mørke i lange dager om vinteren, men polarnatten starter tidligst her og varer lengst. Solen kommer ikke tilbake hit før 23. januar.

Lokalbefolkningen i Alaska er allerede vant til slike naturlige endringer – byen deres blir mørk hvert år. Byen arrangerer til og med polare nattfester – alt med mat, drikke, moro, venner og vitser om vampyrer.

2007 Skrekkfilmen «30 Days of the Night» finner sted i denne byen tidligere kjent som Barou, hvor en gruppe vampyrer invaderer en by omgitt av blindt mørke.

Riktignok vil ikke byen synke ned i blindt mørke på flere måneder. Solen kommer ikke inn, men dens stråler omgir planeten vår slik at litt lys kan sees over horisonten.

I vintermånedene synker temperaturen i Utkiagvik til 23-28 grader om natten kun på grunn av klimaendringer.

You may also like

Leave a Comment