Home » Kan et forbud mot fluorvoksing skjeve skiskytter- og langrennssesongen?

Kan et forbud mot fluorvoksing skjeve skiskytter- og langrennssesongen?

by Thure Lindhardt

Vi vil ikke lære noen som har sett et skiskyting- eller langrennsløp i livet sitt: Voksing av ski er en viktig del av utøverens prestasjoner. Vi husker for eksempel Martin Fourcade, 14. i en massestart i Nove Mesto tidlig i 2020, etter bokstavelig talt å ha satt seg fast i snøen på 15 terminaler mens han kjempet om Big Globe med Johannes Boe. «Jeg følte meg hjelpeløs, jeg kjempet ikke med de samme våpnene som de andre,» tryglet franskmannen ved ankomst.

Voks er dette produktet som legges under sålen på skiene for at de skal gli bedre. Spesialiserte teknikere er ansvarlige for hvert lag. De tilbereder skiene etter egen oppskrift, avhengig av snøtype og værforhold. Men denne sesongen har situasjonen endret seg. Du må klare deg uten fluor, ingrediensen som alt er basert på.

Ingen maskin, ingen testing … Ingen testing, ingen forbud

Mer spesifikt tolereres det fortsatt, men i en svært liten prosentandel. Fordi fluoret i voks er giftig for helse og miljø, som en oppbyggelig studie av L’Equipe Explore november publisert. Forskere og leger har ikke ventet på at denne publikasjonen skal innse dette, og det har heller ikke Det internasjonale skiforbundet (FIS), som vurderer å forby fluorvoks tidlig i sesongen 2020-2021. Avgjørelsen utsatt i ett år … deretter i ett til. Vi må vente minst regnskapsåret 2022-2023 på at fluoret forsvinner helt fra syklusen.

Grunnen er enkel. Det er foreløpig ingen maskin å teste. «Det tok mye lengre tid å utvikle seg,» innrømmer Pierre Mignerey, FIS langrennsdirektør. Faktisk er teknologien der. I dag er det mulig å bevise tilstedeværelsen av fluor på en skisåle. Imidlertid må problemer med portabilitet og hastighet fortsatt løses. De eksisterende maskinene er virkelig store og må være enkle å transportere til konkurransestedene. Dessuten tar det fortsatt for lang tid å ta målingene. En test krever hundre målinger per punkt, hvorved tre ulike punkter på skien må analyseres. La oss få deg til å forestille deg hvor lang tid det tar å kontrollere de hundrevis av deltakerne ved starten av en skiskyttersprint.

Tester før avreise eller ingenting

Målet med FIS er å utvikle en slags liten infrarød kanon som sender data direkte til en datamaskin. Alt dette bør ikke ta mer enn 30 sekunder per ski. «Hvis det trengs mer, betyr det at vi ikke kan ta testene før start, men etter løpet,» sier Pierre Mgnrey. Dette ville by på to problemer: en ren ski kan bli forurenset ved å kjøre gjennom sporet til en fluorvokset ski, og straffene kan først ilegges etterpå, noe som ikke er gode nyheter for skianlegget.

«Vi trenger et resultat på stedet umiddelbart, ellers vil vi støte på et problem som ligner det med antidoping,» sa vår leder. En enhet utviklet av et tysk selskap er for tiden i testfasen. Et første batteri var allerede installert i vinter, men resultatene var ikke pålitelige nok under forsøket i laboratoriet. Det er nok å si at vi langt fra oppnådde noe tilfredsstillende i friluft.

FIS arbeidsgruppe om temaet arrangerer et møte annenhver uke for å informere om fremdriften på byggeplassen. Pierre Magnerey:

Tanken er å være klar så snart som mulig, før slutten av vinteren, slik at vi kan gjennomføre felttester og offisielt presentere dem fra neste juli. Vi er håpefulle, men på dette tidspunktet kan vi ikke forplikte oss til noe. «

I mellomtiden gjelder det europeiske direktivet om forbud mot perfluoroktansyrer (PFOA eller C8 av det lille navnet) som trådte i kraft i juli. Lagene måtte kvitte seg med alle voksprodukter som ikke lenger oppfylte standardene – rundt 90 % av dem. Alle ser tydeligvis litt skjevt på hverandre i starten av sesongen. Selv om det allerede er funnet erstatningsprodukter som ikke nødvendigvis er mindre effektive, hva sier da at naboen ikke bruker et forbudt pulver?

Hvor effektive er kontrollene denne sesongen?

Alle landsforbund har blitt bedt om å signere et brev som forsikrer at de er informert om eksistensen av det nye regelverket. I motsetning til langrenn, som tilsynelatende mente nok var nok, ønsket skiskyting tilfeldig å kontrollere tilstedeværelsen av disse produktene i lagenes voksboder. Du trenger ikke være Lance Armstrong for å se grensene. Oppbevaring er alltid mulig andre steder …

Den norske delegasjonens hovedvoksmester, Tobias Dahl Fenre, ble sjekket forrige uke og tok seg friheten til å sende et brev til IBU for å si sin mening. Spoilere, ikke så bra. «Bare ett produkt ble testet, jeg ville gjerne spurt om vi kunne se alt vi hadde,» sa han avisen NRK Nordland. For ellers er det veldig lett å skjule ting. «

Det ikke-fluorerte våpenkappløpet

IBU svar? «Systemet er ikke perfekt, men det er så bra som det kan bli,» sa manager Felix Bitterling. Det er alltid bedre enn å ikke gjøre noe. Det er planlagt et møte mellom den internasjonale foreningen og de ansvarlige for vokscellene denne helgen for å diskutere mulige forbedringer.

Den generelle oppfatningen er at teknikerne til de nasjonale kåringene har bedre ting å gjøre enn å smugle inn noen gram PFOA uansett. Snarere utkjempes det ikke-fluorerte våpenkappløpet for tiden for å være fullt forberedt dersom totalforbudet faller. Med et spørsmål. «For øyeblikket har vi implementert protokoller med Fluor som du kan bruke for å beskytte deg selv godt. Vil vi klare dette i morgen med andre produkter uten fluor? Grégoire Deschamps, den tekniske sjefen for Frankrike-laget, stiller inn en artikkel fra RMC. Det vil uunngåelig være et molekyl for å erstatte det … vil det være mindre eller mer skadelig? I flere år nå har voksprodusenter lett etter en måte å omgå dette spørsmålet.

You may also like

Leave a Comment