Innrømmet skyld er halvt tilgitt … men usikker på om Jonas Bendiksen bare får venner innen fotojournalistikk, jevnlig rystet av kontroverser om sannheten til bildene. Den 17. september kastet fotografen en stein i dammen ved å avsløre forfalskningen av rapporten hans i den makedonske byen Veles på nettstedet til byrået hans Magnum Photos. «Fake News Capital of the World» (ifølge RFI).
«Utrolig frekkhet»
Kort tid etter valget av Donald Trump i 2016 ble byen med 40 000 i Nord-Makedonia faktisk kjent for å være vertskap for nettsider med falsk informasjon til fordel for den republikanske kandidaten. Fasinert av denne historien dro den norske fotografen dit, tok noen bilder og satte så sammen en fabel ved å fylle bildene hans av virtuelle karakterer – kjøpt på Internett – med tekst generert av kunstig intelligens. Et bløffende resultat, synlig i boken hans Veles bok, vist i projeksjon under spesialistuken på Visa pour l’image, fotojournalistikkfestivalen, uten at noen la merke til bedraget.
«Jonas Bendiksens frekke vågemot har løftet temaet, på godt og vondt, til et nivå vi ikke hadde trodd var mulig.«, Gjenkjente Jean-François Leroy, direktør for festivalen, selv som fleiper. Jonas Bendiksen har vist hvor lett det er å krysse grensene for fiksjon og desinformasjon i den digitale tidsalderen ved å lure ekspertene. En rød strek som World Press Photo ikke ønsker å krysse, en høy internasjonal pris for fotojournalistikk, som ber fotografer om originalfilene før prisutdelingen og derfor ikke kunne ha hedret Bendiksen-serien.
Guruer og opptredener
Likeså utstillingen Falske nyheter: kunst, skjønnlitteratur, mensonge, for tiden i gang ved EDF Foundation, setter dette spørsmålet i sentrum av nyhetene, basert på postulatet om at kunstnere er best egnet til å utforske disse samtidstemaene. «Arbeidet mitt er som et virus som jeg vaksinerer for å generere antistoffer,» introduserer katalanske Joan Fontcuberta, en stor illusjonist av bildet som viser datagenererte landskap. Veles bok av Jonas Bendiksen er det mer kunst enn fotojournalistikk? Bendiksens Fata Morgana-rapport er innholds- og innholdsmessig i form av falsk forfalskning. Fasinert av bedrag, har fotografen allerede bevist sin forkjærlighet for trompe-l’oeil ved å se på reinkarnasjonene til Jesus rundt om i verden i en bok og en morsom utstilling i Rencontres d’Arles. Ved å teste oss viser han at sortering mellom sant og usant, å være forsiktig med guruer og utseende er et pågående oppdrag. Vi venter fortsatt på ham på turn, for hans neste emne.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»