Home » Festival for tradisjonell og avantgarde musikk «Codes» fra 11. mai i Lublin

Festival for tradisjonell og avantgarde musikk «Codes» fra 11. mai i Lublin

by Gabriel Scott

«Koda»-festivalen for musikalsk tradisjon og avantgarde begynner med en konsert av den nederlandske cellisten Ernst Reijseger dedikert til flyktninger fra Ukraina. Fra 11. mai venter elleve konserter for publikum i Lublin, samt musikkverksteder og utstilling med grafiske partiturer.

Ideen med «Codes»-festivalen er å kombinere samtidsmusikk og alternativ musikk med gamle tradisjoner. Arrangør er Senter for interkulturelle kreative initiativ «Crossroads» i Lublin.

Ledemotivet i den fjortende utgaven av festivalen er «Koder i kvadrat. Multiplikasjoner». Med henvisning til dette mottoet understreket festivalkommissær Jerzy Kornowicz at «+ Koder + er fragmenteringen av betydninger, det søker etter dem, det er en konstant nytolkning».

«Vi behandler tradisjon som et element av modernitet, ikke bare som en hyllest. + Codes + handler også om å finne minnet i virkeligheten, hele tiden gjette og forholde seg til en dynamisk prosess med nytolkning, hente ut mening og verdier fra fortiden. Moderniteten er ikke bare grunn og det var ikke bare et overfladisk, nyskapende spill. «- forklarte Kornowicz.

Programmet for den fjortende utgaven av festivalen inkluderer elleve konserter, inkludert syv verdenspremierer, en polsk premiere, musikkverksteder og en utstilling med grafiske partiturer.

«Codes» begynner 11. mai med en konsert av den nederlandske cellisten Ernst Reijseger dedikert til flyktninger fra Ukraina som fant ly fra krigen i Lublin. Som arrangørene understreket, er dette et initiativ fra musikeren selv, og programmet hans forblir artistens hemmelighet. «Vi jobber med en ukrainsk musiker som skal opptre på denne konserten. Formalitetene er vanskelige siden han er i Kiev-regionen og er i rekrutteringsalderen, men vi håper at han vil lykkes,» la festivalkurator Grzegorz Paluch til.

Ernst Reijseger, kjent blant annet fra komposisjoner til filmer av Werner Herzog, kan høres igjen på «Codes», fordi han dukker opp sammen med den italienske gruppen Cuncordu e Tenore de Orosei i et prosjekt kalt «Twarz Boga». Arrangementet vil være den polske premieren. «Fantastiske, erfarne tenorer vil opptre i repertoaret til tradisjonelle øysanger på Sardinia. Vi vil høre religiøse sanger akkompagnert av moderne cello-lyder» – kunngjør arrangørene av festivalen.

Nytolkninger av folketemaer fra Lublin-regionen vil bli fremført av jazzmusiker og trompetist Piotr Damasiewicz under konserten «Into yourself – into the deep of sound». Ved å lage dette programmet deltok han i hans musikalske verksted med en serie feltopptak av Antoni Bednarz og bandet til Bednarzów-brødrene fra Nowa Wieś. «Dette prosjektet lar deg bli kjent med ham fra et helt annet perspektiv. Her på scenen blir han en total sjaman, flettet sammen med bjeller, spiller harmonium, piano, trompet, chants, synger, så det blir en vakker kombinasjon av tradisjon og avantgarde» – ifølge festivalkuratoren.

Komponist, multiinstrumentalist Jacek Sotomski forberedte et teatralsk og musikalsk opptog «Pastrami dramma per musica» basert på utdrag fra boken til Malcoma XD, forfatteren av en populær Paste – en kort humoristisk historie – om en gammel fiskerfanatiker. I sin tilpasning skriver Jacek Sotomski historier fra utvalgte pastaer for to skuespillere og live elektronikk og vil formelt referere til konsertoperaer eller radiospill.

En internasjonal gruppe artister under banneret «Ensemble E» vil også opptre under «Codes». Musikerne ledes av Mats Gustafsson og driver grundig forskning på tradisjonelle og alternative uttrykksformer i skandinavisk og polsk folkemusikk. Som annonsert av arrangørene vil Ensemble E-konserten i Lublin være bandets debut og vil urfremføre Gustafssons komposisjon Opus ONE. «I dette stykket, i tillegg til de tradisjonelle jazzinstrumentene, brukes også tradisjonelle instrumenter fra Polen (Suka Biłgorajska) og Norge (Hardingfele fiolin)» – lagt til.

Festivalen for tradisjonell og avantgardemusikk «Codes» varer i Lublin til 15. mai. Blant annet foregår det konserter i basilikaen i oo. Dominikanów, kultursenter, Stary Theatre.

You may also like

Leave a Comment