Home » Hva bør besøkende vite om norske sosiale normer?

Hva bør besøkende vite om norske sosiale normer?

by Thure Lindhardt

Nykommere til Norge vil sannsynligvis unngå mulige feil i kommunikasjonen med nordmenn i størst mulig grad. Her er noen populære norske kulturnormer for å hjelpe deg med å orientere deg bedre i ulike situasjoner.

Forspill / etterspill

Nordmenn elsker gode fester. Så det er inngrodde måter i deres kultur for å sikre at en god tid varer så lenge som mulig. Forspill (fest før festen, den såkalte preparten) er en samling før det planlagte arrangementet eller festen, og etterspill er festen etter arrangementet, den såkalte etterfesten. Begge samtalene foregår ofte både før mer formelle arrangementer som bryllup, og på en enkel fredagskveld ute på byen. De oppstår vanligvis spontant eller med svært lite planlegging. Navn blir ofte forkortet, så hvis noen ringer fremover, betyr det å forberede seg.

Stolthet over makt

Politikk i Norge bygger på sosialdemokratiske prinsipper, som betyr høye skatter og en velferdsstat. Nivået på gebyrene kan komme som en overraskelse, men de fleste erkjenner fordelene med enkel tilgang til helsetjenester, gratis utdanning og et solid velferdssystem.

Forståelig nok er ikke alle innbyggere enige i alle reglene. Tendensen til maktopprør, som ikke er uvanlig i andre land, er lav i Norge. Samlende debatter om statssvikt er sjeldne. Nordmennene stoler virkelig på landets ledelse. Derfor vil en dårlig reaksjon på systemet og politikerne skape spenninger.

Mer om stolthet

Gleder du deg til sommer-OL? Kult, men ikke forvent at nordmenn er klare til å snakke om dine tiltenkte favoritter. Nordmenn er de største fans og fans av alt deres landsmenn er gode på, og det er liten interesse for andre idretter. Så det er bedre å snakke om vinter-OL, som nordmennene bare dominerer. Skiproffer regnes som kjendiser.

I tillegg har sjakk vokst i popularitet de siste 10 årene. Karrieren og privatlivet til verdensmesteren Magnus Carlsen i sjakk følges tett av media. Carlsens suksess alene har hatt stor betydning for holdningene til unge i Norge til sjakk. Det regnes ikke lenger som et stille folkespill – mer som en stor sosial aktivitet der alle prøver å prestere.

alkohol

Alkohol er en viktig del av det sosiale livet i Norge. Nordmenn ser ut til å trenge litt mer alkohol for å bryte ut av skallet av tilbakeholdenhet og tilbakeholdenhet enn representanter for andre land. Det er flere sosiale normer knyttet til alkoholforbruk i Norge som er verdt å lære om. Ta først med egen alkohol på fester. Dette gjelder også forspill og etterspill. Alkohol er dyrt i Norge og festverten inkluderer ikke alkoholforbruk.

Det er bedre å ikke bestille alkohol for hele bordet i barene. Dette er ikke vanlig, lokalbefolkningen liker vanligvis å betale separat.

Nordmenn har også en tendens til å utsette alkoholdrikking til helgen. Men ingen vil se skjeve ut hvis du bestiller et glass øl onsdag kveld.

Sot

Dette fenomenet er så spesifikt at det fortsatt forundrer enkelte utlendinger som har bodd i Norge i mindre enn ett år. Russ er en måned lang fest. Deltakerne er ungdom med avgangsbrev (videregående skole) mellom 18 og 19 år. Både disse partiene og ungdommene selv kalles russ.

mai til nasjonaldag 17. Ungdom møtes nesten hver dag for å feire og drikke. De har på seg lyse, ensfargede kjeledresser eller dresser, vanligvis røde eller blå, og det er slik de skiller seg ut fra mengden. De har også personlige sotkort som de gir bort til barn som liker å samle dem. Kortet har vanligvis et bilde av kandidaten og et morsomt uttrykk.

De fleste av lokalbefolkningen som bruker kjeledresser anser Russland som et vårtegn fordi de bruker disse klærne i varmt vær. I større byer kjører russ fargerike russebusser – «russ buss» – og feirer til morgenen.

Ikke glem å dusje

Sannsynligvis en av de største feilene du kan gjøre når du besøker et norsk hjem, er å gå inn i et rom med sko på. Nesten hver husholdning følger reglene for å ta av seg skoene. Det er ikke vanskelig å se hvorfor dette har blitt en så streng skikk. Mens alle årstidene i dette landet virkelig er fortryllende, er det spor av sko ute når du er ute – de er definitivt ikke rene. Dette gjør det enkelt å bringe skitt inn i huset uten å tørke det ut. Så sørg for at sokkene dine er rene og ryddige når du besøker gjester og ta dem av så snart du kommer inn i huset.

Personlig rom

Nordmenn legger stor vekt på personlig frihet. Når de sier hei, ikke skynd deg å kysse, og når de møter en ny person, klemmer de. Før koronaviruspandemien var fysisk kontakt vanligvis begrenset til å håndhilse, men til og med klikk var sjeldne. Ønsket om personlig frihet forklarer hvorfor passasjerer på busser ofte blir tildelt tomme seter. Nordmenn velger ofte å stå på kollektivtransport fremfor å sitte ved siden av en annen passasjer.

Det er riktig at regelen har ett unntak. Det er et populært ordtak som heter «norsk hånd». Denne setningen brukes til å beskrive en situasjon der noen ved bordet prøver å ta noe og ta på andre mennesker i stedet for å be om det. Dette er en veldig vanlig oppførsel når man spiser ved et bord. I andre kulturer kan det bli sett på som frekt, men i Norge er det ikke nødvendig å be om unnskyldning for å krenke noens personlige rom for å få salt eller saus av bordet.

Laget av thelocal.no.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hva bør besøkende vite om norske sosiale normer?

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment