Home » Europa vil ikke ha elektrikere. Salget av elbiler går ned

Europa vil ikke ha elektrikere. Salget av elbiler går ned

by Peter Østbye

I flere år har vi observert en raskt økende interesse for elbiler. Det viser seg at trenden delvis ble skapt av myndigheter og tjenestemenn!

Selv om ideen om en elbil ikke er ny, er det først det siste tiåret vi har sett økende salg kombinert med en rask utvidelse av modellutvalget. Selv om prisene på de «elektriske lokomotivene» ikke var lave, gikk salget deres, spesielt i rike land, bra. Ikke noe uvanlig. Det er nok å si at elbiler var avgiftsfri i Norge, så i3 var en av de billigste BMW-ene, mens e-Golf kostet det samme som de grunnleggende forbrenningsmotorversjonene og svakere motorer.

Men i bilindustriens verden er trender ikke evige, noe som bekreftes av … den synkende interessen for elbiler. Hvorfor? Det er forskjellige grunner. Det skal ikke glemmes at drivkraften bak salget av elbiler i Europa har vært behovet for å oppfylle grensen for gjennomsnittlige utslipp i rekkevidden til kjøretøyene, som er satt til 95g CO2/km. Å overskride dette betyr straffer for produsenten for hvert overflødig gram karbondioksid, som multiplisert med antall solgte kjøretøy kan skape enorme mengder. Folkene bak målene til enkelte bilselskaper slår imidlertid ikke rundt bushen og sier at elbiler vil selge så mye de trenger.

Dette bekreftes tydelig av rapporten fra European Federation for Transport and Environment. Den viser at i Europa falt andelen elbiler i salget i første halvår 2022 fra 13 % i andre halvår 2021 til 11 %. Samtidig vokste salget av elbiler i Kina og USA dynamisk. Det er derfor vanskelig å se årsaken til situasjonen i mangel på halvledere, andre materialer og forstyrrelse av logistikkkjeder (fordi disse vil påvirke alle markeder), men kun i juridiske reguleringer.

I grafene over gjennomsnittlige utslipp på tvers av området er det tydelig at det var en nedgang mellom 2020 og 2021, hvoretter utslippene stabiliserte seg. Bilkonsern har klart tilpasset seg regelverket, men kjemper ikke for ytterligere utslippsreduksjoner. Det gjenstår mye å gjøre også på andre områder. – Løsninger som billig leasing av elbiler bør også støttes slik at de blir tilgjengelige for alle – legger Julia Poliscanova, direktør for transport og miljø til.

Norge har i årevis vært ledende i Europa innen elektromobilitet, hvor det ble solgt flere elbiler enn biler med forbrenningsmotor. Det viser seg imidlertid at preferansene ble kunstig generert. I januar ble dyrere elektriske apparater pålagt en momssats på 25 %. Det var også en avgift basert på vekten på kjøretøyet. Og i denne saken taper det elektriske definitivt mot nitro-ekvivalentene. Effekt? Kun 1.860 nye biler ble registrert i Norge i januar. Ifølge insideevs.com er dette det dårligste resultatet siden… 1962. Sammenlignet med januar 2022 var nedgangen til og med 80 %. Mellom desember 2022 og januar 2023 nådde nedgangen 95 % – dette er imidlertid ikke et helt pålitelig resultat, fordi det er kjent at alle som var interesserte i å bytte ønsket å gjøre det før forskriften endres og fremskyndet den mulige kjøpsbeslutningen.

Salget av elbiler falt også med 13,2 % i Tyskland, hvor subsidiene til biler verdt opptil PLN 40.000 var lavere enn i fjor. Euro netto falt fra 9.000 til 4.500 euroo mens støtten til dyrere biler er fullstendig suspendert (så langt har regjeringen bidratt med €6 750). Interessen for hybrider har også avtatt.

Eksemplet med de ovennevnte landene og Nederland, hvor kjøpere av for eksempel elbiler og plug-ins fortsatt kan regne med fritak for veiavgift, og det økende salget av slike biler i Nederland beviser dette For kundene er det ikke økologiske hensyn eller moroa ved å kjøre elbil som står i forgrunnen, men fremfor alt økonomiske aspekter.

You may also like

Leave a Comment