Home » En gave til giftstoffer. Parlamentet vil åpne døren for ny teknologi

En gave til giftstoffer. Parlamentet vil åpne døren for ny teknologi

by Peter Østbye

Fredag ​​(28. juli) skulle Sejmen etter planen stemme over avgjørelsen fra Senatet, som besluttet å fullstendig avvise lovutkastet om geologi og gruvedrift. Helt uventet forsvant imidlertid forslaget fra parlamentsmedlemmenes agenda i siste liten. Avstemningen i denne saken er derfor foreløpig utsatt.

Senatorer, lokale myndigheter og borgerorganisasjoner er bekymret for regjeringens nye idé. Forberedt en anmodning om umiddelbart å stanse videre arbeid med å endre gruveloven. Underskriftsinnsamlingen foregår også på nett sivilrettslig innsigelse mot bestemmelsene i denne loven.

Resten av artikkelen er under videoen

Se også: «Det vil bli mye mer av dette.» Branner er ikke bare et problem for Hellas

«Fornuft versus partidisiplin»

Som forfatterne av innbyggerprotesten påpeker, er et av fokuspunktene i loven å åpne en lovlig inngangsport til selskaper som slipper ut betydelige mengder drivstoff til atmosfæren. Drivhusgasser.

teknologi Injeksjon av karbondioksid i undergrunnen – CCS (Carbon Capture Storage) – fordi det er nevnt i regelverket, selv om det fortsatt er veldig dyrt, blir det stadig mer populært i Europa mer lønnsomt enn å kjøpe CO2-utslippsrettigheter.

Utslippsprisen per tonn CO2 er nå 100 EUR per tonn, og snart – som analytikere mistenker – vil det dobles til opp til 400 EUR per tonn i 2040.

Polen slipper ut rundt 130 millioner tonn av denne gassen årlig til atmosfæren. Så problemet er alvorlig.

Ifølge Elżbieta Adamska, miljøverningeniør og ekspert ved Senter for bærekraftig utvikling, som også deltar i innbyggeraksjonen som er beskrevet, er farene som denne teknologien kan utgjøre for folks helse og liv et mye mer alvorlig problem enn penger.

Sist torsdag, kort før møtene i parlamentskomiteen, sendte Adamska en e-post til PiS-parlamentsmedlemmer som begynte med ordene: «Valgdisiplin kan ikke være viktigere enn sunn fornuft og fornuft.»

Som vår samtalepartner påpeker, indikerer anerkjente forskningsmyndigheter i landet og rundt om i verden at det er injisert under jorden Karbondioksid kan løse opp noen typer stein og sive ned i grunnvannet og forurense det Og nå jordens overflate.

Det kan også være årsaken Eksplosjoner og jordskjelv.

Avdøde prof. Stanisław Ostaficzuk fra Institutt for naturressurser og energiøkonomi ved det polske vitenskapsakademiet understreket dette ved å absorbere CO2 fra atmosfæren – hva skjer da – Vi reduserer også automatisk mengden oksygen.

– For hvert tonn CO2 som fjernes fra atmosfæren Vi fjerner opptil 2,7 tonn oksygen – sa han i et intervju for «Energia Gigawat,» og la til at «ideen om å fjerne oksygen fra atmosfæren og samtidig introdusere gigantiske mengder karbondioksid i bergmassen fører til en blindvei.»

Farlig nabolag

Som Teresa Adamska påpeker, er det ingen som ønsker å bo i nærheten av et underjordisk karbondioksidreservoar som kan vise seg å være en tikkende økologisk bombe.

Dette ble uttrykt allerede for ti år siden av lokale myndigheter i Łódź, som uttalte seg mot den banebrytende investeringen PGE bekymring.

I 2009 bestemte selskapet som eier kraftvarmeverket Bełchatów seg for å gjøre dette Bygging av et underjordisk lagringsanlegg for karbondioksid for 600 millioner euro. Til syvende og sist bør ikke gasslevering via en rørledning til Kutno implementeres.

I 2013 kunngjorde PGE at de stengte prosjektet på grunn av mangel på garantier for finansiering av investeringen og forsinkelser i implementeringen av EUs regelverk om CCS.

Kommer det tilbake til dette etter lovendringer? Vi spurte PGEs pressekontor om dette forrige mandag, men de svarte ikke før torsdag.

Er vi dømt til deponi?

