Home » Hva er viktigheten av Azov-regimentet, denne ukrainske enheten grunnlagt av slektninger til den nynazistiske bevegelsen? – frigjøring

Hva er viktigheten av Azov-regimentet, denne ukrainske enheten grunnlagt av slektninger til den nynazistiske bevegelsen? – frigjøring

by Gunnar Garfors
Spørsmål stilt 27. februar 2022.

Hei der,

De spør oss om det ukrainske Azov-regimentet, dets plass i det ukrainske samfunnet og dets rolle i den pågående konflikten. Siden Russlands invasjon av Ukraina har bilder av parader av disse jagerflyene iført hakekors og SS-tegn eller viser Hitler-hilsener blitt delt massivt på sosiale medier. Dette fokuset på Azov er drevet av russisk propaganda som bruker Putins begrunnelser for hans ønske om å «fortsett med demilitariseringen og denazifiseringen av Ukraina.» Land også ledet av Volodymyr Zelenskyy, selv en jøde. I kommunikasjonskampen mellom de to statene vinkes regimentet som et fugleskremsel av den russiske leirenanklaget for villig å angripe sivilehvis det ikke er det Det russiske utenriksdepartementet selv som hevder sistnevnte saboterte atomanlegg.

Ifølge informasjonen identifisert av flere analytikere og av SjekkNyheter I Telegram-gruppene til Azov-regimentet, der soldatene deler sine bedrifter med våpen, deltar troppene for tiden i kampene mot den russiske invasjonen i flere regioner av landet. Regimentet og «Territorial Defense Units», grupper av frivillige som delvis er satt opp av veteraner fra gruppen (ifølge det tyrkiske fotobyrået Anadolu) i flere byer i Ukraina, kjemper i forskjellige regioner. Fra Kiev til Mariupol via Kharkiv, hvor kampene raser.

Azov er en paramilitær gruppe dannet 5. mai 2014 av frivillige i bildet av havet med samme navn, og er nå stort sett under Russlands åk siden annekteringen av Krim. Bataljonen utmerket seg da krigere tok byen Mariupol tilbake fra pro-russiske separatister i 2014. Ukraina, som var urolig på militær jord, integrerte det raskt i sin nasjonalgarde (tilsvarer det nasjonale gendarmeriet i Frankrike). høsten samme år. Opprinnelig hadde Azov noen hundre mann i sine rekker. I dag utgjør 3500 til 5000 jagerfly dette regimentet. I dagens situasjon foregår det aktiv rekruttering.

Nynazister og hooligans

Kontaktet av SjekkNyheterVyacheslav Likhachev, en ukrainsk historiker hvis forskning fokuserer på høyreekstremisme i Russland og Ukraina, på bataljonens begynnelse: «Azov ble grunnlagt dels av folk med en nynazistisk fortid og dels av fotballhooligans. Selv om våren og sommeren 2014 dro de fleste rekruttene til Azov, tiltrukket av sitt gode image som en kampenhet, dannet folk med høyreekstreme synspunkter en kritisk masse i Azov, skal vi si, kjernen. De nye rekruttene ble indoktrinert.»

Azov-grunnlegger Andrei Biletsky, opprinnelig fra russisktalende Kharkiv, var medlem av hooligangrupper og den ultranasjonalistiske paramilitære organisasjonen Patriots of Ukraine. I en tekst med tittelen «Ukrainsk rasesosial nasjonalisme» Biletsky ble publisert i 2007 og legger ut på organisasjonens oppdrag «rasemessig rensing av nasjonen». Han ble fengslet i 2011 for væpnede angrep, og ble løslatt i 2014 under en lov om løslatelse av politiske fanger vedtatt av Ukrainas parlament Rada. I sammenheng med den russisk-ukrainske konflikten grunnla han Azov-bataljonen, hvis logo tydelig refererer til nazistisk ikonografi.

