Home » Himmelen lover en spektakulær kollisjon: to supermassive svarte avgrunner flyr inn i hverandre

Himmelen lover en spektakulær kollisjon: to supermassive svarte avgrunner flyr inn i hverandre

by Peter Østbye

Et par svarte kløfter som er relativt nær hverandre forbereder et møte. Disse gigantiske objektene er nærmere hverandre enn noe annet par supermassive svarte avgrunner nærmest Jorden.To lyse flekker i bildet er klynger av tette stjerner med en supermassiv svart avgrunn i midten. ESO / Voggel et al. bilde

Karina Voggel fra Universitetet i Strasbourg i Frankrike og hennes kolleger oppdaget disse to gigantene i Very Large Telescope (VLC) i Chile. Massen til den større JB er 154 millioner ganger Solens, og den minste er 6,3 millioner.

Du er i galaksen NGC 7727, omtrent 89 millioner lysår fra Jorden. Den større JB er i sentrum av denne galaksen, og den minste – omtrent 1600 lysår unna – tilhørte sannsynligvis en mindre galakse som ble slukt av NGC 7727 milliarder av år siden.

Nå skal JB slå seg sammen. Forskere anslår at etter omtrent 250 millioner år bør de kollidere og slå seg sammen til en stor JB.


Svart hull

Svart hull

«Slike astronomiske prosesser tar milliarder av år, så vi kan ikke se hvordan de skjer, men vi registrerte fusjonsprosessen selv,» sa Voggel. «Det er en fase som vi vanligvis ikke ser så ofte.»

Disse to objektene er fem ganger nærmere Jorden enn det andre nærmeste paret av supermassive svarte avgrunner, og det er grunnen til at forskere var i stand til å oppdage dem. De la merke til den svarte avgrunnen på grunn av den raske bevegelsen av stjerner i landene, snarere enn den vanlige metoden for å oppdage strålingen av materie som sendes ut av materien som faller på dem.

– I dette tilfellet er de svarte avgrunnene rolige – ikke særlig kjente – og blir derfor ikke lagt merke til, sier Voggel. «Det kan være mange flere supermassive svarte kløfter som gjemmer seg utenfor sentrum av galaksene.»


Svart hull

Svart hull

Hun anslår at, tatt i betraktning off-center sorte hull som det mindre medlemmet av systemet, kan det totale kjente antallet supermassive sorte hull i universet øke med opptil 30 prosent.

Magasinlink: Astronomi og astrofysikk, DOI: 10.1051 / 0004-6361 / 202140827

You may also like

Leave a Comment