I et brev til styrelederen for Sejm, Elżbieta Witek, påpeker eksperter at «Polen kan bli et land med underjordiske lagringsanlegg for avgasser.» For tiden i mange polske byer «Det er en kamp om plasseringen av rundt 70 nye avfallsforbrenningsanlegg» – vi leser.

Kartet som ble utarbeidet av det polske geologiske instituttet på vegne av regjeringen i 2012 viser at det er opptil 100 % av dem i landet Ni steder hvor det på grunn av de geologiske forholdene vil være mulig å lokalisere slike underjordiske lagringsanlegg for karbondioksid.

Maciej Miniszewski, klima- og energiteamanalytiker ved det polske økonomiske instituttet, sier: forstår folk som er redde for ny teknologimen anbefales av internasjonale organisasjoner for å oppnå nullutslipp, slik som: Det internasjonale energibyrået (MAE).

– Vi var overbevist om at investeringer i fornybar energi ville være tilstrekkelig for å oppnå klimanøytralitet. Selvfølgelig skal investeringer i grønn energi støttes, men det er ikke nok, sier analytikeren.

Han innrømmer at CCS ennå ikke har vært mye brukt over hele verden (med unntak av land som brukte denne teknologien til å utvinne olje og gass – red.anm.), men at denne trenden nå har endret seg radikalt.

I følge IEA vil vi i løpet av de neste åtte årene nå nivået på over 300 megatonn per år på verdensbasis fra dagens 46 megatonn CO2 som fanges opp fra atmosfæren (bare i Europa vil fangstkapasiteten øke fra 2,4 til 95 millioner tonn klatre). av CO2).

Ifølge Andrzej Rubczyński, en termisk strategiekspert fra Forum Energii, var Polens åpning for CCS-teknologi uunngåelig gitt vårt kullbaserte energisystem.

Men etter hans mening brukes ikke denne teknologien i stor skala pga De mest energikrevende kullblokkene er allerede sterkt utarmet og blir gradvis demontert.

Vår samtalepartner mener at regjeringen bør fokusere på tiltak for å redusere forbruket av karbondioksid i vår økonomi, fremfor å gi umiddelbar hjelp til høyutslippsbedrifter.

Umiddelbare endringer bør omfatte, men er ikke begrenset til: hele bransjen Fjernvarme og fjernvarmehvilken slipper ut 60 millioner tonn CO2 til atmosfæren hvert år.

Vi går med strømmen. Vi liker andre

Også Miljøverndepartementet og Climate innrømmer at «endringene som nå introduseres er rettet mot å gjøre CCS-investeringer enklere.»

«Årsaken til de innførte endringene er å implementere målene for klimapolitikken rettet mot en nullutslippsøkonomi og å forbedre konkurranseevnen til polske selskaper fra høyutslippsnæringer,» heter det i pressemeldingen.

Det ble bemerket at anlegg basert på CCS-teknologi for tiden bygges i mange land: Kroatia, Nederland, Storbritannia, Danmark og Norge.

I tillegg utvikles prosjekter i forstudiefasen i Frankrike, Belgia, Irland, Italia og Sverige.

Departementet understreker også at gjeldende regelverk forbyr underjordisk lagring av CO2 i vannutvinningsområder og innlandsvannmagasiner, samt i gruveområder for saltlake, medisinske og termiske vann.

Deponier kan heller ikke plasseres i områder med økt tektonisk og seismisk aktivitet eller langs en forkastningssone.

Videre kan slik underjordisk lagring kun bygges innenfor geologiske formasjoner som gir en naturlig geologisk barriere for å beskytte mot mulig CO2-lekkasje.

Den må overvåkes kontinuerlig, og operatøren må ha et spesielt forsikringsfond i tilfelle en miljøkatastrofe.

Som tilføyd tillater nåværende klimaministers forskrift nå bygging av et slikt deponi bare i Østersjøen.

Hele regningen bør kastes i søpla

Årsaken til at Senatet avviste lovforslaget helt, var hovedsakelig bestemmelsen som innførte et nytt konsept for det såkalte strategiske lageret. Bare den nasjonale sjefsgeologen avgjør om et bestemt mineral oppfyller dette kriteriet.

I et område hvor et slikt forekomst eksisterer, vil eiendomseiere ikke være i stand til å utvikle det, noe som reduserer verdien av disse eiendommene og ødelegger investeringene for lokale myndigheter.

Katarzyna Bartman, journalist fra Money.pl

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment