Å spille er gøy, men det kan også være veldig lærerikt. For eksempel i historietimene på skolen, hvor du plutselig kan rusle gjennom England og Norge fra 800-tallet mens du spiller et spill eller prater med gamle konger.
I den pedagogiske oppdagelsesturen til Assassin’s Creed Valhalla Spaser gjennom et middelalderkloster og lær gradvis hva en «Mannjafnadr» er. Det høres kanskje sprøtt ut, men å få kunnskap ved å spille videospill er ikke lenger uvanlig. Og når dagen er over, er sjansen stor for at mange elever fortsetter å spille hjemme.
Dette reiser selvsagt også spørsmål. Er slike spill for eksempel nøyaktige nok? Og hva om unge spiller historiske spill bare for underholdning? Arkeologen og spillforskeren Angus Mol fra Universitetet i Leiden undersøker hvordan fortiden er representert av skaperne av et spill og hvordan vi som spillere håndterer det.
Romantisk kraft
Ifølge Mol er det allerede slått fast at vi kan lære gjennom spill. Det pedagogiske spillet Oregon Trail fra 1970-tallet er et av de eldste eksemplene: I det opplever spilleren hvordan det var å reise som en pioner fra øst til vest i Amerika i 1848. Det må tas avgjørelser som gjenspeiler de reelle forholdene for en slik tur.
Gjennom VALUE Foundation er Mol selv med på å skape interaktive opplevelser der man kan lære noe om for eksempel antikken. For eksempel organiserer de arrangementer der romerske lime blir gjenskapt i spillet Minecraft. Barn kan også ta del i denne «romantiske kraften».
Teksten fortsetter under prissammenligningen.
Assassin’s Creed som lærer
Det er imidlertid ikke det at vi bare kan lære av spill som er laget for utdanning. Gjennom samspillet plukker du opp alt, selv om en historietime ikke er hovedmålet.
«Jeg hører ofte historier fra folk som f.eks Assassin’s Creed har spilt, og kjenner derfor plutselig veien rundt i en by som Firenze. Du kan til og med forklare monumenter for familien din mens du er på ferie, sier Mol.
Ofte er bare den ene siden godt synlig
Det er viktig å vite at dette er de mest overbevisende delene av historien, som ofte ender i videospill. Mol trekker frem det nye som eksempel Age of Empires IV, der spillere kan gjenskape historiske kamper.
«Det vi må huske er at denne typen spill bare viser en del av fortiden. Denne saken handler om militærhistorie, der sivile kun spiller en liten, støttende rolle. Det gir selvfølgelig ikke et fullstendig bilde av livet den gang.»
Dessuten understreker Mol at et slikt stykke historie ofte er farget av spillets skaper. Han gir dette som et eksempel Sivilisasjon-Spill der spillere kan velge en eldgammel sivilisasjon og deretter bygge et imperium. Ekspansjonstrang, teknologisk utvikling og måloppnåelse er tegn på et sterkt vestlig perspektiv.
kvinnelig soldat fra andre verdenskrig
Mol ser at det rettes mer og mer oppmerksomhet mot en nøyaktig fremstilling av fortiden. Mange utviklere ansetter historikere, noe som ofte vektlegges i markedsføringskampanjer. Historie er i ferd med å bli et kvalitetstrekk ved spill.
Dette fører noen ganger til heftige diskusjoner, for eksempel når Battlefield V kom ut i 2018: «Da det viste seg at dette var første gang du kunne spille som soldat fra andre verdenskrig, ble mange sinte for det.»
Men selv spill som beskriver seg selv som «ultrarealistiske» er ikke alltid riktige. I spillet Kingdom Come Deliverance, som er satt til middelalderen, vises for eksempel bare karakterer med lys hud. Selv om skaperne anser dette for å være nøyaktig, understreker Mol at mennesker med mørk hudtype faktisk bodde i denne regionen og på den tiden.
Delta i diskusjoner
Viktigere enn om noe er riktig eller ikke, er at spillerne er klar over disse begrensningene. Og det gjelder spesielt for den yngre generasjonen.
Mol mener at hovedverdien til dataspill ligger i å åpne diskusjonen. «Gjennom spill opplever du fortiden, som du så kan utdype med en lærer.»
Gratis ubegrenset tilgang til Showbytes? Hva kan!
Logg på eller opprett en konto og gå ikke glipp av noe av stjernene.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»