Home » General Burhane kunngjør et nytt overgangsråd som er fjernet fra den pro-sivile blokken

General Burhane kunngjør et nytt overgangsråd som er fjernet fra den pro-sivile blokken

by Thure Lindhardt

Publisert på:

General Abdel Fattah al-Burhane, forfatter av et kupp i Sudan i slutten av oktober, utnevnte torsdag et nytt suverenitetsråd, hvor han fortsatt er president. Representanter for blokken som krever overføring av makt til sivile er ekskludert.

Til Repetita i Sudan. Etter styrten av diktator Omar al-Bashir i 2019, ble det opprettet et suverenitetsråd sammensatt av sivile og soldater under presidentskapet til general Abdel Fattah al-Burhane for å føre tilsyn med overgangen til demokrati. Kupplederen kunngjorde torsdag 11. november et nytt suverenitetsråd, som han fortsatt er formann for, og hvorfra representantene for blokken som krever overføring av makt til sivilbefolkningen er blitt utvist.

Den 25. oktober oppløste general Burhane alle institusjoner, erklærte unntakstilstand og arresterte de fleste av landets sivile ledere.

I flere dager hadde militæret kunngjort den «forestående» dannelsen av en regjering for å lede landet til frie valg, og bare forsikret dem om at de måtte sparke sivile ledere som var uenige med dem på veien mot demokrati.

Regjeringen, med flere ministre fortsatt i varetekt og med statsminister Abdallah Hamdok i husarrest, har ennå ikke blitt erstattet og medlemmene fortsetter å hevde å være de eneste «legitime» myndighetene i landet.

General Mohamed Hamdan Daglo, kjent som «Hemedti», i spissen for de meget mektige hurtigstøttestyrkene, paramilitære anklaget for overgrep i Darfur-regionen (vest) eller under undertrykkelsen av anti-Bashir-opprøret, er fortsatt hans nummer to.

Fjorten medlemmer av suverenitetsrådet

Som det gamle har det nye suverenitetsrådet 14 medlemmer. Imidlertid har bare 13 navn blitt avslørt av den sudanesiske TV-verten. Det fjortende medlemmet sies å representere øst i landet, der demonstranter blokkerte Sudans kommersielle senter, Port Sudan, og havnene i en og en halv måned.

Av de 13 kunngjorte navnene er bare fire nye. I stedet for de fire representantene for Forces for Freedom and Change (FLC), sammenslutningen av sivile styrker som dukket opp fra anti-Bashir-opprøret og noen av dem ble arrestert på dagen for kuppet, ble fire upolitiske støttespillere valgt.

Blant dem er Abu al-Qassem Bortoum, en forretningsmann som hadde tatt til orde for normalisering med Israel – et utstillingsvindu for militæret ved makten siden 2019 – som ble pålagt av Washington som en betingelse for at Sudan ble fjernet fra sin svarteliste over stater, slette de som støtter. «terrorisme». . 55-åringen var stedfortreder under Omar al-Bashir og leder nå landbruks- og transportselskaper.

Også ny i styret: Salma al-Mubarak, fra en stor sufifamilie i Sudan. Uten politisk fortid er hun den andre kvinnen i rådet som beholder sin stilling sammen med Raja Nicola, representanten for den koptiske kristne minoriteten.

De ni gjenværende medlemmene i suverenitetsrådet er representanter for hæren eller væpnede opprørsgrupper som signerte fred med Khartoum sent i 2020 etter år med dødelige konflikter i hvert hjørne av landet.

Tirsdag ba troikaen (Storbritannia, USA og Norge) general Burhane om ikke å ta en «ensidig avgjørelse» i løpet av årene med manøvrering på den sudanesiske filen og ba ham om å installere Abdallah Hamdok på nytt i funksjonene hans.

Europeiske ambassadører møtte den avsatte utenriksministeren Mariam al-Sadeq al-Mahdi torsdag og ba igjen om «en tilbakevending til konstitusjonell orden» og «umiddelbar løslatelse av fanger», ministre, demonstranter, aktivister og til og med forbipasserende arrestert i nylig. uker.

Til tross for alt har ikke disse massearrestasjonene svekket viljen til dem som går inn for overføring av makt til sivilbefolkningen. Du etterlyser en ny «demonstrasjon av millionene» på lørdag.

AFP

You may also like

Leave a Comment