Home » Glemt det europeiske helsetrygdkortet ditt? Last ned sertifikatet – ALLTID

Glemt det europeiske helsetrygdkortet ditt? Last ned sertifikatet – ALLTID

by Gunnar Garfors

Spesialister fra de litauiske helseforsikringsselskapene minner litauiske forsikrede på ferie i utlandet som har glemt å ta med seg det europeiske helsetrygdkortet (EHIC) eller ikke har hatt tid til å forberede det før reisen – du kan laste ned EHIF-erstatningsbeviset til mobilen din enheten på bare noen få sekunder.

«Hvis en innbygger med helseforsikring har forlatt Litauen uten EHIC eller mistet den mens han reiste og trenger å raskt søke om nødvendig medisinsk hjelp fra et medisinsk anlegg i et europeisk land, er det mulig å bli med VLK informasjonssystemer og å uavhengig opprette sertifikater for deg selv og dine mindreårige familiemedlemmer, som midlertidig erstatter ESDK. For å kunne identifisere en person, er det nødvendig å logge på via den elektroniske myndighetsporten, sier Neringa Šafranavičienė, rådgiver i avdelingen for internasjonale anliggender i Statens helsetrygdfond ved Helsedepartementet (VLK).

Ifølge henne ble tjenesten veldig populær etter at helseforsikringsselskapene tillot befolkningen å laste ned sertifikatene selv under pandemien. Dette viser også det årlig økende antallet sertifikater som utstedes. Ifølge VLK-spesialister, hvis i 2019 litt mer enn 7.000. Sertifikater, det er tre ganger mer enn i fjor – over 21,5 tusen. Og innen desember i år kunne helseforsikringsselskapene utstede 27,4 tusen. Sertifikater.

I likhet med ESDK utstedes sertifikatet gratis til innbyggere i Litauen som er forsikret med PSD. Den bekrefter en persons rett til grunnleggende medisinsk behandling i landene i EU, Liechtenstein, Island, Norge, Sveits og Storbritannia, hvis kostnader helt eller delvis dekkes av helseforsikringsselskapene. Dette betyr at litauiske forsikrede personer som har vært utsatt for en ulykke eller akutt sykdom i utlandet og har fremvist en attest fra en medisinsk institusjon, kan være sikre på at medisinsk hjelp vil bli gitt i henhold til beløpet som er etablert i det landet.

«Dersom en person ikke har mulighet til å koble seg til e-forvaltningsportalen og bestille et sertifikat og laste det ned til sin mobiltelefon eller annen enhet, kan vedkommende sende inn en utfylt søknad i fastsatt skjema til det lokale helseforsikringsselskapet eller søke til det lokale helseforsikringsselskapet. Denne institusjonen vil søke det regionale helseforsikringsfondet i Republikken Litauen, avhengig av personens bosted, med en forespørsel om å sende et sertifikat for å erstatte ESDK, ”råder N. Šafranavičienė.

Det er viktig å vite at den forsikrede som ikke hadde EHIC eller erstatningsbevis under oppholdet i europeiske land, må betale for nødvendig medisinsk behandling av egen lomme. Ved retur til Litauen er det imidlertid i dette tilfellet mulig å søke om kostnadsrefusjon fra den regionale helseforsikringskassen på bostedet.

You may also like

Leave a Comment