Home » Helse. Hodepine påvirker mer enn halvparten av menneskeheten

Helse. Hodepine påvirker mer enn halvparten av menneskeheten

by Peter Østbye

Det er en tilstand som påvirker mer enn halvparten av menneskeheten. 52 % av verdens befolkning lider av hodepine hvert år, det vil si hodepine. Det bekrefter i hvert fall en studie fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) publisert i det britiske tidsskriftet 12. april. Journal of Headaches and Pains.

For å fastslå den globale utbredelsen av hodepine, har forskerne bak denne studien samlet og analysert 357 vitenskapelige publikasjoner om emnet. Disse ble laget mellom 1961 og 2020 og kommer for det meste fra høyinntektsland. I de fleste tilfeller ble de utført på personer mellom 20 og 65 år.

Nesten én av seks lider av det hver dag

I følge resultatene fra denne studien er forekomsten av hodepine over hele verden 52 % i et gitt år. Mer spesifikt har 26 % av verdens befolkning lidd av minst én spenningshodepine (den vanligste typen hodepine), 14 % av migrene og 4,6 % av kronisk daglig hodepine (oppstår minst 15 dager i måneden).

«Hver dag lider 15,8% av verdens befolkning av hodepine,» ifølge denne nye studien, eller nesten én av seks. Men ikke alle er i samme båt.

Spesielt kvinner

Norske forskere bekrefter at kvinner generelt sett er mer utsatt for hodepine enn menn. 6 % av kvinnene rapporterte daglig kronisk hodepine i et gitt år, sammenlignet med 2,9 % av mennene. Men når det kommer til migrene, er forskjellen enda tydeligere: 17 % av kvinnene sier de lider av det, mot 8,6 % av mennene.

I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) er migrene «utløst av aktivering av en mekanisme dypt i hjernen som forårsaker frigjøring av inflammatoriske stoffer». De forårsaker smerte «rundt nervene og blodårene i hodet.» Hvordan skal det forklares at denne hengivenheten gjelder mer for kvinnekjønnet? «Det har sannsynligvis å gjøre med kvinnelige kjønnshormoner, spesielt østrogenfluktuasjoner. Kvinners livssituasjon kan også spille en rolle», forklarer in Pariseren Lars Jacob Stovner, hovedforfatter av NTNU-studien.

«Samlet sett var migrene mest vanlig mellom 20 og 64 år, mens det var litt høyere hos menn mellom 10 og 19 år,» sa studien. Spenningshodepine var derimot mest vanlig «hos begge kjønn i aldersgruppen 20 til 64 år».

Flere og flere migrene identifisert

Forskerne fant også en økning i migrene gjennom årene. Et fenomen de mener kan forklares med genetikk, klima, lys, høyde, stress eller forurensning. Uten å glemme forbedringen av kunnskap om emnet, som gjør det mulig å stille bedre diagnoser.

Begrenset sosialt liv, angst, depresjon… Til tross for fremskritt innen vitenskap, bærer mennesker med migrene fortsatt en tung byrde på skuldrene. I Frankrike tror 45 % av de berørte at denne sykdommen ødelegger livene deres. 14,5 % blir behandlet for depresjon og 15 % vurderer selvmord. Nye effektive behandlinger dukker opp, som f.eks B. Anti-CGRP-antistoffer, men de forblir utilgjengelige fordi de ikke refunderes.

You may also like

Leave a Comment