Home » Feiring av den nasjonale uavhengighetsdagen i Norge og det tilhørende moteshowet «Niepodległa» – polsk redaksjon

Feiring av den nasjonale uavhengighetsdagen i Norge og det tilhørende moteshowet «Niepodległa» – polsk redaksjon

by Gabriel Scott

Feiringer på kirkegården til forsvarerne av LvivFoto: Fig.Andrzej Borysewicz

Feiringen av 103-årsjubileet for Polens gjenvinnende uavhengighet begynte med en høytidelig messe for fedrelandet. Polakker fra Lviv og Lviv-regionen, polakker fra Polen, polske diplomater og soldater fra den polske innsatsstyrken, som var stasjonert ved treningsområdet i Jaworów, samlet seg i Metropolitan Basilica of the Assumption of Virgin.

Den hellige messen ble ledet av pater Jacek Eliasz, direktør for det teologiske instituttet til Saint Józef Bilczewski i Brzuchowice. I sin preken refererte predikanten til Johannes Paul IIs ord om frihet gitt og gitt til oss. – Det handler ikke bare om denne dagen, men om den konstante bekymringen for friheten som er gitt oss. Og vi kan si at vi består denne prøven hver dag i det som er tildelt oss – bemerket presten.

Etter den hellige messen uttrykte generalkonsulen for Republikken Polen i Lviv, Eliza Dzwonkiewicz, sine ønsker i anledning uavhengighetsdagen. – Jeg ønsker deg at Polen alltid er nær, at alt polsk – litteratur, kunst, minner, kontakter med landsmenn – uavhengig av tid og hvor vi er – beveger seg og gjør oss svært viktige, understreket konsulen.

«Du faller for å leve gratis»

Den andre delen av seremonien fant sted på Lviv Defenders» kirkegård. Der på herlighetsmonumentet er inskripsjonen «Mortui sunt, ut liberi vivamus» («De falt for at vi kunne leve fritt»). Republikken Polens generalkonsul i Lviv, Eliza Dzwonkiewicz, diplomater og konsulatansatte, delegasjoner fra polske samfunn og organisasjoner fra Lviv og Lviv-regionen samt polske landsmenn la ned hvite og røde kranser og blomster og tente lys ved massegraven på ørnekirkegården.

En æresvakt fra Lviv-speiderne sto ved massegraven til ukjente soldater. – Vi er på ørnekirkegården. Vi hyller de polske soldatene og husker de polske soldatene som kjempet for landets uavhengighet, sa speideren Andżelina Najda Wiktoria Kulagina.

Foto Andrzej Borysewicz

Nazar Baczyński, en polak fra Lviv, understreket at 11. november var en spesiell høytid for ham. – Jeg er stolt over å være polsk. Og det er denne kotillionen og et hvitt og rødt armbånd som understreker min polske «- bemerket han.

Mange landsmenn fra Polen deltok i jubileumsfeiringen. «Det er en stor ære for meg at jeg på denne spesielle dagen for hver polak kunne delta i feiringen på dette unike stedet, nemlig Lviv Eagle Cemetery, hvor asken til graven til en ukjent soldat ble samlet i Warszawa . Vi gjentar i Zamość alltid at hovedseremoniene holdes i Warszawa, men vi er nærmere Lviv – et sted hvor kamphandlinger fant sted, og det uavhengige som vi har leid, vi verner om minnet om menneskene vi skylder det » – sa Tomasz Banach fra foreningen «Passionate Tourism» i Zamosc.

Det ble hyllet amerikanerne og franskmennene

Soldatene fra den polske innsatsstyrken, som var stasjonert ved det militære treningsområdet i Jaworów nær Lviv, sammen med polske diplomater og medlemmer av Society for the Protection of Military Graves i Lviv, la også blomster på minnesmerkene til amerikanske og franske flyvere som døde i forsvaret av Polen.

Representanter for generalkonsulatet for Republikken Polen i Lviv besøkte også gravene til polske parlamentarikere, som hviler på Yczakowski-kirkegården. Franciszek Smolka, Maksymilian Majakiewicz, Jan Łopuszański, Władysław Nosowicz. Emilia Chmielowa, den mangeårige presidenten for Unionen av polske organisasjoner i Ukraina som døde i vår, ble også husket.

– Etter å ha lagt ned blomstene, gikk vi en tur og besøkte gravene til polske parlamentarikere og ministre fra mellomkrigstiden på Łyczakowski-kirkegården. Vi hadde en minister for jernbaner, forsyninger, departementer som ikke lenger eksisterer i dag, men vi er veldig takknemlige for alle som bygde Polen. Med fint vær og sol, fin og varm atmosfære av ferien, gikk vi en tur og besøkte gravene til de som bygde dette Polen for oss – oppsummerte generalkonsulen for Republikken Polen i Lviv, Eliza Dzwonkiewicz.

Den 11. november 1918, etter 123 års deling, fikk Polen tilbake sin frihet. Nasjonaldagen, feiret 11. november, er den viktigste polske nasjonaldagen. Jubileumsfeiringer holdes i mange polske byer. De største feiringene med deltakelse fra de høyeste statlige myndigheter finner sted i Warszawa på Józef Piłsudski-plassen foran graven til den ukjente soldaten.

Eugeniusz Salo

pappa

You may also like

Leave a Comment