Home » En syklist fra Tarnów reiste gjennom Polen og sørkysten av Norge

En syklist fra Tarnów reiste gjennom Polen og sørkysten av Norge

by Gunnar Garfors

Utenlandsoppholdet var en naturlig følge av mine to siste reiser gjennom Polen. Da jeg kjørte gjennom Polen langs ytre grenser og fra fjellene til havet, tenkte jeg at jeg nok hadde reist så langt jeg ville i Polen. Nå er det tid for nye utfordringer, altså i utlandet. Norge er et tema som har plaget meg i flere år. Jeg tenkte faktisk på henne for noen år siden. Spesielt siden jeg har en fetter der som inviterte meg og jeg allerede har utsatt besøket flere ganger. På den annen side har Norge vakre, røffe landskap som virkelig har fascinert meg i flere år – sier Robert Barys, en syklist fra Tarnów.

Norgesturen i juni krevde litt andre forberedelser enn de to foregående. Som Robert Barys understreker, er svært gode fysiske forberedelser grunnlaget på grunn av terrenget.

Jeg har tilbakelagt over 550 km i Norge. Det er verdt å merke seg at jeg for det meste reiste i fjellterreng. Jeg klatret nesten 1000 meter per dag. På disse 5 dagene hadde jeg nesten 4 km med stigninger. Du må huske at sykling i Norge betyr å sykle på fjellet og du må være forberedt både fysisk og når du planlegger overnatting. Det er et svært tynt befolket land der det er en stor utfordring å finne overnatting. Når du planlegger turer i Norge uten telt, må du ta hensyn til dette, da du noen ganger kan reise flere titalls kilometer uten å finne et sted å sove. På grunn av dette måtte jeg endre rute flere ganger – bemerker Robert Barys, en syklist fra Tarnów.

Når du reiser alene, må du være klar over at det kan være situasjoner hvor du kun kan stole på deg selv.

Jeg prøver alltid å forberede meg på en måte som minimerer risikoen. Starter med utstyret. Han utfører alltid service på sykkelen på et profesjonelt servicesenter der de vet best. For å minimere denne maskinvarerisikoen. For det andre reiser jeg mye slik at jeg kan stole på meg selv. I alt dette er fysisk forberedelse veldig viktig fordi hva er vitsen med en godt forberedt sykkel hvis vi mangler krefter? – forklarer Robert Barys, en syklist fra Tarnów.

Etter å ha kjørt den første ruten byttet Robert Barys sykkelen fra en terrengsykkel til en hybridsykkel. Det er imidlertid utstyr som han alltid tar med seg på hver tur. Dette er selvfølgelig en hjelm som beskytter hodet mot solen ikke bare ved fall, men også på varme dager, samt termisk og regntette klær.

Jeg har plass til kofferter på sykkelen min. Det er viktig at de er vanntette. Vi må være forberedt på ulike forhold, inkludert regn, noen ganger hele dagen lang, så det er veldig viktig å ha tørre klær. En vannflaske som du alltid må passe på så du har noe å fylle den med. En peis slik at den ikke brenner meg i nakken på varme dager og beskytter meg perfekt mot kulden på kalde dager, og bukser med en spesiell silikoninnsats for å beskytte de fire bokstavene mot påkjenningene med timevis med kjøring og tråkking – sier Robert Barys, en syklist fra Tarnów.

Som han selv sier, er han heldig når han reiser til folk og steder. Robert Barys fortalte oss flere historier fra den siste ekspedisjonen.

Jeg måtte opp klokken 03.00 for å rekke den eneste fergen den dagen (og hver dag), som går fra Stavanger til Bergen klokken 07.00. Du må imidlertid komme 2 timer for tidlig. Så det er ikke nødvendigvis den mest behagelige følelsen å kjøre gjennom en helt ukjent by klokken 03.00 vel vitende om at man har så mye tid. Det som er interessant er at Norge er et land hvor det ikke blir mørkt før klokken 23.00 og det er lyst allerede klokken halv fire når jeg sto opp for å rekke fergen. Tenk deg at i fjellet der jeg møtte saueflokker, kjørte de alltid på riktig side av veien. Jeg vet ikke hvordan nordmennene klarte det, men de spilte alltid på riktig side. – melder Robert Barys, en syklist fra Tarnów.

Robert Barys planlegger allerede sin neste ekspedisjon for neste år. På grunn av tilretteleggingen av ferien blir det også en ukes tur. Denne gangen til Côte d’Azur i Frankrike.

You may also like

Leave a Comment