Home » Foreløpig vil ikke polakkene føle effekten av Gazproms nedleggelse. PGNiG utelukker ikke påstanden om krav mot det russiske selskapet

Foreløpig vil ikke polakkene føle effekten av Gazproms nedleggelse. PGNiG utelukker ikke påstanden om krav mot det russiske selskapet

by Gabriel Scott

På kort sikt trenger ikke polske husholdninger frykte konsekvensene dersom russiske Gazprom slår av gasstilførselen. Polen har i lang tid forberedt seg på et slikt scenario ved å følge en diversifiseringspolitikk.

Idriftsettelse av gassrørledningen Baltic Pipe 1. oktober forventes å gi fullstendig uavhengighet fra blågass fra Russland, selv om Bank Pekao-analytikere bemerker at vi ikke har noen kontraktsmessige leveranser ennå, og det vil sannsynligvis være mange mennesker som er villige til å kjøpe nye gasskilder. å kjøpe, slik at enkelte leveringsflaskehalser ikke kan utelukkes om vinteren. Råvarer fra andre retninger blir også dyrere.

Vi er fullt sikret. Gassinfrastrukturen vår, overføringsnettverket vårt er motstandsdyktig og vi bør ikke være bekymret for forsyning eller sikkerheten for tilgjengeligheten til denne varen – forsikret i et intervju med Newseria Biznes-byrået Piotr DziadzioStatssekretær i Klima- og miljødepartementet, sjefgeolog og regjeringsfullmektig for råstoffpolitikk.

Ifølge PGNiG er gasslagre i Polen nesten 80 prosent fulle. Etter Portugal (over 88 %) er dette den høyeste andelen blant EU-landene. I Tyskland er det for eksempel drøyt 33,6 prosent og i Slovakia under 21 prosent. Viseministeren understreket at Polen har implementert en plan for å diversifisere blå drivstoffforsyninger i årevis, takket være at Gazproms suspensjon av gassforsyninger på ingen måte vil påvirke den polske økonomien eller situasjonen til polske husholdninger.

Kapasiteten til våre varehus er ca. 3 milliarder m3. Vår innenlandske produksjon er ca. 4 bcm og vi kjøper ytterligere 6,5 bcm gass gjennom LNG-terminalen i Świnoujście, men potensialet når 10 bcm – sier Piotr Dziadzio.

Fra 1. oktober i år. I tillegg skal gassrørledningen Baltic Pipe med en målkapasitet på 10 milliarder m3 per år settes i drift, som skal binde sammen Polen, Norge og Danmark. Ifølge visestatsminister Jacek Sasin vil gassrørledningen bli levert i tide.

Les også:

Sasin: Gassrørledningen Balic Pipe vil bli levert i tide

I tillegg gir muligheten for å skaffe ekstra råstoff oss også en full forbindelse med Slovakia, Tsjekkia og Litauen, det vil si havnen i Klaipeda. – lister opp nasjonalgeologen

Leveranser fra Russland bør uansett utelukkes i år. Vi har allerede annonsert at vi ikke har til hensikt å forlenge Yamals kontrakt, som utløper ved slutten av dette året – han legger til Janusz Steinhofftidligere visestatsminister og økonomiminister, leder av rådet for det regionale handelskammeret i Katowice.

Russlands Gazprom stanset fullstendig gassforsyningen til Polen under Yamal-avtalen onsdag klokken 08.00. Den offisielle begrunnelsen er at Polen ikke har gitt etter for russisk utpressing og har nektet å betale for blågassen i rubler.

Selvfølgelig vil ensidig brudd på Yamal-traktaten føre til voldgift, det er jeg sikker på. Dette er imidlertid avgjørelsen til PGNiG SA, som er part i denne kontrakten. Jeg kan imidlertid ikke forestille meg at det ikke ville være noen aktivitet fra vår side i denne forbindelse – sier regjeringsfullmektig for råvarepolitikk.

