Home » Hva hjemsøker brukeren mest? Ikke en telefon, men… en bil

Hva hjemsøker brukeren mest? Ikke en telefon, men… en bil

by Peter Østbye

Telefonene våre vet alt om oss. Men det er nok få som vet at moderne biler følger oss enda tettere.

Vi er allerede vant til å leve i en tid med full kontroll over hva vi gjør. Våre telefoner sender våre personlige data, informasjon om vår plassering, hvilke applikasjoner vi har brukt eller hvilke nettsider vi har besøkt til forskjellige selskaper. Disse dataene lar oss lage vår nøyaktige profil, som deretter genereres penger, inkludert: gjennom annonsene som vises til oss.

Dette har selvfølgelig skapt en grasrotbevegelse mot store selskaper som har som mål å legge personvernet i hendene på brukerne. Private, krypterte budbringere, private nettlesere og til og med hele enheter (som Murena 2) er laget som avskjærer seg fra alt Google gjør. I tillegg ser selskaper selv hva som skjer, og selv de største av dem implementerer muligheten til å ha mer kontroll over hva et bestemt selskap vet om oss og hvordan det kan behandle disse dataene.

Det ser ut til at det i dag ikke er plass for den mest grove brukersporingen, som brukeren ikke kan endre. Som det viser seg, ikke i det hele tatt, og det kan forbli slik i lang tid.

Bilen din vet hvem du ringer og leser tekstmeldingene dine

En svært interessant og kontroversiell rettssak er nettopp avsluttet i USA. Flere av de største bilprodusentene, inkludert Honda, Toyota, Volkswagen og General Motors, har blitt anklaget i et gruppesøksmål for å samle inn og lagre data overført gjennom underholdningssystemet ombord. Dette inkluderer anropsloggen og tekstmeldingene som sendes og mottas gjennom den.

Kilde: Depositphotos

Det viste seg at biler av disse merkene ikke bare registrerer slike handlinger, men også lagrer dem i minnet. I tillegg har ikke kunden tilgang til dette minnet, men kan trekke ut disse dataene fra bilen ved hjelp av et spesialverktøy og programvare, og omgå alle sikkerhetstiltak. Det vil si at selv om vi sletter tekstmeldinger og anropslogger fra telefonen, kan tjenestene fortsatt «pakke ut» dem fra bilen vår uten å vite passordet.

Les mer nedenfor

Tilgang til Facebook og Instagram for PLN 60 per måned.  Hvor mange vil kjøpe det?

Dommen i denne saken er svært overraskende. Retten fant at slik praksis fra produsenter er lovlig fordi invasjonen av personvernet i dette tilfellet bare var «potensial». Personlig synes jeg det er vanskelig å være enig i dette på noe nivå. Å nekte brukere tilgang til dataene deres, muligheten for sletting og kunnskap om hvor og hvordan de behandles uten deres samtykke (og vanligvis uten deres viten) er det mest klassiske eksemplet på spionasje fra store selskaper. Hvorfor bilprodusenter trenger slik informasjon, og hvorfor flere av verdens største selskaper har det samme problemet som gir bakdør til våre private meldinger – det er en diskusjon fra en helt annen tid.

Faktum er imidlertid at folk som ønsker å respektere privatlivet deres prøver å omgå produsentens forsettlige tiltak overfor forbrukeren selv når de bruker bil.

kilde

You may also like

Leave a Comment