Home » Europeisk kjønnssykdom | søndag.pl

Europeisk kjønnssykdom | søndag.pl

by Gunnar Garfors

I Finland, Sverige, Frankrike, Norge og Storbritannia advarer forskere og helsemyndigheter om at kjønnsskiftekirurgi hos unge mennesker er et eksperiment som ofte gjør mer skade enn nytte.

Gjennom årene har det vært økende press på helsetjenester i velstående land for å gjøre det lettere for unge mennesker å endre kjønn for å matche tenåringsfølelsene deres. Nederland var i forkant av denne «helsetjenesten» med hormonbehandling og kjønnsskifteoperasjoner. Der ble det utviklet retningslinjer for 20 år siden – den såkalte nederlandske protokollen, som for tiden blir kritisert for å mangle vitenskapelig grunnlag. Dessverre er resultatet at inntak av anti-pubertetshormoner hos ungdom har vært vanlig praksis i årevis, og kjønnsskiftekirurgi var neste trinn i «kuren».

Det er for tiden en svært heftig debatt i Finland, Sverige, Frankrike, Norge og Storbritannia om spørsmålet om kjønnsskifte for mindreårige. I Polen påpeker imidlertid advokater at det ikke er tilstrekkelige juridiske garantier mot denne typen medisinsk praksis. Institutt for juridisk kultur «Ordo Iuris» kunngjør at det snart vil fullføre arbeidet med et lovutkast som innfører et forbud mot kjønnsskifteoperasjoner på mindreårige. – Vi vet ikke omfanget av dette i Polen, men historien har lært oss at mange skadelige trender kommer til oss også fra Vesten. Det er derfor vi ønsker å forberede vårt rettssystem på slike farlige fenomener som kan føre til irreversible helseskader for barn og unge, sier Rafał Dorosiński, visepresident i Ordo Iuris.

Historien om kjønnsskifte hos barn

Praksisen med medisinsk kjønnsskifte skjøt fart etter at forskning ved et senter i Nederland førte til utviklingen av «Standards for Health Care for Transgender and Gender-Nonconforming People». Inntil nå var kjønnsskifte kun tilgjengelig for voksne – gjennomsnittsalderen deres var over 30 år. Imidlertid fant den at kjønnsskifteresultater blant voksne var «skuffende», spesielt blant menn, som klaget over at «deres maskuline utseende aldri ble borte.» For å bøte på situasjonen begynte nederlenderne å eksperimentere med mindreårige som fikk hormoner etter hvert som de vokste opp og som senere også gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon. Konklusjonene fra det «nyskapende» eksperimentet, som ble kjent som «den nederlandske protokollen», beskrev spesifikke tilfeller av mennesker som gjennomgikk hormonell blokkade av puberteten og separat en undergruppe av tilfeller hvis «behandling» endte med fjerning av eggstokkene eller testiklene.

Den medisinske debatten om kjønnsskifte minner om andre ideologiske debatter fra 1900-tallet – som homofili eller abort – som ofte bukker under for ideologisk press og utpressing. I 2012 ble for første gang de nederlandske standardene for «Omsorg for helsen til transpersoner og kjønnsavvikende personer» lagt til kjønnsskifteoperasjoner hos mindreårige. Opprinnelig ble det skrevet at flere år med transkjønnsidentitetsstatus var nødvendig før en tenåring kunne begynne behandling. Etter kritikk fra tilhengere av transgenderisme og homofile miljøer ble imidlertid denne bestemmelsen henlagt. Forslaget om at unge mennesker kan tro at de er transpersoner har også blitt kritisert av samfunnsmessige og kulturelle påvirkninger.

Den mangeårige lobbyvirksomheten for å legge til rette for kjønnsskifte hos barn og unge har de siste årene ført til at helsevesenet har vurdert bruk av antipubertetsmedisiner og ofte kjønnsskifteoperasjoner som normale pasientrettigheter. Det førte til at hormonelle «behandlinger» ble startet uten psykiatriske konsultasjoner. Bekymringer i det medisinske miljøet dukket først opp i løpet av de siste to til tre årene, da tenåringer stormet klinikker for kjønnsskifte i massevis. Data fra vestlige land viser at antallet barn og unge som identifiserer seg med det motsatte kjønn eller er usikre på sin «kjønnsidentitet» har økt dramatisk på få år. Problemet har spredt seg over hele den vestlige kulturen. Når det gjelder Storbritannia, er det en økning på over 4000 % på et tiår, og barnesykehuset i Melbourne, Australia, som diagnostiserte bare ett barn med kjønnsforstyrrelser i 2003, behandler nå nesten to hundre pasienter med «kjønnsidentitet». Problemer, dvs. på 20 år var det en økning på nesten 20 000 %.