Inspirert av SS Division Das Reich-emblemet, bruker Azov-logoen den omvendte Wolfsangel-runen. Det gamle emblemet, som fortsatt brukes av en stor del av medlemmene, var enda mer fremtredende, med tilstedeværelsen av en svart sol, et symbol på nazistisk mystikk. Biletsky og medlemmene av Azov tilbakeviser disse referansene, og hevder at de i stedet er inspirert av norrøn mytologi, et tilbakevendende argument i nynazistiske grupper. Når det gjelder våpenskjoldet, vil det være en kombinasjon av bokstavene I og N for «nasjonens ideer», fortsatt etter sistnevnte.

Selv om Azovs slektninger nærmest systematisk omtales som «nynazister», peker historikeren Vyacheslav Likhachev likevel på en mer heterogen sammensetning enn det ser ut til. «Selv sommeren 2014 var ikke alle Azov-jagerfly ultrahøyre. Jeg kjente personlig en anarkist som tjenestegjorde i Azov, så vel som en tidligere Anti-Maidan-deltaker [mouvement contre la révolution ukrainienne de 2014, ndlr], for hvem russisk aggresjon hadde blitt upassende» husker han.

avpolitisering

Ifølge Adrien Nonjon, en Ukraina-forsker ved Inalco, har Azov også opplevd en form for avpolitisering siden den ble innlemmet i nasjonalgarden av Ukrainas innenriksdepartement. «Rekkene deres har vokst med avpolitiserte ukrainere som rett og slett beundrer deres kampprestasjoner. Andrei Biletsky selv, etter å ha forlatt Azovs kommando for presidentskapet for det høyreekstreme politiske partiet National Corps, jevnet ut talen hans veldig. Han benekter det svært harde språket han brukte i sin ungdom når han snakket om et korstog mot semittene.» forklarer forskeren SjekkNyheter.

Faktisk går noen av de viktigste bildene som har dukket opp på sosiale nettverk de siste dagene flere år tilbake. For eksempel Denne herviser en gruppe menn i uniform som vifter med naziflagget sammen med NATOs og Azovs flagg, dukket opp på nettet i 2014. Et annet bildeder vi ser en gruppe menn uten skjorte (bortsett fra en som har på seg en t-skjorte med Azov-logoen) rundt et portrett av Hitler som er fra minst 2015.

SjekkNyheter konsultert offisielle regimentkommunikasjonsgrupper så vel som ulike kanaler for territorielle grupper dedikert til utveksling eller rekruttering. På bildene som deles av de institusjonaliserte skvadronene, er jagerflyene mer diskrete når det gjelder lappene eller tatoveringene sine. Vi kan imidlertid se noen av dem ha på seg svarte nazistiske soler på geværkolben eller på ballistiske vester. I visse utvekslingskanaler, hvor ikke bare medlemmer av Asov er til stede, men også sympatisører fra andre land, blir det noen ganger snakket mer åpent: «Heil hitler», «Sieg Heil».

Azov blir fortsatt oppfattet som et eldorado av noen vestlige hvite supremacister. I følge en undersøkelse av Bellingcat, tilhengere av de amerikanske nynazistiske organisasjonene Atomwaffe Division eller til og med Rise Above Movement (RAM) prøver å integrere Azovs rekker for å trene i kampen for neste rasekrig. Flere radikale høyreskikkelser fra Vesten marsjerte inn Podcast Azov FM, inaktiv i fem år. Bellingcat avslører også at Joachim Furholm, en «Nasjonalsosialistisk revolusjonær» Nordmannen, mistenkt for å forsøke å verve amerikanske hvite overlegenhetsfrivillige til Azov-regimentet, var knyttet til National Corps politiske parti, noe hans tilstedeværelse på et politisk møte viser. Regimentet Azov og nasjonalt organ henholdsvis benektet denne påstanden.

