Home » Gaz-System: Gassrørledningen Baltic Pipe har nådd full kapasitet

Gaz-System: Gassrørledningen Baltic Pipe har nådd full kapasitet

by Gunnar Garfors

30. november i år nådde gassrørledningen Baltic Pipe offshore sin måltransportkapasitet til Polen, altså 10 milliarder kubikkmeter gass per år, meldte Gaz-System i en pressemelding onsdag.

Danmark har fullført Baltic Pipe

Som forklart ovenfor har Energinet, den danske overføringssystemoperatøren, fullført tilkoblingen av kompressorstasjonen i Zeeland til Baltic Pipe-infrastrukturen.

«The Baltic Pipe har nådd sin fulle kapasitet siden 30. november. Takket være denne infrastrukturen Vi kan importere opptil 10 milliarder kubikkmeter gass til Polen per år, som dekker over 60 % årlig innenlandsk etterspørsel etter dette råstoffet«- sa presidenten for Gaz-System, Tomasz Stępień, sitert i uttalelsen.

Havn i Swinoujscie med flere muligheter

«Siden januar i år har vi økt kapasiteten til LNG-terminalen i Świnoujście. I år Vi lanserte også gassrørledninger til Litauen og Slovakia. I dag kan vi med sikkerhet si at oppgaven som er tildelt Gaz-systemet for å sikre Polens energisikkerhet er fullført,» la han til.

Overføringen via gassrørledningen Baltic Pipe startet 1. oktober i år, men den fungerte i begrenset grad inntil alt anleggsarbeid på dansk side var fullført. For øyeblikket har gassrørledningene og Baltic Pipe-kompressorstasjonen i Danmark nådd de tekniske målparameterne og vil kunne transportere 10 milliarder kubikkmeter per år fra 30. november 2022.

Baltic Pipe er en felles investering av gassoverføringsnettoperatører fra Polen og Danmark – Gaz-System og Energinet. Gaz-System eier og driver delen som begynner på kysten av den danske øya Zeeland og går langs bunnen av Østersjøen til Polen.

Byggearbeidene ble fullført i 2022, med unntak av to seksjoner i Danmark, hvor arbeidet ble innstilt i flere måneder i 2021 på grunn av tilbakekall av miljøtillatelser. Av denne grunn ble systemet kun drevet med delvis kapasitet de første månedene.

Polen allierte seg med Danmark og Norge

Lanseringen av gassrørledningen Baltic Pipe, som forbinder norsk sokkel med Polen via Danmark, fant sted 1. oktober i år.

I de første driftsdagene fraktet ikke rørledningen noe gass fra norsk sokkel til Polen. Frem til 1. oktober. ikke alle tester av den avanserte Nybroterminalen den skal leveres til er gjennomført gass fra norske forekomster. Der Så langt har dansk gass blitt pumpet til Polen. 1. november Mottaksterminalen Baltic Pipe i Nybro i Vest-Danmark ble satt i drift. Takket være investeringen Ifølge data fra SWI-plattformen per 24. november i år begynte norsk gass gradvis å strømme til Polen i en mengde på 61 989 806 kWh per dag (ca. 6 millioner kubikkmeter per dag).

PGNiG vil foreløpig være den eneste brukeren av Baltic Pipe-systemet. Selskapet kjøpte det meste av gassrørledningens transportkapasitet, som til slutt forventes å utgjøre 10 milliarder kubikkmeter. årlig. PGNiG vil importere gass fra egen produksjon på norsk sokkel og kjøpe den fra andre produsenter.

You may also like

Leave a Comment