Studier i Skandinavia

Det første landet som systematisk anerkjente trusselen mot den unge generasjonen var det progressive Finland. Flere systematiske gjennomganger av bevisene fra «den nederlandske protokollen» konkluderte med at fordelene ved kjønnsskifteoperasjoner for mindreårige er svært usikre, mens risikoen er svært høy. Retningslinjer for hormonell «behandling» hos ungdom indikerer ungdommens sannsynlighet for infertilitet, samt forverring av bein, endret hjerneutvikling og kardiovaskulære komplikasjoner.

Nye finske retningslinjer publisert i 2020 fraråder bruk av pubertetsblokkerende hormoner og andre medisinske intervensjoner hos pubertetspasienter. Det ble anbefalt at unge mennesker ble henvist til psykoterapi først, i stedet for umiddelbart til «kjønnsskifteterapi». Den svenske helsemyndigheten fulgte Finlands eksempel i 2022, og kunngjorde at slik behandling kun skulle brukes i unntakstilfeller eller i forskningssammenheng. I en spesialrapport fra 2023 vurderte Statens helseforskningsråd pubertetshormonblokkere og kirurgi hos barn og unge som eksperimentelle fordi det nesten ikke var kontroll over dem og ingen tilbakemelding på effekten av «behandlingen». Rapporten kritiserer eksisterende medisinsk praksis som ikke evaluerer irreversible medisinske intervensjoner hos ungdom hvis kjønnsidentitet fortsatt er i ferd med å bli dannet.

Det franske akademiet anbefalte også en reduksjon i bruken av pubertetsblokkere, mens Storbritannias eneste nasjonale kjønnsklinikk for barn ble stengt etter at en rapport fant at dens «nederlandske protokoll»-tilnærming til behandling var uvitenskapelig. I 2021 publiserte et team fra Tavistock Clinic en treårig oppfølgingsstudie som ikke viste noen forbedring i den mentale helsen til unge mennesker som mottok pubertetsblokkere.

Beskyttelse av loven i Polen

Mest bemerkelsesverdig gjelder reverseringen i mange vestlige land tilnærmingen til den «nederlandske protokollen», som av mange klinikere har blitt ansett for å være gullstandarden for omsorg for barn og unge med problemer med kjønnsaksept. Men stadig mer forskning viser at ungdommens mentale tilstand forverres etter flere år med terapi eller operasjon.

Leger og psykologer ved Society for Evidence-Based Gender Medicine er ikke motstandere av kjønnsskifte når det er nødvendig, men ser vitenskapelige feil i dagens medisinske praksis; svært ofte førte det til behandlinger og terapier som skadet unge mennesker. Forskere påpeker at slike behandlinger ikke kan dikteres ved bare å gi medlidenhet med en ung person – det er nødvendig å bli styrt av hans velvære og helse på lang sikt. Hun tror at mange som gjennomgikk hormonbehandling og kirurgi i ung alder vil reise søksmål som skadede pasienter som søker erstatning for kroppens biologiske underutvikling, ofte infertilitet eller lemlestelse.

I den europeiske diskusjonen om det stadig mer skadelige problemet for barn og unge, er det fortsatt ingen refleksjon over moderne mote, tilstanden i sosialpolitikk og kultur som bekrefter fritt valg av kjønn og seksuell legning. Skredet til tusenvis av europeiske tenåringer som ikke aksepterer sitt biologiske kjønn, må ha sine egne sosiale og kulturelle årsaker. For 30 år siden tenkte ikke unge mennesker på å velge kjønn og seksuell legning, og nå gjør de det i massevis fordi moderne samfunn og mote ber dem om å gjøre det.

I Polen har debatten om dette temaet blitt ført på sidelinjen av politiske tvister i årevis. Det er imidlertid tidlige indikasjoner på at kjønnsskifte og «Dutch Protocol»-praksis av og til forekommer blant våre tenåringer. Derfor bør loven klargjøres for å beskytte unge mennesker mot seg selv og mot den giftige trusselen fra den voksenlagde verden. – Derfor vil vi foreslå en lov som forbyr kjønnsskifte av mindreårige i Polen før dette farlige fenomenet når Polen i stor skala. «Ordo Iuris» mottar allerede signaler fra desperate foreldre hvis barn ønsker å endre kjønn eller prøver å få hormonelle medisiner – sier advokat Dorosiński. – Selvfølgelig kan disse unntakstilfellene, som lenge har vært kjent innen medisin og hvor det er problemer med medfødt kjønnsbestemmelse, fortsatt behandles som før. Målet vårt er å gjøre det umulig for biologisk friske tenåringer å ta farlige hormoner og gjennomgå kjønnsskifteoperasjoner, legger advokaten til.

You may also like

Leave a Comment