Home » Er laks sunt? Finn ut hvorfor avl er giftig

Er laks sunt? Finn ut hvorfor avl er giftig

by Gunnar Garfors

Du har sikkert hørt og lest mange ganger at laks er en av de sunneste fiskene i verden. Er det virkelig sånn? Dette kan være tilfelle hvis det var villaks. Hva med den kultiverte som oftest havner på bordene våre? Dessverre er dette ikke bare usunt, men til og med giftig. Hvorfor skjer dette? Lær hvordan oppdrettslaks påvirker helsen vår og miljøet.

I følge ernæringsanbefalingene og matpyramiden bør vi spise fisk to ganger i uken. Gjerne fet sjøfisk. Laks er på toppen av listen over sunneste fisk. Laks! Denne fisken regnes som en delikatesse. Og veldig sunt, på grunn av det høye innholdet av umettede omega-3 fettsyrer som tar vare på hjertet og hjernen vår. Laks bør ikke mangle fra noen utsøkt meny eller elegant fest. Fordi det er deilig og sunt. Er han virkelig frisk?

Douglas Frantz og Catherine Collins er to journalister som publiserte en bok i juli 2022 med tittelen «Salmon Wars: The Dark Underbelly of Our Favorite Fish» som avslører de mørke hemmelighetene til produksjon av oppdrettslaks. De er virkelig sjokkerende.

Er laks sunt?

Det er imidlertid ikke første gang det stilles spørsmål ved helseegenskapene til oppdrettslaks. La oss huske noen fakta. I 2014 fordømte Nicolas Daniel i dokumentaren «Giftig fisk – en stor helseløgn» måten skandinaver oppdretter laks på. Filmskaperen snakket med den norske økologen Kurt Oddekalv, som sa at oppdrettslaks er uegnet til konsum. Ifølge Oddekalva er norsk oppdrettslaks den giftigste maten i verden.

Hvorfor tror han det? For å sikre masseproduksjon og beskytte fisk mot sykdom, må de gis sprøytemidler og antibiotika. Havbunnen under fiskemerdene er allerede så forurenset at et 15 meter høyt lag med avføring og sprøytemidler er synlig.

Forurensning av Østersjøen er også en stor del av problemet. Fordi det drives oppdrett av laks i disse vannene, inneholder den høye konsentrasjoner av dioksiner, som er kreftfremkallende og ekstremt helseskadelige.

Nicolas Daniels dokument omhandler også den svenske regjeringens helseadvarsel. Publiseringen er et resultat av arbeidet til Greenpeace-aktivisten Jan Isakson, som uttalte at fet fisk som laks ikke bør spises. Han sa at kjøttet fra disse fiskene inneholder høye nivåer av dioksiner, som er blant de farligste giftstoffene som er kjent. Selv de minste mengder kan påvirke hormonbalansen og forårsake kreft.

Hvorfor er oppdrettslaks usunn?

Det er ikke bare sprøytemidler og antibiotika som skader fisk. Din største fiende er din egen mat. Fisken som laksen fôres med kommer fra Østersjøen, det mest forurensede havet i verden. Fabrikker dumper avløpsvannet i det og atomkraftverk dumper det radioaktive materialet i det. Det er en giftig cocktail, farligere enn noe plantevernmiddel.

I boken «Salmon Wars: The Dark Face of Our Favorite Fish» undersøker forfatterne Collins og Frantz disse påstandene, og forklarer og advarer mot avl i havtanker. Som forfatterne av boken forklarer, var deres hovedmål å komme til bunns i helserisikoen ved avl i havbassenger.

Giftstoffer som polyklorerte bifenyler (PCB), som ifølge journalister har vært tilstede i lakseoppdrett i årevis, er spesielt farlige. Ifølge Collins forblir de i laksekjøttet og hoper seg også opp i kroppene til mennesker som spiser fisken. I sin bok beskriver Collins og Frantz millioner av oppdrettslaks stappet inn i merder og matet kjemikalieholdig mat til dyrene.

I tillegg er fisk ofte infisert med lakselus, som de noen ganger til og med vaksineres mot. Aktivister fra Stiftung Warentest fant også mange nematoder i enkelte røkelakseprodukter i desember 2021. Kjøttet inneholdt med andre ord døde små insekter som ikke var helseskadelige.

Hvordan påvirker lakseoppdrett miljøet?

Denne typen lakseproduksjon er ikke bare katastrofal for mennesker og husdyr på alle måter, men har også ødeleggende effekter på miljøet, havbunnen og fiskebestandene. Ifølge forfatterne er gårder petriskåler (laboratoriekar i form av en rund bunn med bred, flat bunn og lave sider laget av glass eller gjennomsiktig plast, der det dyrkes mikroorganismer, for eksempel for å sjekke hva antibiotika ikke gjør. ). Arbeid) på patogener, virus og parasitter som uunngåelig sprer seg til villaks via garn.

Collin og Frantz konkluderer med at lakseoppdrett i sin nåværende form aldri vil være bærekraftig. Derfor er kjente kvalitetsmerker ugyldige. I sin bok skriver de at forskningen deres viser at oppdrettslaks i seg selv er uholdbar fordi den er kjøttetende og må fôres med annen fisk.

Forfatterne av boken anbefaler en annen form for avl, som lukket akvakultur på land. Hvordan ser det ut? Resirkulerende akvakultursystemer pumper vann gjennom spesielle filtre for å forhindre sykdom og forurensning, og behandle deretter vannet med ultrafiolett lys. Dette betyr at fisken ikke svømmer i overflødig mat, de svømmer ikke i sitt eget avfall, og systemene gjenvinner omtrent 99 %. Vann. Det er imidlertid veldig dyrt. Det krever finansiering, planlegging, tillatelser og bygging – beskriv journalister.

Hvilken laks bør jeg kjøpe slik at den er sunn?

Så hva kan vi gjøre? Unngå å spise laks helt? Vill fisk som Alaska laks fanget i Stillehavet er sannsynligvis et godt valg.

You may also like

Leave a Comment