Home » Europas største atomkraftverk rammet av russiske streiker

Europas største atomkraftverk rammet av russiske streiker

by Gunnar Garfors

Det brøt ut en brann natt fra torsdag til fredag ​​ved atomkraftverket Zaporizhia i Ukraina, det største i sitt slag i Europa, sa talsmannen for anlegget. Bemerkninger bekreftet av ordføreren i nabobyen Energodar i en nettmelding. Det er rapportert om kamp mellom russere og ukrainere i området.

«En brann brøt ut etter et bombeangrep fra russiske styrker på atomkraftverket Zaporizhia»sa anleggets talsmann, Andrei Touz, i en video lagt ut på anleggets Telegram-konto. – Brannmenn kan ikke nå og slukke brannstedet. Skuddene kommer veldig nært. Den første elektriske enheten til anlegget er allerede truffet. Slutt med det der!»fortsatte han i en annen video.

Den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba advarte også om den store eksplosjonsfaren. «Den russiske hæren skyter fra alle kanter mot atomkraftverket Zaporizhia, det største atomkraftverket i Europa. Brannen har allerede brutt ut. Hvis den eksploderer, vil den være 10 ganger større enn Tsjernobyl! Russerne må slutte med brannen UMIDDELBART, autorisere brannvesenet, sette opp en sikkerhetssone!»sa han på Twitter.

Kjernekraftverket Zaporizhzhia ble tatt i bruk i 1985 under Sovjetunionen, og har seks reaktorer og gir en stor del av landets energi.

Tidligere torsdag informerte Ukraina Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om at russiske stridsvogner og infanteri befinner seg i nærheten av byen Enerhodar, noen få kilometer fra atomkraftverket Zaporizhia. I en uttalelse torsdag ba organisasjonens generaldirektør, Rafael Mariano Grossi, om en umiddelbar stans av all maktbruk i Enerhodar og i nærheten av anlegget. Han sa at IAEA fortsetter å konsultere Kiev og andre interessenter for å gi bistand og sikre sikkerheten til Ukrainas atomanlegg. Kamper hadde allerede brutt ut 24. februar nær det tidligere kraftverket i Tsjernobyl, stedet for den verste atomulykken i historien rundt hundre kilometer nord for Kiev, som nå er i hendene på russiske tropper.

IAEA kunngjorde fredag ​​kveld at Rafael Mariano Grossi hadde snakket med den ukrainske statsministeren Denys Shmygal samt den ukrainske atomreguleringsmyndigheten og operatøren. «Om den alvorlige situasjonen ved atomkraftverket i Zaporizhia». Rafael Mariano Grossi «Oppfordrer til slutt på maktbruken og advarer om stor fare dersom reaktorene blir truffet»la IAEA til.

Ifølge den amerikanske kringkasteren CNN har Det hvite hus observert utviklingen av situasjonen.

You may also like

Leave a Comment