Home » Han har flyttet sitt mangeårige arbeid i utlandet til hjembyen Alytus: Det er ikke ille hvis du kan en enkel regel

Han har flyttet sitt mangeårige arbeid i utlandet til hjembyen Alytus: Det er ikke ille hvis du kan en enkel regel

by Peter Østbye

«Å jobbe i utlandet er gode penger, men det vil aldri være viktigere enn familie. Jeg vil ikke føle noen reell forbindelse med avkommet mitt på avstand, jeg vil ikke lære en ting eller to, jeg vil ikke se ekte lykke i livet, sier Linas Tumasonis fra Alytus, som har samlet drøyt 14 år med arbeidserfaring i utlandet bestemte seg til slutt for å fortsette karrieren i hjembyen. En mann som flyttet sin godt betalte jobb i utlandet til Alytus, understreker frimodig at det er mulig å bo og jobbe hvor som helst med verdighet, du må bare følge en enkel regel.

Født og oppvokst i Alytus, måtte 45 år gamle Linas jobbe i 4 forskjellige land. Han tilbrakte 5 år i Norge og Sverige og mer enn 2 år i Tsjekkia og Tyskland. I dag bruker han ferdighetene sine som rørlegger i hjembyen Glassbee, som designer, produserer og installerer vinduer, dører, gardinvegger, vinterhager og andre produkter i aluminium og plast.

«Jeg er ikke en som kan skryte av en god grad, men jeg gikk i lære som tømrer ved Yrkesopplæringssenteret og har aldri klaget på arbeidsviljen min. Jeg jobber nå som rørlegger og trives godt med denne jobben. Uansett, jeg hadde ikke store problemer med å jobbe i utlandet, fordi jeg er allsidig og jeg er ikke redd for jobben – jeg vet hvordan jeg lager mur, betong og annet håndverk. Jeg har bygget mer enn ett hus, smiler han.

Hjembyen fristet til å komme tilbake av bekvemmelighetshensyn

Storbyer har aldri vært en attraksjon, ifølge en mann som har jobbet i ekstremt store byer som Oslo og mye mindre enn Alytus. Han understreker at den ekstremt komfortable og rolige infrastrukturen i hjembyen hans har bidratt til beslutningen om å ikke jobbe i utlandet, i hvert fall for en stund.

«Jeg forstår at du kan finne bedre jobbtilbud i storbyer, men jeg så ikke for meg byer som Vilnius eller Kaunas fordi jeg har sett mange store europeiske byer. Derfor, etter en samtale med sjefen i det nåværende selskapet Glassbee og gode forhold, nølte jeg ikke og takket ja til tilbudet umiddelbart.

Jeg vil si at det ikke var mangel på ting mens du jobbet i utlandet. Å returnere til Alytus har alltid lokket byen med sine fasiliteter. Avstandene er korte her, behagelige fordi alt er innen rekkevidde. Det er all nødvendig infrastruktur, mye mindre støy, distraksjon, mye mer grønt.

Vel, selvfølgelig, den viktigste aksenten er familie. Jeg har kone og barn som ikke er store ennå. Jeg tror det er mye bedre for henne når pappa er i nærheten. Ja, moderne teknologier gjør kommunikasjon veldig enkelt, men kan det transformere direkte kontakt?» sier han.

Ikke verst, det er bare feil tilnærming

Ifølge Lin har det ikke vært en jobb hvor han har følt seg utenfor, fremmedgjort eller malplassert mens han jobbet. Det spiller ingen rolle om du er i hjemlandet Litauen eller i utlandet.

Gjennom sine mange arbeidserfaringer i utlandet forsto han en av de viktigste reglene – hvor godt du bor er ikke bare avhengig av hvor du jobber. Det er veldig viktig hvor mye du ønsker å legge ned i innsatsen for å forbedre og lære.

– Det er fullt forståelig at i land som Norge eller Sverige er lønningene mange ganger høyere enn i Litauen, og vi vil ikke endre det med det første. Men det er også muligheter for å jobbe og tjene gode penger i Litauen.

Det er ingen hemmelighet at utlandet fristet meg til å tjene mer, men etter å ha bodd der og endelig prøvd meg i Litauen igjen, innså jeg at alt avhenger av din personlige tilnærming til arbeid, lyst og innsats henger hvor enn du er, en mann deler tankene sine.

Alytus, i det minste ennå ikke introdusert av sine egne barn som vokser opp i et fremmed land, utfordrer litauere og spesielt Alytus-innbyggere til å gi seg selv mer positivitet. Det er mye lettere å få alt gjort når vi er mindre sinte, ikke gir opp følelsen av håpløshet og starter med egen innsats.

Kommando nr. 067

You may also like

Leave a Comment