Home » Hubert A. Janiszewski: Kan EU leve uten gass fra Russland?

Hubert A. Janiszewski: Kan EU leve uten gass fra Russland?

by Catherine Monroe

Moskvas reaksjon på de første sanksjonene som ble innført etter annekteringen av de såkalte Donetsk- og Lugansk-folkerepublikkene var respektløs. Russland med valutareserver på 640 milliarder dollar. Hun var av den oppfatning at sanksjonene ville gjøre liten skade på økonomien hennes, spesielt siden hun hadde et kraftig våpen med gassforsyninger, den største mottakeren av dette var EU.

Kremls åpne aggresjon mot Ukraina vil føre til ytterligere sanksjoner fra EU, USA og andre land, inkludert mest sannsynlig en frysing av Russlands økonomiske forbindelser med Vesten og ekskludering fra det globale SWIFT-systemet. Dette vil hindre den russiske økonomien i å delta i verdens finansomsetning og bruke reservene. Man bør huske på at Moskva som gjengjeld kunne stenge bensinkranen – og det er 23 prosent. Energibehov i EUs medlemsland.

forsyningsbalanse

Hele unionen bruker 400-500 milliarder kubikkmeter. gass ​​årlig, og toppetterspørselen er i første kvartal hvert år. Selskapets egenproduksjon utgjør 54 milliarder kubikkmeter, hvorav 4 milliarder kubikkmeter. i Polen. Og den avtar gradvis, spesielt i Nederland, den største gassprodusenten i EU. Importen er beregnet til 326-330 milliarder kubikkmeter. per år, hvorav 48 prosent. kommer fra Russland (det finnes også kilder som snakker om 38-40 prosent), 24 prosent. – fra Norge og 12 prosent – fra Algerie.

Totalt 25 prosent importerte. er LNG-gass – det er 80 milliarder kubikkmeter. De største leverandørene er USA, Qatar og Nigeria. Russland eksporterer også en liten mengde LNG.

Gass importeres fra Russland via gassrørledninger, hvorav den viktigste er Nord Stream 1 (NS1) med en kapasitet på 55 milliarder kubikkmeter. årlig Yamal (33,3 milliarder kubikkmeter) og gassrørledninger gjennom Ukraina (opptil 65 milliarder kubikkmeter årlig). Krigen stenger automatisk gassforsyningen fra Russland via Ukraina, mens andre gassrørledninger forblir på plass, som Russland til slutt kan stenge ned.

I tillegg skal EU levere: TAP-gassrørledningen fra Aserbajdsjan med en transportkapasitet på 10 milliarder kubikkmeter. per år og GME og Medgaz leverer gass fra Algerie. Gassrørledningen Baltic Pipe med en transportkapasitet på opptil 10 milliarder kubikkmeter skal etter planen settes i drift i slutten av 2022. Et alternativ til gass fra Russland er LNG-forsyninger, men deres fulle bruk er begrenset av et lite antall gassterminaler i Europa. Det er 25 av dem, men i Tyskland, den største gassimportøren, er det ingen.

Blant eksportørene av LNG skiller Australia seg ut, som er en av de største eksportørene sammen med USA. Og til tross for avstanden og konkurransen i Asia, kan den møte behovene til EU.

Nivået på gassreservene i EUs medlemsland er estimert til 33-40 prosent. sin kapasitet og når 33,3 milliarder kubikkmeter, som tilsvarer 2,5 måneders gassforsyning fra Russland (teoretisk frem til slutten av april/mai).

De siste årene har EU-kommisjonen og medlemslandene utviklet betydelige intraeuropeiske nettverk av gassrørledninger og sammenkoblinger, noe som gjør det mulig å transportere gass mellom EU-land, og dermed redusere avhengigheten av en av leverandørene.

I tillegg kunngjorde president Joe Biden muligheten for en betydelig økning i LNG-forsendelser fra USA. Dette vil gjøre det mulig å fylle opp gassreservene i Europa og sikre en kontinuerlig tilførsel, siden kapasiteten til LNG-terminalene foreløpig ikke er fullt utnyttet.

konsekvenser av konflikt

Den mulige suspensjonen av forsyninger fra Russland vil forårsake betydelige, men midlertidige forstyrrelser i EU. Det ville imidlertid ikke være en energi-knockout. I tillegg vil det akselerere integreringen av energisektoren i EU, skape en felles anskaffelsesplattform, utvikle og utvide gasshavner og gasslagre, utvide sin egen produksjon og trolig stoppe avviklingen av atomkraftverk i Tyskland.

Dette vil føre til fullstendig uavhengighet fra forsyninger av energikilder fra Russland, noe som kan være tilfelle i løpet av få år. Så den allerede sanksjonerte Nord Stream 2 er definitivt en saga blott, i likhet med resten av gasstransportinfrastrukturen fra Russland til Europa.

dr Hubert A. Janiszewski er økonom, medlem av Polish Business Roundtable og styremedlem i WSE-selskaper.

You may also like

Leave a Comment