Mens det unektelig finnes nynazister i Azov, er ikke ideologisk tilknytning den eneste drivkraften bak å slutte seg til gruppen. Det som er sikkert er at det er liten vits i å generalisere denne ideologien, som er veldig reell innenfor regimentet, til hæren (som teller flere hundre tusen mann) eller til det ukrainske samfunnet, slik visse pro-Kremlin-kanaler kan gjøre.

gjenoppliving av nasjonalismen

Adrien Nonjon husker at den ukrainske befolkningen har blandede følelser for Azov-regimentet: «På den ene siden anerkjenner ukrainere sitt mot til å forsvare viktige byer til tross for den nynazistiske troen til noen av medlemmene deres. På den annen side er det en viss mistanke mot dem, spesielt når det gjelder båndene tenkerne fra den første bataljonen har med Arsen Avakov, den tidligere innenriksministeren som var ved makten da Azov-frivillige gikk med på å bli integrert i nasjonalgarden. De ble derfor mistenkt for å være dukker i de mektiges hender. Ukrainerne er svært mistenksomme overfor den svært innflytelsesrike Avakov, som er mistenkt for korrupsjon og hvis forbindelser til Andrei Biletskys ultranasjonalistiske parti National Corps er godt kjent.

Med National Corps prøvde Andrei Biletsky å utnytte ryktet til Azov-regimentet for å etablere seg som en ny ukrainsk nasjonalistspiller. For Vyacheslav Likhachev, «Biletsky og selskapet prøver å utnytte kjennetegnet til Azov-bevegelsen ytterligere. Deres egne politiske prosjekter blir feilmerket som nynazister, selv om de selvfølgelig fortsatt er høyreradikale. I virkeligheten har kampenheten praktisk talt ingenting med politiske prosjekter å gjøre.»

Partiet sliter med å etablere seg i et høyreekstremt politisk felt som er ganske splittet og mister fart. «I det siste presidentvalget ble Biletsky tvunget til å alliere seg med alle nasjonalistiske krefter. Til tross for dette kom nasjonalistene ikke engang over 2%-grensen i presidentvalget. Ikke overraskende fokuserer talen hennes på krigen og den ukrainske nasjonen, og savner viktige problemer.» kommenterer Adrien Nonjon.

Ikke desto mindre har Ukraina sett en viss oppblomstring av nasjonalisme det siste tiåret, spesielt gjennom minnepolitikk. «Men vær forsiktig, begrepet har ikke den nedsettende konnotasjonen i Ukraina som det har i Frankrike,» advarer forsker Adrien Nonjon. Han forfølger: «Siden 2014 har ukrainere hatt en bevissthet om hva det vil si å være ukrainer. Lokale identiteter pleide å råde. Ting endret seg med Maidan-revolusjonen og krigen i 2014. Vi prøver å bygge en ny nasjon. Det gjelder i dag.» Derav rehabiliteringen av den kontroversielle figuren Stepan Bandera, som utropte ham til «Ukrainas helt» for sin rolle i kampen for Ukrainas uavhengighet mot Sovjetunionen. Legg merke til at Bandera var en av lederne for den ukrainske opprørshæren (UPA), som samarbeidet med Nazi-Tyskland og deltok i massakrene på jøder under andre verdenskrig.

For Adrien Nonjon er Ukraina «et veldig ungt land, mindre enn tretti år gammelt. Dens status som en tidligere koloni av Russland betyr at denne utenlandske påvirkningen har hindret den i å forstå hverandre kulturelt og nasjonalt. Med uavhengighet måtte vi finne et symbol for å markere ukrainsk motstand på lang sikt. Ukraina-spesialisten gjør en sammenligning «Opplegg fra et politisk og minnepolitisk synspunkt» mellom dagens Ukraina og Frankrike på 1960-tallet «Da vi begynte å forstå rollen til Vichy og dermed samarbeidet til franskmennene under okkupasjonen»: «Ukraina vil trenge et stort skritt tilbake, betydelig arbeid fra historikere for å løfte sløret for visse tidsepoker og det med nasjonalisme relatert utgave.»

Mer enn noen annen tid er krigstid utsatt for feilinformasjon, enten fra ukjente kilder eller fra offisielle kilder. I forbindelse med krisen i Ukraina, tjenesten CheckNews utgivelse forblir fullt mobilisert til å svare på spørsmålene dine og prøve å skille det sanne fra det usanne, enten det er påstander, bilder eller videoer. Noen opplysninger som får deg til å tvile? Ikke nøl med å kontakte oss via vårt skjema ved å klikke på banneret øverst i hver artikkel.

You may also like

Leave a Comment