I en offisiell uttalelse kunngjorde PGNiG at de forbeholder seg retten til å hevde krav knyttet til suspensjon av leveranser og vil utøve alle kontraktsmessige og juridiske rettigheter til selskapet.

Moskva skrudde også av gasstilførselen i Bulgaria. EU-kommisjonens sjef Ursula von der Leyen kunngjorde at EU var forberedt på et slikt scenario, jobbet med alternative forsyningsalternativer og planla en koordinert respons. Den nåværende EU-løsningen er at regionale grupper av EU-land hjelper hverandre hvis en av dem blir offer for ressursforstyrrelsen.

Å stoppe gassforsyningen til forbrukere i Europa er nok et forsøk fra Russland på å bruke gass som et utpressingsverktøy. Dette er uberettiget og uakseptabelt og viser nok en gang hvor upålitelig Russland er som gassleverandør – Hun sa Ursula von der Leyen.

Vi ble vant til at den russiske leverandøren ikke er pålitelig eller pålitelig. Den har gjentatte ganger tatt beslutninger om å stenge gassforsyningen til forskjellige land for å tvinge frem høyere priser eller andre politiske innrømmelser, fordi den russiske føderasjonen lenge har behandlet energiforsyningen som et instrument for imperialistisk utenrikspolitikk. – sier Janusz Steinhoff. – Jeg tror at Russland til slutt vil tape mer enn det vinner, siden de fleste EU-land har en tendens til å utelukke gassforsyninger fra den russiske føderasjonen til det europeiske markedet og også avstå fra å importere olje..

Den russiske føderasjonen eksporterer rundt 140 milliarder kubikkmeter gass til det europeiske markedet årlig, men EU-kommisjonens sjef Ursula von der Leyen kunngjorde onsdag at «æraen med russisk fossilt brensel i Europa nærmer seg slutten». Det hadde allerede vært en diskusjon i EU-forumet om behovet for å gi fra seg russiske ressurser i forbindelse med Russlands brutale angrep på Ukraina. De fleste analytikere mener at Gazproms beslutning om å stenge gasskraner i Polen og Bulgaria bare vil fremskynde denne prosessen. På lang sikt vil det også skade Russland selv, hvis råvaresalg står for opptil 1/3 av statens inntekter.

Selvfølgelig vil det å forlate denne importen og diversifisere forsyninger fra andre retninger midlertidig øke strøm- og gassprisene på det europeiske markedet. – han advarer Janusz Steinhoff.

Analytikere i Bank Pekao påpeker på Twitter at Russland stenger gasskranen i Polen for første gang. I januar i år. en slik situasjon varte nesten en måned. Imidlertid er fyringssesongen nå over og de polske gasslagrene er 76 % fulle, slik at gassforsyningen til kundene ikke er i fare på kort sikt.

En vanskeligere oppgave venter oss neste vinter. Selv om vi fullfører byggingen av rørledninger til Norge og Litauen, har vi ennå ingen kontraktsfestede forsyninger som kan erstatte russisk gass. Og det vil nok være mange som vil kjøpe nye gassbrønner – Eksperter påpekte dette, og la til at det derfor ikke er utelukket visse restriksjoner på gassforsyningen.

Det er imidlertid lite sannsynlig at de påvirker boliger, selv om det kan være nødvendig å stramme termostater. Industrien kan lide fordi den vil bli rammet av restriksjoner i utgangspunktet.

Det er heller ingen vits i å lure deg selv om at utgangen fra russisk gass vil være gratis. Gass fra nye retninger vil bli varig dyrere og kostnadspresset vil øke – Analytikere fra Pekao SA påpekte.

Polen bruker rundt 20 milliarder m3 gass årlig. Importen fra Russland utgjør om lag 57 prosent. av dette forbruket, mens i 2015 passerte denne prosenten 70 prosent. Naturgass i Polen forbrukes hovedsakelig i energisektoren og i industriell prosessering.

rel (Newseria.pl)

You may also like

Leave a Comment