Home » Fallet av den polske grensen ved FN. Russland er ikke enig med USA og EU-landene

Fallet av den polske grensen ved FN. Russland er ikke enig med USA og EU-landene

by Thure Lindhardt

  • Felleskommunikéet ble signert av USA, Frankrike, Storbritannia, Estland, Irland, Norge og Albania, som snart vil bli ikke-permanente medlemmer av Sikkerhetsrådet.
  • «Internasjonale organisasjoner må gis umiddelbar og uhindret tilgang til migranter slik at de kan gi dem humanitær hjelp» – heter det i dokumentet
  • «Vi understreker at alle handlinger må være basert på grunnleggende verdier, spesielt med tanke på menneskerettighetene til migranter», skriver underskriverne.
  • Ifølge russerne har europeiske land «masochistiske tendenser» fordi «det er veldig dristig å ta opp dette problemet, som er en skam for EU»
  • Ytterligere informasjon finnes på Onets hjemmeside

Medlemmene av USAs sikkerhetsråd, Frankrike, Storbritannia, Estland, Irland, Norge og Albania, som snart blir ikke-permanente medlemmer av rådet, understreker dette i et felles kommuniké Hviterussland av politiske årsaker, setter liv og velvære til migrantene samlet ved grensen i fare.

Hviterussland har satt seg som mål å «destabilisere sine naboland» og «distrahere dem fra sine egne stadig hyppigere menneskerettighetsbrudd».

«Vi oppfordrer hviterussiske myndigheter til å få slutt på disse umenneskelige aktivitetene og fare for mennesker. Internasjonale organisasjoner må gis umiddelbar og uhindret tilgang til migranter slik at de kan yte humanitær hjelp, heter det i dokumentet.

Les også: Migranter slått og ranet nær Hajnówka. Mannen ble slått i hodet med et brekkjern

Landene som fordømmer Hviterussland viser solidaritet med Polen og Litauen. Du er klar til å starte en debatt om hvordan du skal bli støttet. Samtidig anser de det som tilrådelig å innføre sanksjoner mot de som støtter handlingene til det hviterussiske regimet som legger til rette for ulovlig grensepassering til EU.

«Vi forblir samlet og fast bestemt på å beskytte EU mot hybridoperasjoner fra hviterussiske myndigheter. (…) Vi uttrykker vår dype bekymring over den alvorlige situasjonen til innvandrere og ber hviterussiske myndigheter om å gi dem tilgang til tilstrekkelig beskyttelse og omsorg, heter det i dokumentet.

«Vi understreker at alle tiltak må være basert på grunnleggende verdier, spesielt med tanke på menneskerettighetene til migranter», understreket USA, Frankrike, Storbritannia, Estland, Irland og Norge i pressemeldingen etter møtet i FNs sikkerhetsråd.

Russerne protesterer. «Masochistiske tendenser»

Russlands faste representant ved FN, Dmitrij Polanski, tilskrev masochistiske tendenser til kritikere av Hviterussland, selv før debatten startet på torsdag i Sikkerhetsrådet, fordi, sa han, de hadde startet en diskusjon om en sak som er en kilde til skam for dem, bemerket Reuters.

– Du har noen masochistiske tendenser fordi det er veldig vågalt å ta opp denne saken, noe som er en fullstendig skam for EU, – argumenterte Polanski i et intervju med journalister. Han la til at Vesten var ansvarlig for situasjonen i landene der de ønsket å innføre demokrati og at dette hadde ført til nok en flyktningbølge.

Som Reuters påpeker, benektet diplomaten at Russland eller Hviterussland bidro til å bringe migranter til den polske grensen. Samtidig hevdet han at ikke alle problemer må løses av Sikkerhetsrådet.

Les også: «Det var dit de brakte henne.» Populære tragedier på grensen til Hviterussland

You may also like

Leave a Comment