Home » Pris til den midlertidige generalsekretæren for Kirkenes Verdensråd

Pris til den midlertidige generalsekretæren for Kirkenes Verdensråd

by Thure Lindhardt

Takk for denne dekorasjonen, fru prof. Sauca fremhevet de ulike innsatsene til WCC for å fremme dialog mellom kirker og religioner. «Vi er klar over at nesten alle verdens største utfordringer har en interreligiøs dimensjon,» sa prismottakeren. Han forsikret: «Uansett om det dreier seg om internasjonale anliggender, miljø, global økonomisk rettferdighet, kvinners og barns rettigheter, rasisme, flyktningers behov eller til slutt oppgaven med teologisk utdanning i våre kirker, prøver vi å holde den aktuelle man vurderer interreligiøs virkelighet».

Interreligiøs dialog og samarbeid er en forutsetning for felles konfliktløsning, utarbeidelse av forebyggende tiltak for å opprettholde fred, «samt forankring av fred i folks hjerter» – understreket teologen og innrømmet: «Vi kan ikke late som om vi er de interreligiøses vei. religionsdialog, interreligiøst samarbeid og fredsbygging er enkelt, «men – la han til -» vi må svare på Guds kall og det er ingen annen utvei.

NS. Ioan Sauca er den første ortodokse generalsekretæren i WCC. Han ble født 10. april 1956 i Valea Mare i Banat i det vestlige Romania. Han fullførte et ortodoks teologisk seminar i nærliggende Caransebeş og studerte deretter teologi i Sibiu (Sibiu) og Bucuresti. 1984-85 var han stipendiat ved Ecumenical Institute of the WCC i Bossey nær Genève og mottok sin doktorgrad i 1987 fra University of Birmingham.

Etter de politiske endringene i Romania (1989-90) ble p. Sauca ordinert til diakon og deretter til prest. Fra 1990 ledet han kirkekommunikasjonskontoret til den rumensk-ortodokse kirke. I 1998 ble han professor ved Bossey Institute, fra 2001 var han direktør for det. Før det, siden 1994, hadde han ulike lederstillinger i RK. Fra 2014 var han visegeneralsekretær for WCC, og da tidligere sekretær Dr. Dagen etter overtok Sauca sine oppgaver som midlertidig generalsekretær.

Kirkenes Verdensråd, med base i Genève, ble grunnlagt i 1948. Den forener for tiden rundt 350 protestantiske, ortodokse, anglikanske, østkristne og gammelkatolske kirker fra over 120 land med totalt nesten 550 millioner troende. Den katolske kirke er ikke medlem av rådet, men har jobbet tett med det siden 1965.

You may also like

Leave a Comment