Home » Et internasjonalt kunstnerseminar fant sted ved grensen: erfaringene ble oppsummert i en utstilling og forestillinger

Et internasjonalt kunstnerseminar fant sted ved grensen: erfaringene ble oppsummert i en utstilling og forestillinger

by Gabriel Scott

«Som filosofen John Dewey skrev i sin bok Art as Experience fra 1934, er kunst uatskillelig fra hverdagslivet og dets opplevelser og må sees isolert fra livet. Kunsten må med andre ord løftes fra sin sokkel og frigjøres fra materialiteten alene og åpnes for samfunnet og dets erfaringer. På samme måte som kunstnere formidler sine erfaringer i verkene sine, må de også oppfattes gjennom erfaring.

De visuelle og livserfaringene til deltakerne på KUNO-intensivseminaret kan beskrives gjennom dette prismet. I løpet av uken (03/14-03/19) samlet unge og erfarne kunstnere (studenter og professorer) fra hele verden seg på VAA Mizarai Base for å diskutere, tenke og skape temaet «Border as Space».

I lys av de første ukene av krigen, våget deltakerne seg inn i EU-NATO-grenseregionen og tilbrakte en intens uke her og demonstrerte at grenser er mer mentale enn fysiske og frykt kan bare lindres gjennom handling og kunnskap.

Sammen levde, spiste og reiste de til et midlertidig opplevelsessamfunn som ikke bare forsto hvordan EU-grensen ser ut i Litauen og hvordan den ikke hindrer det moderne liv, men som også hadde muligheten til å danne og offentlig presentere sine posisjoner.



Seminar «Borders as Space 2022»

© Foto av Vytautas Michelkevičius

På slutten av uken åpnet de en improvisert utstilling og serie forestillinger på Druskininkai City Museum Gallery. Ikke bare for besøkende fra byen, men også for artistene selv, har dette arrangementet blitt nok en åpningsopplevelse.

I sine verk har kunstnere «dyttet» våre stillestående forestillinger om grenser, identiteter og nasjonaliteter, periferi, kanter og kanter, migrasjon og samarbeid. Kunstnere har også flyttet grensene for persepsjon på tvers av protest, bærekraft, disipliner og sjangere og temporalitet. Selv om seminaret ble deltatt av studenter fra de nordiske og baltiske akademiene, var de kulturelle opplevelsene mye bredere ettersom noen av dem kom fra Syria, andre fra Brasil eller Hviterussland, sa Assoc. DR. Vytautas Michelkevičius, en av foreleserne på seminaret.

Seminaret «Grenseland som sted 2022» (Grenseland som sted) er et kontinuerlig internasjonalt arrangement i KUNO-nettverket med deltagelse av litauiske, estiske, norske og islandske kunstakademier. Det første seminaret fant sted i 2019. august i Estland, der studenter og lærere fra kunstakademier utforsket lokale problemstillinger, grenser rom i politikksammenheng.

Årets begivenhet, som ble holdt i Mizarai, Druskininkai kommune, handlet om liv og kreativitet i de naturlige, politiske og imaginære rommene ved grensen og periferien. «Mizarai er nær grensen til Polen og Hviterussland, og nærheten til grensen, spesielt i denne vanskelige tiden, stimulerer ytterligere diskusjoner når vi hører rasende eksplosjoner og ukrainere som kommer ut bare noen få kilometer fra den hviterussiske søppelfyllingen på flukt fra Litauen. Polsk grense i terror.» , – sa foreleseren ved Vilnius Academy of Art og en av arrangørene av seminaret, Dr. Marius Daraškevičius, og la merke til at den nåværende krigen i Ukraina fremhever enda flere saker som kunstnere diskuterer og reflekterer i arbeidet deres. .

Det ukelange seminaret samlet 18 studenter og 7 forelesere, inkludert både anerkjente kunstnere og kunsteksperter (Prof. Henrik Bjoern Andersen, Dr. Vytautas Michelkevičius, Assoc. Prof. Bjarki Bragason, Prof. Hekla Dögg Jónsdóttir, Assoc. Prof. Dirkjan van der Linde og prof. Kirke Kangro). Seminaret ble også deltatt av gjesteforelesere Sandra Adomavičiūtė fra Open Lithuania Foundation og Krzysztof Czyżewski fra Borderland Foundation, Polen, som utforsket grensespørsmål, fortellinger og nye problemstillinger. Seminaret «Borders as Space 2022» inneholdt foredrag, diskusjoner, reiser og møter med lokalbefolkningen.

På slutten av dette møtet arrangerte alle deltakerne en felles utstilling med verk inspirert av temaene på seminaret.

KUNO er ​​et levende og ambisiøst Nordplus-nettverk som samler 18 kunstakademier i de nordiske og baltiske landene. Hovedmålet med nettverket er å skape et kunstakademi uten grenser. Gjennom tett samarbeid i ulike aktiviteter søker Nordisk Kunsthøgskole å fremme universitetets kunststudier og en fri, uavhengig tilnærming til kreativitet. Kunstakademiet i Vilnius er det eldste kunstakademiet i de baltiske statene og et aktivt medlem av KUNO-nettverket. Alle studenter og fakultetet ved Vilnius kunstakademi har privilegiet å bruke den unike kunnskapen og synergien i samarbeidet mellom 18 nordiske og baltiske kunstakademier.

Det er strengt forbudt å bruke informasjonen publisert av DELFI på andre nettsider, i media eller andre steder, eller å distribuere vårt materiale i noen form uten samtykke, og der samtykke er innhentet, må DELFI krediteres som kilden.

You may also like

Leave a Comment