Home » Generalsekretæren i NATO stiller til valg som sentralbanksjef

Generalsekretæren i NATO stiller til valg som sentralbanksjef

by Gunnar Garfors

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kunngjorde tirsdag at han vil stille opp til stillingen som sentralbanksjef.

Innholdet fortsetter etter visning

reklame

Eistein Ulsen, nåværende sentralbanksjef i Norges Bank, går av med pensjon tidlig neste år. Han har vært i vervet i to perioder siden 1. januar 2011. Funksjonstiden til sentralbanksjefen er seks år.

Stoltenberg har vært NATOs generalsekretær siden 2014 og avsluttes 1. oktober neste år.

Han sa at han ble kontaktet av tjenestemenn fra Norges finansavdeling i november og ba om vurdering.

Stoltenberg har uttalt at han er «veldig motivert» for å drive sentralbank. Det norske finansdepartementet har analysert sine tidligere erfaringer og har kommet til at erfaringene til den norske statsministeren og NATOs generalsekretær ikke er i konflikt med sentralbankens vilkår og at han kan ta dette standpunktet.

NATOs generalsekretær understreket at han hadde gjort det klart for det norske finansdepartementet at dersom han ble utnevnt, ville han først kunne tiltre etter at hans nåværende funksjonstid var utløpt.

Norges Bank har bekreftet at Stoltenberg har søkt om å bli bankens nye leder.

Tirsdag offentliggjorde den norske regjeringen en liste med 22 kandidater til stillingen som sentralbanksjef. I tillegg til Stoltenberg regnes nåværende visepresident i banken, Ida-Walden-Bake, som en favoritt.

Stoltenberg får i oppdrag å lede alliansen i en vanskelig tid da USAs president Donald Trump, hvis administrasjon regelmessig truet med å ikke hjelpe medlemsland som ikke klarte å oppfylle sine forsvarsbudsjettforpliktelser.

Et NATO-toppmøte i Madrid skal ta stilling til Stoltenbergs etterfølger som generalsekretær i juni.

Stoltenberg to ganger – 2000-2001. og var statsminister i Norge fra 2005 til 2013. Han var også finans-, industri- og energiminister.

You may also like

Leave a Comment